Geluk Onderzoek

Angst om iets te missen: FOMO!

, angst om iets te missen, bang iets te missen , bang om iets te missen, datingapp, facebook , Fear of Missing Out , fomo , Instagram , Plekk , sociale media
Geschreven door Redactie

FoMO is de “Fear of Missing Out”, de angst om iets te missen. We hebben er allemaal weleens last van, al is dat gevoel bij de één sterker dan bij de ander.

“Als er iets is waar je bang voor moet zijn, is het niet het missen van dat ene feest of die voorstelling, maar het missen van je eigen leven”
Je kunt last hebben van FoMO bij een groot feest waar je niet bij bent, bij een concert of bruiloft of als een algemeen sluimerend gevoel in je leven. Misschien omdat je weinig geld hebt om dingen te ondernemen, of omdat je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt en daardoor de vrijheid mist om uit te gaan of te reizen.

FoMO is zo snel gegroeid vanwege sociale media. Waar je vroeger geen idee had wat anderen op dat moment aan het doen waren, krijg je nu veel meer mee.

Alles wordt je toegeschoven, op Facebook, Twitter en Instagram. Het is moeilijk om onwetend te blijven over de activiteiten van je vrienden. Of je moet helemaal stoppen met sociale media, maar dat is voor veel mensen ook geen optie. Al is het maar omdat je via de sociale media misschien het nieuws wilt volgen.

FoMO is ook onderwerp geweest van wetenschappelijk onderzoek. Psycholoog Michael Hogan schrijft in een artikel op Psychology Today over zijn studie die aantoonde dat, hoewel FoMO door veel mensen wordt ervaren, vooral gevoeld wordt door mannen.

Daarnaast bleek dat mensen die meldden een hoge mate van FoMO te hebben, laag scoorden op tevredenheid over psychologische basisbehoeften.

Mensen die meer FoMO dan anderen hebben maken ook meer kans om te gehecht te raken aan hun telefoons. Ze hebben de neiging om continu al hun sociale media te checken, vanaf het moment van opstaan totdat ze gaan slapen.

Voor deze mensen zijn sociale media meer dan een nieuwsbron of een middel om met hun vrienden te communiceren. Het is een onmisbaar onderdeel in hun leven.

In Hogan’s studie vroeg hij studenten naar de meest negatieve effecten van FoMO. De twee meest genoemde consequenties waren “toenemende ontevredenheid” en een “afname in privacy”. Op de vraag of deze effecten ook invloed hadden op andere aspecten van het leven kwam naar voren dat ze zorgen voor een negatiever zelfbeeld en een afname in concentratie.

FoMO betekent dus meer dan alleen balen van ergens niet bij kunnen zijn. Het maakt ons ontevredener over ons leven en zorgt voor een slechtere concentratie en veel verloren tijd (dat laatste wisten we natuurlijk al).

Maar wat doen we er nou aan, die angst om iets te missen? Er is niks mis met sociale media, zolang je er niet afhankelijk van bent. Maar merk je bij jezelf een duidelijke verslaving? Dan is het tijd om de controle over te nemen. Zorg dat je genoeg tijd hebt om echte menselijke contacten aan te gaan.

Je verspilt kostbare tijd om de digitale (gemanipuleerde en dus fake) versie van de levens van anderen te volgen. Als er iets is waar je bang voor moet zijn, is het niet het missen van dat ene feest of die voorstelling, maar het missen van je eigen leven. Vergeet niet te leven, aanwezig te zijn en in real life contact te hebben met de mensen om je heen!

Plan jij je agenda te vol vanwege de angst om iets te missen? Lees dan ook “Durf jij wel alleen te zijn?“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X