Geluk Gezondheid

Begin jij de dag ook vaak met een slecht humeur? Dan verpest je je hele dag.

slecht humeur, chagrijnig, afspraken, rotdag, dag van de week, dating app, datingapp, je dag verpest, maandag, negatief denken, Plekk, positief denken, stress, dag verpest
Geschreven door Redactie

Maandagochtend, de vogels fluiten vrolijk en jij scheldt op ze, je hebt een super slecht humeur. Er is toch geen enkele reden om zo vrolijk te zijn?! Jij moet weer werken, staat straks vast weer in de file en ziet nu al op tegen die saaie maandagochtendvergadering met die langdradige collega’s. Bah!

Maar welke dag van de week het ook is, maak niet de fout je dag chagrijnig te beginnen met allemaal zorgen aan je hoofd. Op die manier verpest je je dag nog voordat die begonnen is.

Dit zijn de signalen dat het tijd wordt dat je je dag anders zou moeten beginnen.

1. Je stresst om wat je allemaal moet doen

Is het een chaos in je hoofd als je ‘s ochtends wakker wordt? Zit je hoofd vol met loshangende actiepunten, die niks met elkaar te maken hebben? Van nieuwe vuilniszakken kopen tot die collega aanspreken op die email?

Schrijf het van je af op een actielijst. Eerst alles wat er in je hoofd op komt, later kun je de actiepunten gaan ordenen. Het geeft rust en je kunt je gedachtes op leukere dingen richten als je je ontbijt nuttigt.

2. Je doet negatieve voorspellingen

Komen deze gedachtes je bekend voor: ‘Wedden dat ze weer te laat is’ of ‘Ik zal wel weer geen tijd hebben om te lunchen vandaag’. Misschien gebeuren die dingen vaak, maar als je al aan het begin van de dag zo negatief denkt terwijl ze nog niet eens hebben plaatsgevonden, heeft dat effect op je stemming.

Gebeuren deze dingen, laat het dan gebeuren. Je hebt niet overal controle over.

3. Je neemt Gisteren mee naar Vandaag

Eigenlijk zou je elke dag met een schone lei moeten beginnen. Maar dat kan natuurlijk niet altijd, niet alle problemen zijn in één dag op te lossen. Het is in elk geval verstandig om niet direct alle zorgen van de vorige dag naar boven te halen als je net wakker wordt. En zeker ‘s nachts zou je je zorgen even ergens anders moeten parkeren voor een goede nachtrust (soms makkelijker gezegd dan gedaan, we weten het).

Geef elke dag een nieuwe kans als je je bed uitstapt en wees tevreden met je inspanningen van de vorige dag.

4. Je laat de dag van de week je uit het veld slaan

Maandag klinkt verschrikkelijk. Je werkweek start weer en je telt nu al af naar het weekend. Maar misschien is er maandagochtend wel een hele mooie zonsopgang, beginnen de tomaten aan je zelf gezaaide planten rood te kleuren, ontmoet je toevallig een vriendin die je lang niet gezien hebt of is er die avond iets heel leuks op tv. Ga er niet automatisch vanuit dat elke maandag (of dinsdag of welke dag dan ook) verschrikkelijk is, want dan zal die dag ook echt niet leuk zijn.

Denk positief en blijf vertrouwen houden in de dag.

5. Je hebt onrealistische verwachtingen

Natuurlijk wil je elke dag het beste uit jezelf halen, efficiënt werken en ook nog tijd hebben voor sociale contacten. Maar wees wel realistisch en niet te ambitieus.

Denk aan jezelf en je eigen gezondheid, plan je dag niet te vol en wees niet bang om af en toe een afspraak te cancelen. slecht humeur slecht humeur slecht humeur slecht humeur

Dit vind je vast ook boeiend om te lezen: “Dagelijkse gewoontes van mensen die mentaal sterk zijn“.

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X