Geluk Vrouwen

Ben jij een drama queen?

aanstellen , aansteller, big deal , dating app, datingapp, drama queen, labiel , mug olifant Plekk , relativeren, tegenslag
Geschreven door Redactie

Herken jij je in het profiel van drama queen? Dat je in paniek raakt als dingen anders lopen dan je ze gepland had?

Stel: je hebt een belangrijke afspraak voor je werk of gaat iemand opzoeken in een stad waar je nog niet eerder bent geweest. Je gaat er met de auto naartoe en vraagt je van tevoren af: hoe kom ik er, waar kan ik parkeren, hoe laat moet ik wegrijden om op tijd te komen? Prima vragen om te zorgen voor een perfecte planning. Maar als je iemand bent die zich van tevoren grote zorgen gaat maken, de nacht ervoor niet kan slapen en alle doemscenario’s de revue laat passeren, dan maak je waarschijnlijk van een mug een olifant.

“Ben je eindelijk volwassen, vermorzel je jouw met moeite opgebouwde ‘street credibility’ in één keer”
Dan ga je eindelijk op weg. Je hebt je uitstekend voorbereid: je hebt nogmaals gecheckt of je alle relevante telefoonnummers in je telefoon hebt staan, je hebt de route uitgeprint, uit je hoofd geleerd én in de navigatie van je telefoon ingevoerd en je hebt zelfs broodjes en anderhalve liter water meegenomen voor je-weet-maar-nooit.

Maar dan… er zijn werkzaamheden op de snelweg, één rijstrook is afgezet en je komt in een enorme file terecht. Je begint te zweten, je hart gaat als een wilde tekeer en je raakt in paniek. Het voelt als het einde van de wereld; je gaat huilen, krijgt een woedeaanval of gaat hyperventileren van de stress. En zo kom je ook op je afspraak aan. Men is verbaasd, je bent maar vijf minuten te laat, omdat je al een half uur extra had ingecalculeerd. Vanwaar al die paniek? Vijf minuten beschouwt niemand als te laat.

Meestal blijkt het te gaan om een overkomelijk probleem, helemaal niet zo dramatisch als je in eerste instantie dacht. Je hebt dus een klein probleem, dat makkelijk op te lossen was of wat je gewoon even moest accepteren, opgeblazen tot enorme proporties. Je hebt er een super big deal van gemaakt. Maar wees gerust, je bent niet de enige.

Achteraf schaam je je. Hoe kon je zo kinderachtig reageren? Ben je eindelijk volwassen, vermorzel je jouw met moeite opgebouwde ‘street credibility’ in één keer. Plotseling ben je een grote baby, die niet voor zichzelf kan zorgen en alleen maar kan huilen. Word je ooit volwassen genoeg om cool te blijven in stressvolle situaties?

Het lijkt erop dat we op zulke momenten het grotere geheel niet kunnen overzien. We plannen alles zo strikt en verwachten dat alles zonder strubbelingen perfect zal gaan verlopen. Maar die verwachtingen zijn natuurlijk niet realistisch. Zodra één draadje loskomt, worden we gek.

Als we al volledig van slag raken als we een keer een trein missen, in de file moeten staan, geen berichtje terug ontvangen van die leuke jongen of een lekke fietsband hebben, hoe moeten we dan omgaan met echte problemen, echte rampen, die ook voorkomen in deze wereld?

Als we zulke miniprobleempjes opblazen tot gigantische proporties zien we onszelf eigenlijk als het middelpunt van de wereld, waarbij alles wat er om ons heen gebeurt om ons draait.

Eigenlijk is het zielig. Op een gegeven moment, als het allemaal toch goed komt (het was niet zo erg om te laat te komen, we krijgen toch een berichtje terug of je kon even een andere fiets lenen), voelen we ons dom en stijgt het schaamrood ons naar de kaken.

Maar komt er ooit verbetering in? Komt er ooit een moment dat we ontspannen met alledaagse probleempjes om kunnen gaan? Dat we niet meer het idee hebben dat de wereld vergaat als dingen niet precies lopen zoals we ze gepland hebben?

Waarschijnlijk blijven we altijd drama queens, maar is dat eigenlijk wel zo erg? Misschien zijn we emotioneel niet altijd even stabiel, vinden we relativeren nog wel eens moeilijk, maar het laat zien dat we echte mensen zijn van vlees en bloed. En een beetje theater kan de wereld best gebruiken!drama queen drama queen drama queen drama queen

Ben je snel gestresst en wil je steviger in je schoenen staan? Lees dan de tips in het artikel “Dagelijkse gewoontes van mensen die mentaal sterk zijn“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X