Geluk Werk

Betekent minder carrière meer vrijheid en geluk?

carrière, dating app, datingapp , flexibiliteit, geluk , minder carriere, out of the box, Plekk ,start-up , tiny house , vrijheid, werk, minder carriere,
Geschreven door Redactie

Minder carrière, waarom niet?

Heb jij dat ook, je hebt een goede studie afgerond of bent er nog mee bezig, maar je kunt je niet voorstellen dat je de rest van je leven achter een bureau door zult brengen om die baan uit te voeren die logischerwijs op jouw studie aansluit?

Danben je niet de enige. Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet de logische route te nemen, om minder prestigieus werk te doen en niet de verwachte carrière te volgen. Ze gaan ijs verkopen, worden fotograaf, pedicure, meubelmaker of kleuterjuf. Daarmee verdienen ze minder geld, maar er zijn genoeg redenen te bedenken om deze keuze wel te maken:

De stress is het niet waard

Ken je ze, van die mensen die het altijd druk hebben en het heerlijk vinden om daarover op te scheppen? Ze zijn trots op hun drukke bestaan en ontlenen er een soort status aan. Ze werken ’s avonds en in het weekend, komen er nooit aan toe hun inbox te legen en andere zaken schieten er ook bij in. Het zijn workaholics en onze maatschappij is erdoor geobsedeerd. Maar het levert enorm veel stress op en die is niet goed voor de gezondheid. Hoe vaak hoor je wel niet van mensen in je omgeving die overspannen zijn of een burn-out hebben of er net tegenaan zitten. Ineens moeten ze maanden thuis blijven om weer gezond te worden. Ook slapen ze vaak te weinig waardoor hun weerstand vermindert en ze continu verkouden of ‘grieperig’ zijn. Is je gezondheid je veel waard, denk dan eens aan een carrièreswitch.

Fulltime kantoorbaan is achterhaald

De standaard werkweek van 38-40 uur is lang. Maar het hangt er natuurlijk van af wat voor werk je doet. Zit je acht uur of langer per dag achter een pc, dan is dat ongezond. Je zit uren op een stoel in dezelfde houding en tuurt langer naar een scherm dan dat je vrije tijd hebt en slaapt. En dat geeft je een moe en lusteloos gevoel. Met thuiswerken en flexibele werktijden heb je meer vrijheid, maar meer lichamelijk werk is misschien nog wel beter. Vooral als je je liever fit voelt dan dat je opschept dat je weer 60 uur gewerkt hebben die week.

We willen echt en oprecht

In pak of mantelpak lopen, altijd netjes en aardig zijn, onze emoties niet teveel laten zien; zo hoort het op kantoor. Maar steeds meer mensen hebben daar geen zin in en zijn liever eerlijk en oprecht, lopen in kleding die zij gemakkelijk vinden en laten het weten als iets ze niet zint. Gelukkig is het bij veel bedrijven en start-ups allang niet meer de norm om er zo zakelijk bij te lopen en wordt de kantoorcultuur steeds informeler en vrijer.

We zoeken flexibiliteit en vrijheid

Uit een onderzoek van PriceWaterhouseCoopers blijkt dat twintigers en dertigers geen zin meer hebben in een fulltime baan op kantoor en dat ze veelal ontslag nemen of nooit zo’n baan aannemen. Ze geloven niet dat productiviteit gemeten zou moeten worden aan de hand van het aantal werkuren, maar aan de hand van wat er uit hun handen komt. Werk zou niet samen moeten hangen met een plek (het kantoor), maar het is een activiteit die je op verschillende plaatsen en tijden uit zou moeten kunnen voeren. Ze hechten minder waarde aan de status van een goede baan op kantoor dan veertigers, vijftigers en zestigers dat doen. Ze zoeken meer flexibiliteit en vrijheid.

Hetgaat dus om out of the box denken, zodat je niet in een sleur komt te zitten en daar chagrijnig van wordt, of erger: overspannen, depressief of burned-out. Parttime werken is al langer populair, maar nu worden thuiswerken en freelancen ook steeds populairder. En er komen ook steeds meer ‘digitale’ banen die niet per se vanuit een kantoor hoeven te worden gedaan. Daarvoor kun je thuis of op een terras werken. En een andere mogelijkheid: je verhuist naar een andere stad, een ander land of ander continent, of gaat rondreizen, en kunt hetzelfde werk vanaf je laptop blijven doen. Zo word je een digital nomad.

Wezijn niet meer onder de indruk van lange kantooruren en de bijbehorende hoge salarissen, waarbij dat geld opgaat aan materiële zaken, omdat dat bij de status en levensstijl hoort. Carrièretijgers worden lang niet altijd gelukkig van hun werk. En buiten hun werk hebben ze niet zoveel, want waar moeten ze de tijd vandaan halen om te socializen en echt te leven?

Hetlijkt er dus op dat twintigers en dertigers carrière en geld minder belangrijk vinden. Een deel van hen kiest voor minder materiële rijkdom. Maar is dat erg? Misschien betekent minder materiële rijkdom wel een ander soort rijkdom, die je meer geluk brengt.

Neem nou dit (enigszins extreme) voorbeeld:

Jennagaf haar fulltime baan op, zegde de huur van haar huis op en bouwde, samen met haar toenmalige vriend, een hutje op wielen. Nu reist ze door de Verenigde Staten, Canada, Centraal en Zuid-Amerika om haar droomcarrière als reisjournalist na te jagen. En daar slaagt ze aardig in.

“Vierjaar geleden ging ik gebukt onder een hoge huur, een hoop bezittingen, een studieschuld en een carrière om die levensstijl in stand te houden. Ik begon te geloven dat ik nooit mijn passie voor schrijven om zou kunnen zetten naar een schrijfcarrière. Toen las ik over kleine huisjes, artistiek ontworpen woningen die mij inspireerden om mijn leven om te gooien. Ik maakte een plan: 1) Bouw een klein huisje, 2) Reis een jaar lang door Noord Amerika en 3) Creëer een journalistiek reisverslag over alternatieve levensstijlen.

Ikbegon ons kleine huisje op wielen te bouwen zonder ook maar enige bouwervaring, maar wel met een ‘ik leer het vanzelf’ houding. Wat ik me op dat moment niet realiseerden was dat ik niet alleen een huisje aan het bouwen was, maar ik zorgde ook voor een enorme uitdaging voor mezelf. Ik moest het hele idee van een ‘thuis’ opnieuw uitvinden. Na tientallen fouten, levenslessen en een gigantische opruiming van mijn spullen, vertrok ik met mijn kleine huisje op wielen!

Nudrie jaar later heeft mijn hutje me al veel wilde avonturen bezorgd. Ik heb onderweg veel gelijkgestemde mensen ontmoet, die ook kleine bouwwerken hadden gebouwd: kleine huisjes, boomhutten, tenten, woonboten, enz. Ik schrijf de verhalen van die pioniers van bijzondere levensstijlen in hun innovatieve woningen op. Je kunt het volgen op mijn website. Daarnaast backpack ik zonder mijn tiny house, schrijf ik nog voor verschillende andere websites en organiseer ik workshops voor mensen die interesse hebben om ook hun eigen huis(je) te bouwen.”

Zoextreem hoeft het natuurlijk niet, maar het is wel inspirerend om dit soort verhalen te lezen. Minder carrière Minder carrière Minder carrière

Heb je kinderen? Dan kan de vraag óf en hoeveel je werkt ook een dilemma zijn. Je leest er meer over in: “Werken of thuis bij de kinderen, wat is beter?“.

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X