Geluk Relaties

De draad oppakken na een relatiebreuk

de draad oppakken na een relatiebreuk, motiveren, inspiratie, motivatie
Geschreven door Redactie

Het kan echt als een rouwperiode voelen, de tijd nadat jullie je relatie verbroken hebben. De pijn is oprecht en soms ondraaglijk. Maar toch slaap je ’s nachts en overleef je het. En wil je doorgaan, dan kun je dat ook. Het is makkelijk om in je verdriet te blijven hangen, en in de beginfase is dat prima, maar daarna is de draad oppakken na een relatiebreuk beter. Met zwelgen in zelfmedelijden en blijven hangen in sombere gedachtes kom je niet verder.

Ben je met je passie bezig, dan is je aandacht helemaal daarop gefocust. Het helpt je om tot rust te komen en even niet aan het verleden te denken. Het is een inspirerende manier om weer verder te gaan na alle relatie-ellende die je achter de rug hebt.
Focus je liever op de momenten waarop je gelukkig was, die je aan het lachen maakten. Dat maakt het een stuk makkelijker. Het is niet eenvoudig, maar probeer het in ieder geval. Alles beter dan constant verdrietige liedjes luisteren terwijl je bakken ijs of chips weg eet, nog maar weer eens een fles wijn opentrekt en je huis niet meer uitkomt.

De draad oppakken na een relatiebreuk is niet makkelijk. Dit zijn vijf inspirerende manieren om over je verbroken relatie heen te komen:

1. Pak je passie weer op

Misschien deed je allerlei leuke dingen waar je mee stopte toen je een relatie kreeg. Ineens was alleen ‘hij’ nog belangrijk, al het andere kon wachten. Tot nu. Want nu kun je het weer oppakken en erachter komen hoe leuk het ook alweer was.

Een nieuwe hobby starten is natuurlijk ook een goede optie. Zoek iets creatiefs wat je altijd al had willen doen. Fotografie, schilderen, je eigen kleding maken, taarten bakken, koken. Schrijven is ook leuk en kan bovendien therapeutisch werken. Je zou er een blog mee op kunnen zetten als je het fijn vindt als anderen het ook lezen. Of begin met een nieuwe sport of dans, perfect om regelmatig even meer met je lichaam dan je geest bezig te zijn. En nog gezond ook.

Ben je met je passie bezig, dan is je aandacht helemaal daarop gefocust. Het helpt je om tot rust te komen en even niet aan het verleden te denken. De draad oppakken na een relatiebreuk gaat dus heel goed met een inspirerende activiteit waar je passie voor hebt!

2. Verspil geen tijd aan je ex

Is je relatie definitief over? Dan is het slechtste wat je kunt doen je ex gaan stalken op social media of hem bestoken met wanhopige of wraaklustige berichtjes. Er zijn zoveel betere dingen die je kunt doen.

Gedraag je volwassen, behandel je ex met respect en neem afstand. Jullie hebben nu allebei je ruimte nodig om verder te gaan met jullie leven.

Lukt het je om je emotioneel niet meer met hem bezig te houden en hem niet meer te stalken, dan betekent dat dat je weer controle krijgt over je eigen gevoelens. En dat is belangrijk om je leven weer op te pakken.

3. Neem goede gewoontes aan

Je hebt je vrijheid weer terug en kunt je leven indelen zoals jij dat wilt. Gebruik die vrijheid om je tijd op een slimme en productieve manier te gebruiken.

Sta eens stil bij je slechte gewoontes. Nu is het moment om die om te zetten in goede. Vergelijk het maar met de start van een nieuw jaar, waarbij je goede voornemens hebt.

Ga op tijd slapen, lees daarvoor nog even in bed, ga ’s ochtends (hard)lopen, kook gezond voor jezelf, spreek regelmatig met vrienden af.

Je bespaart je nu allerlei negatieve emoties die je opslokten toen je nog in je slechte relatie zat. Hierdoor zul je meer energie hebben voor positieve gewoontes. Maak dus gebruik van die energie en vrijheid!

4. Vergeef je ex en jezelf

Misschien vind je dat het allemaal zijn fout is geweest. Maar als een relatie uitgaat, ligt dat nooit helemaal aan één persoon. Of jullie pasten toch niet echt bij elkaar, of jullie waren uit elkaar gegroeid of jullie hadden niet genoeg aandacht meer voor elkaar. Wat de reden ook was, laat het achter je en vergeef hem.

Vind je dat het allemaal je eigen schuld is geweest? Wees dan lief voor jezelf en vergeef jezelf voor je fouten. Vergeven betekent overigens niet vergeten. Je bewust zijn van je fouten kan ervoor zorgen dat je weer wat wijzer wordt. Je zou van je fouten moeten leren om te voorkomen dat je ze de volgende keer weer maakt.

Door te vergeven maak je weer ruimte in je hoofd vrij voor nieuwe ervaringen en nieuwe mensen in je leven. Kun je dat, dan maakt je dat een beter en sterker mens. Je kunt weer genieten van het leven zonder steeds die negatieve gevoelens op de achtergrond.

5. Bedenk wat je doel in het leven ook alweer was

Ja, je had vast een doel voordat je verliefd werd. Maar als je dat niet had, dan is dit de perfecte tijd om doelen voor jouw toekomst op te stellen. Dat kan op allerlei vlakken, zoals op het gebied van liefde, werk , sociale contacten, enz.

Met een doel voor ogen gaat het leven makkelijker: je weet waar je naartoe wilt en bereikt het in kortere tijd, zonder teveel omwegen. Jij bent de touwtjes in handen.

Eén van de beste doelen op liefdesgebied zou kunnen zijn dat je niet direct met de eerste de beste in zee gaat. Wees voorzichtig en geduldig tot Mr Right voorbij komt.

Andere levensdoelen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Een gezond leven leiden, zodat je goed in je vel zit en dat ook uitstraalt.
  • Genieten van het leven, genieten van al het mooie wat je nu om je heen heb en wat er in de toekomst nog op je pad komt.
  • Een sterke en krachtige vrouw zijn met een boeiende baan.
  • Een goede moeder zijn voor je kind(eren).
  • Andere mensen in je omgeving helpen.

Stel positieve doelen en hou ze steeds in je achterhoofd. Ze werken het beste als je ze zo concreet mogelijk maakt en ze uitwerkt in haalbare actiepunten.

En wees niet te bezorgd dat het misschien niet helemaal de juiste doelen voor jou zijn. Je kunt ze altijd bijstellen. Ieder mens verandert en je doelen veranderen in de loop van de tijd met je mee.

Als je enthousiast met je doelen aan de slag gaat, ben je minder gevoelig voor onzin en afleidingen om je heen. Ze beschermen je tegen een hoop onnodige teleurstelling. Jaag je dromen na, niet mensen. Die mensen komen vanzelf wel in je leven, dus vast ook een geweldige nieuwe vriend, ooit. Als je doelgericht met je dromen aan de slag gaat, ben je veel aantrekkelijker dan iemand die vooral over het leven klaagt.

Dus ga door met je leven, maar wel in stijl.

Natuurlijk zijn er ook andere dingen die je na het verbreken van je relatie kunt doen. Zie het als een nieuw begin en denk bijvoorbeeld eens aan een ander uiterlijk. Dat hoeft echt niet rigoureus te zijn, een bezoek aan de kapper voor een nieuwe coupe kan al een heel goed gevoel geven.

De draad oppakken na een relatiebreuk is onvermijdelijk. Maar wanneer en hoe je dat doet is jouw keuze. Doe het in ieder geval zo dat je er niet verbitterd uit komt. Lukt het je om meer geïnspireerd en gemotiveerd je leven weer op te pakken, dan maakt je dat een leuker en prettiger mens dan daarvoor. En daar wordt je pas echt aantrekkelijk van!

Praten over je ex kan behulpzaam zijn na een relatiebreuk, maar er is ook een moment dat je daarmee moet stoppen. Wanneer is dat moment?

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X