Geluk Gezondheid

Ontbijten: goed voor alles!

Geschreven door Redactie

Als je wakker wordt voel je je niet altijd hongerig. Bovendien blijf je het liefst even lekker liggen, maar ineens… heb je enorme haast en geen tijd om iets te eten! Of misschien denk je dat het ontbijt overslaan goed is voor je lijn, omdat je zo minder eet. Allemaal redenen om je ontbijt over te slaan of je ochtend door te brengen op alleen een sloot koffie. Niet verstandig! We verzamelden de 5 belangrijkste redenen om wél te ontbijten. Wist je bijvoorbeeld dat je een beter humeur krijgt door te ontbijten?

  1. Energie

Je hebt nét de hele nacht geslapen en dus al lang niet gegeten. En dan wil je ook nog de deur uit zonder bij te tanken? Niet verstandig. Je laadt toch ook je telefoon op voor je de deur uitgaat? Zo zit het ook met je lichaam. Het heeft energie nodig om de dag door te komen, en je ontbijt is daarvoor een cruciale start. Zonder ontbijt heb je aanzienlijk minder energie tijdens de eerste uren van de dag.

  1. Geheugen en concentratie

Als je niet ontbijt, willen je hersenen de energie die je nog hebt opslaan. Ze willen als het ware zuiniger omgaan met de beschikbare brandstof. Uit onderzoeken blijkt dat als je niet ontbijt je korte termijngeheugen achteruit gaat. En hetzelfde geldt voor je concentratievermogen. Niet handig dus als je zonder te eten naar je werk gaat.

blueberries-531209_1280

  1. Je gewicht

Je ontbijt overslaan is géén goede manier om af te vallen. Omdat je de eerste maaltijd overslaat krijg je later op de dag meer honger. Je hebt dan de neiging om extra te gaan eten én meer te gaan snoepen. Onderzoek wijst uit dat de achterstand later op de dag moeilijk in te halen is: mensen die niet ontbijten nemen minder voedingsstoffen op dan mensen die dat wel doen, zelfs al eten ze in totaal evenveel. Je lichaam kan dus het beste gedurende de gehele dag geleidelijk aan voedsel toegediend krijgen, en het ontbijt is daarbij een belangrijke start. Dan moet het natuurlijk wel een gezond ontbijt zijn met bijvoorbeeld bruin brood, muesli en fruit.

  1. Je stoelgang

Je hebt net een hele nacht niks gegeten. Een ontbijt helpt je darmen dan weer op gang te komen! Daarom is een goed ontbijt belangrijk voor je stoelgang en om eventuele buikpijn te verminderen. Met een goed ontbijt bedoelen we een vezelrijke maaltijd, die bevorderlijk is voor je darmen.

  1. Goed humeur

Misschien wist je dit nog niet: een ontbijt zorgt voor een beter humeur! Handig als je niet echt een ochtendmens bent. Door te ontbijten blijven je bloedsuikerspiegel en insulineniveau op de juiste waarden. Dit helpt je om minder snel geïrriteerd of chagrijnig te raken.

  1. Gewoon gezellig

Een ontbijt dwingt je om even tijd te maken. Tijd voor jezelf of als je kinderen hebt, tijd voor elkaar. Het vormt net als het avondeten een gezellig moment om bij elkaar te zijn en te praten. Je kunt de planning voor de dag doornemen en je kunt al je tips aan je kinderen kwijt. Ben je alleen thuis dan kan je ontbijt een mooi geniet- of ‘onthaastmoment’ voor jezelf zijn.

Tot slot: een mens in balans, vrolijk en energiek wordt veel aantrekkelijker gevonden! Als al het bovenstaande geen indruk op je maakt, dan is dat misschien een reden?

Bron

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X