Geluk Gezondheid

Het twintigers dilemma: zo ga je om met je twijfels

Als je partner vreemdgaat, app , bedrogen , daten ,20-ers , handreikingen, onzekerheden , quarterlife crisis, tips, twintigers, dating app , datingapp , incheck app , liefdesverdriet , ontrouw , persoonlijke groei, Plekk, Plekk datingapp, Plekk-app, maakt je sterker, sterker, Trendin Checkin , Trending Checkin, trouw , verbroken relatie, vreemdgaan, vreemdgaat, wetenschappelijke studie , zelfontwikkeling
Geschreven door Redactie

Het twintigers dilemma: het komt tegenwoordig vaak voor. Ben je een twintiger die ook weleens besluit dat 4 uur ’s nachts een perfecte tijd is om, vlak voor een belangrijke levensbeslissing, je gehele metafysische bestaan in twijfel te trekken? Oftewel, pieker je ook weleens, vooral op momenten dat je dat niet zou moeten doen? Want je kunt het nu echt niet meer ontkennen, je bent volwassen en daar horen volwassen beslissingen over het leven bij. Over je studie, carrière, woning en natuurlijk de liefde.

Als je ook weleens het twintigers dilemma ervaart, dan zijn hier zeven handreikingen om je uit die ´quarterlife´ crisis te halen.

1. Crisis is normaal

Alle twintigers kennen het twintigers dilemma: twijfels, zorgen, angsten, crisis. Hoe je het ook noemt, het hoort bij deze levensfase.

Je gaat echt niet van de puberfase naar een stabiele, verantwoorde en succesvolle volwassene in een dag, of een week, maand of jaar. Dat kun je niet van jezelf verwachten. Dat duurt jaren. Het is een overgangsfase. “You embark on a journey toward joining the human race”, zoals schrijver Parker Palmer het beschrijft.

En waarschijnlijk veranderen er veel dingen in je leven. Je verhuist, krijgt een baan, maakt nieuwe vrienden, start misschien een relatie. Daarmee verander je zelf ook, en dat kan best een beetje eng zijn. Maar het hoort erbij.

2. Een beslissing is niet voor de rest van je leven

Als twintiger worden er allerlei belangrijke besluiten van je verwacht. Doodeng! Want beslis je het ene, dan sluit je daarmee een miljoen andere dingen uit. Althans zo voelt het. Beslis je om echt een serieuze relatie op te gaan bouwen met je vriendje, dan zal dat de man van je leven zijn en zul je nooit meer met iemand anders het bed delen. Besluit je om die commerciële studierichting te kiezen, dan zul je nooit meer werk kunnen vinden bij de overheid. En nog zoveel meer beslissingen die mega belangrijk lijken. Het twintigers dilemma doemt steeds weer op!

Maar bedenk: Een beslissing is nooit voor de rest van je leven. Je hebt wel degelijk mogelijkheden om later een andere richting op te gaan. En:

3. Iets is nooit je laatste kans

Nee, dit was niet de laatste super vacature, of de laatste perfecte jongen die voorbij kwam. Denk dat nooit. Het leven duurt lang, kent allerlei onverwachte wendingen en zorgt voor mooie (en toegegeven, soms ook minder mooie) verrassingen. Dus wees niet te fatalistisch.

En heeft iemand die je kent die perfecte baan, woning of vriend wel te pakken gekregen, wees dan blij voor die persoon. Je laat zien dat je een sterk karakter hebt als je niet jaloers bent, maar mee kunt leven met een ander. En jouw kans komt nog wel.

4. Zit niet bij de pakken neer

Hoe ouder en hoe meer ervaring, hoe beter je weet wat je echt wilt. En daar zijn beslissingen voor nodig. Om dingen te dóen en te ervaren. Daarmee leer je jezelf steeds beter kennen en groei je.

Je kunt nooit alle consequenties bedenken van één beslissing, dus breek daar niet je hoofd over. Soms moet je gewoon iets doen en dan maar verder zien. Je hebt niet overal controle over. Zo is het leven. Je leert, met vallen en opstaan. Het hoort erbij!

5. Stop met vergelijken

Het is een obsessie en zo verleidelijk om te doen. “50% van mijn studiegenoten heeft al een goede baan gevonden. Ik moet nu echt ook iets vinden!”. Of: “Al mijn vriendinnen hebben een vaste relatie en ik kan niemand vinden”. Of: “Zij is zo slank en sportief, ik ben maar … “. Vergelijken is zinloos, je voelt je er alleen maar slechter door. Focus je liever op jezelf, op jouw goede kanten en op je eigen ontwikkeling.

6. Heb vertrouwen

Hoop en vertrouwen houden klinkt als een cliché, maar is echt belangrijk. Heb je dat niet, dan heb je kans dat je alleen maar verder in een crisis wegzakt. Dus vergelijk jezelf niet met anderen, maar kijk naar goede voorbeelden en put daar inspiratie uit. En realiseer je dat veel succesvolle mensen ook crises in hun leven hebben gekend. Iedereen kent het twintigers dilemma. Het maakt je sterker en je kunt extra trots zijn als je iets bereikt, stap voor stap.

7. Deel je problemen met anderen

Alle 20-ers ‘strugglen’ op zijn minst een beetje en hebben hun onzekerheden. Iedereen kent het twintigers dilemma. Doe niet alsof je een perfect leven hebt, maar wees er eerlijk over, in gesprekken en op social media.  Hopelijk steek je anderen aan, zodat we een authentieker beeld van elkaar krijgen en onze problemen (en successen) met elkaar op een oprechte manier met elkaar kunnen delen.

Een ander dilemma dat je als twintiger misschien wel kent: je bent nog single. So what?! Er is niks mis mee als je twintiger bent en nog single!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X