Geluk Gezondheid

Hoe word ik gelukkig? Een mini-cursus!

dagelijks, geluk , gelukkig , gelukkig worden , gelukkig zijn, geluksgevoel, happy , happy single , Hoe word ik gelukkig , je goed voelen, lach
Geschreven door Redactie

Hoe word ik gelukkig? Hoe word ik gelukkig

Ziet jouw geluk er zo uit: een droomhuis aan zee in een fijn, warm land, een knappe man aan je hand, drie schattige kinderen en daarbij ook nog eens een leuke, enerverende baan met gezellige collega’s en genoeg vrije tijd om met vriendinnen te stappen?

Dan verwar je geluk met een mooi droombeeld. Zorg dat jouw geluk geen onbereikbaar doel in de verre toekomst is. Geluk moet je elke dag weer vinden, liefst in het hier en nu. En dat heb je zelf in de hand. Laten we van saaie doorsnee dagen (altijd die sleur!) nou eens gelukkige dagen maken!

Dat is niet alleen heel fijn voor onszelf, maar:

 • Als je gelukkig bent straal je dat uit en kun je anderen ook een goed gevoel geven.
 • Je kunt andere mensen beter helpen als jij zelf goed in je vel zit. Je hebt daar ook meer geduld voor.
 • Gelukkige mensen zijn productiever.
 • Last but not least: gelukkige mensen zijn mooier. Straal je en voel je je goed? Dan ben je veel aantrekkelijker dan met een chagrijnig hoofd.

Genoeg redenen dus om aan ons eigen geluk te werken! En je hebt het hier vast al vaker gelezen: voel je je goed, dan ben je veel aantrekkelijker!

Deze negen simpele handreikingen helpen je je geluk dichtbij jezelf te zoeken.

 1. Lach aan het begin van de dag. Zorg dat je ’s ochtends, binnen 30 minuten nadat je bent opgestaan, iets doet waardoor je je goed voelt en waar je het liefst echt om moet lachen. En dan niet elke dag hetzelfde, maar wissel het af. Zoek een grappig filmpje of humoristische quote op internet, doe eens iets geks met je haar, zet de radio aan met je favoriete dj of deel je absurde droom met je huisgenoot. Heb je die niet, dan app je je droom naar een vriend(in) of deel je hem op social media. Als je zo’n geluksmoment aan het begin van de dag hebt, is het makkelijk om dat gevoel en die lach de rest van de dag vast te houden.
 1. Geef jezelf een schouderklopje. Bescheidenheid siert de mens, maar wees niet té bescheiden. Trots zijn op jezelf maakt je echt gelukkiger. Als je niet bang bent trots te zijn maak je makkelijker dingen af en doe je meer je best om je doelen te bereiken en steeds beter te worden. Desnoods beloon je jezelf telkens als je weer iets bereikt hebt, je trakteert jezelf op een glas verse jus, een kwartiertje Facebooken of even chatten met een vriendin.
 1. Wees je eigen vriend. Waardeer jezelf, denk positief over jezelf en wees zelfverzekerd. Vergelijk jezelf ook niet met anderen, iedereen is anders. Dat maakt het leven juist zo leuk. Misschien vind je dit niet makkelijk, maar het is belangrijk om goed met jezelf op te kunnen schieten. Als je geluk niet afhankelijk is van anderen, is het makkelijker een leuke tijd te hebben als je alleen bent. En dan kun je zelfs met jezelf gaan daten.
 1. Wees niet te kritisch op anderen. Niemand is perfect en gelukkige mensen weten dat het geen zin heeft om je druk te maken over de zwaktes van anderen. Richt je aandacht op de positieve eigenschappen van je familieleden, collega’s en vrienden. Ondanks haar bemoeizuchtige karakter heeft die vriendin juist vaak ook weer goede tips. Vergeet overigens niet de positieve eigenschappen van jezelf ook regelmatig te belichten.
 1. Omring jezelf met gelukkige mensen. De stemming van anderen heeft effect op jou, positief of negatief. Je hebt het niet altijd zelf in de hand, maar kom in actie als je merkt dat er teveel negativiteit om je heen is. Zoek dan vrolijke mensen op. Ga je vriendenkring eens na, ga naar een omgeving waar je die mensen kunt vinden of zoek eens op internet of er leuke groepjes zijn om mee af te spreken (Meetup en Couchsurfing bijvoorbeeld).
 1. Waardeer wat je hebt. Besef je regelmatig wat de positieve dingen in je leven zijn en sta daarbij stil. Denk ook aan kleine dingen, een lekker vers brood, een aardige buurvrouw of een fijn bed. Zo slecht is het allemaal niet, toch?!gelukkig
 1. Neem de tijd om te genieten. We hebben het allemaal druk, maar neem soms even de tijd om aan die mooie bloemen te ruiken, dat grappige nummer in de winkel te beluisteren of die lekkere kaas goed te proeven (tijdens een haastige lunch achter de computer op kantoor). Focus op je zintuigen, één voor één, en verwaarloos die niet tijdens drukke dagen.gelukkig
 1. Leef gezond. Zorg voor voldoende slaap (7-8 uur) en sta op tijd op. Dit heeft grote invloed op hoe je je voelt. Je hebt meer energie, je bent in een positievere stemming en je hebt meer zin in seks. Gezond eten en drinken hebben hetzelfde effect. En we weten allemaal dat bewegen net zo belangrijk is. Het hoeft niet duur te zijn: loop of fiets naar de supermarkt in plaats van de auto te pakken, ga een stukje rennen, neem de trap in plaats van de lift of dans in je woonkamer. Het maakt niet zoveel uit hoe je beweegt, als je het maar doet. Heb je ooit weleens iemand gehoord die spijt had van bewegen?
 1. Maak er het beste van. Lach je door het leven heen. Wist je dat zelfs een geforceerde lach op je gezicht je gelukkiger kan maken. Je maakt daarmee je gezichtsspieren los en lacht vanzelf makkelijker. En je omgeving wordt ermee besmet en zal vriendelijker op je reageren. Maak het leven ook niet te serieus. Geef een positieve draai aan iets wat tegenvalt. Elk nadeel heb tenslotte z’n voordeel!

Ook nieuwsgierig zijn is belangrijk voor je geluksgevoel. Je leest het in “Ben jij nieuwsgierig genoeg om gelukkig te zijn?”.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X