Alleen leven Geluk

Hoe word je zelfverzekerd?

hoe word ik zelfverzekerder, alert, beslissingen, beslissingen,,besluitvaardiger besluitvaardiger, dating app, datingapp, datingapp,,geluk,, keuzes, keuzestress, onafhankelijk, onafhankelijk,, onafhankelijker, onafhankelijker, Plekk, strategie strategie, stress stress, toekomst, werken, zelfverzekerd, zelfverzekerd, zelfverzekerder, zelfverzekerder, toekomstplan, doelen
Geschreven door Redactie

Hoe word je zelfverzekerd? En hoe vervolgens besluitvaardiger en onafhankelijker?

Je kent ze wel, van die hoofdbrekens waar je weken, maanden of soms jaren mee bezig kunt zijn: ‘Ga je je weer op het datingpad begeven of blijf je liever nog even single?’ ‘Moet je doorgaan met deze relatie of kun je er beter een einde aan maken?’ ‘Kun je het beste nu een eigen huisje kopen of beter wachten tot je een vaste baan of relatie hebt?’ ‘Zou je niet eens moeten denken aan een carrièreswitch of zit je eigenlijk wel goed waar je zit?’.

Hoe word je zelfverzekerd?

Kun jij makkelijk met dit soort vragen omgaan, weet je altijd wel welke richting je met je leven op wilt en ben je meestal zeker van je zaak? Dan ben je een actiegericht persoon en heb je waarschijnlijk weinig moeite met grote beslissingen. Of ben je juist iemand die uit jezelf geen grote knopen doorhakt, je vertrouwt daarvoor liever op advies van anderen? En raak je dan door al die verschillende tips nog meer in de war? Vraag je je weleens af Hoe wordt je zelfverzekerd? Is het belangrijk voor je wat anderen van je denken? Kun je soms van slag zijn door grote veranderingen? Ga je alles honderd keer overdenken om uiteindelijk beslissingen uit te stellen of die verandering toch maar niet door te voeren? Dan wordt het tijd om onafhankelijker te worden zodat je eenvoudiger zelf besluiten kunt nemen, al kan dat een hele uitdaging zijn.

We reiken je 4 strategieën aan, die voortkomen uit wetenschappelijke studies. Begin er vandaag mee, je zult zien dat je je er onafhankelijker, besluitvaardiger en zelfverzekerder door gaat voelen, zodat je elke moeilijke beslissing aan kunt!

1. Maak je niet druk om wat je al geïnvesteerd hebt

Eerst moet je een denkfout aanpakken voordat je je opties goed kunt overwegen. Die denkfout houdt in dat wanneer we een grote verandering overwegen we vooral uitgaan van wat we al geïnvesteerd hebben in die relatie, baan of andere situatie (je hebt er vast al tijd, geld en energie in gestoken). Maar deze houding garandeert je dat je in dezelfde situatie zal blijven hangen, want je hebt natuurlijk altijd wat geïnvesteerd. Ook al maakt deze situatie je nog zo ongelukkig, je blijft je eraan vasthouden. Wees eerlijk, de volgende redenering is toch niet erg logisch: “Ik heb al 2 jaar in deze relatie geïnvesteerd, het zou zonde zijn als ik het nu uitmaak”. Als je die denkfout herkent kun je die actief gaan aanpakken door reële alternatieven te bedenken, die voor meer geluk zullen zorgen. Je kunt dan een pad uit gaan stippelen naar je nieuwe toekomst.

2. Zorg dat je beter met stress omgaat

Leveren de belangrijke vragen in het leven, over relaties, werk, omgang met je familie, enz. je veel stress op? Dan ben je niet de enige! Ongeveer de helft van de mensen heeft hier last van. Het belemmert je goed na te denken over je keuzeopties. Dat komt omdat je gevoelig bent voor negatieve prikkels en moeite hebt om goed met negatieve emoties om te gaan. Maar als je hier last van hebt, dan is het goede nieuws dat je er actief aan kunt werken om zelf de juiste beslissing te nemen: je kunt bewust je emoties sturen door in tijden van grote stress te denken aan juist een hele relaxte tijd uit je verleden. Een periode waarin je tevreden was, waarin je geen grote levensvragen hoefde te beantwoorden en je weinig zorgen had. Dat kan ook je kindertijd zijn. Hierdoor voel je je rustiger, je kunt beter je opties overwegen, doordat je minder gevoelig bent voor negatieve prikkels om je heen. Wanneer je dan bewust na gaat denken over wat je uiteindelijk zou willen bereiken en je focust je op wat er komen gaat dan zul je makkelijker in staat zijn om die belangrijke beslissing eindelijk te nemen.

3. Blijf alert, neem regelmatig besluiten

Onderga je leven niet te passief, maar wees je steeds bewust van je situatie en je zelfontwikkeling. Blijf je bij je vriend omdat het wel makkelijk en financieel voordelig is, blijf je bij dat bedrijf werken omdat het wel goed gaat en je promotie hebt gekregen? Misschien zou je met iemand anders of op een andere werkplek wel veel gelukkiger zijn! Blijf dus alert, blijf nadenken, ook op momenten dat je niet gedwongen wordt om een keuze te maken. Misschien is het soms beter om dat wel te doen. Maar let op: zowel een besluit voor verandering als een besluit om de situatie ongewijzigd te laten is een besluit, zolang je hem maar bewust neemt!

4. Plan je toekomst met een doelenlijst

Wanneer je over je toekomst gaat nadenken, dan is het goed om je ideeën op te schrijven. Dat motiveert je namelijk om na te denken wat je precies bedoelt. En dan blijkt met de hand schrijven (ja, met pen en papier inderdaad) nog beter te werken dan je levensdoelen in een Word- of Excel-bestandje te typen. Denk na over de termijn waarop je je doelen wilt realiseren en hoe jouw doelstellingen misschien met elkaar conflicteren. Bijvoorbeeld: je wilt graag die baan die precies bij jou zou passen, maar hoe ga je dat combineren met het andere doel om meer tijd door te brengen met je vrienden? Je zult dus veel beslissingen moeten nemen als je op deze manier te werk gaat, maar die houden je scherp en dwingen je nog gedetailleerder je doelen te formuleren. We zullen binnenkort een artikel plaatsen met een praktische handleiding voor het schrijven van een doelenlijst. Hoe pak je dat aan, wat schrijf je precies allemaal op, waar moet je aan denken? Je zult merken dat zo’n lijst je houvast geeft in je leven, het geeft je richting en het helpt je bij het nemen van beslissingen. Al is het natuurlijk geen blauwdruk en zul je er flexibel mee om moeten springen.

Naast de vraag Hoe word je zelfverzekerd, heb je misschien ook weleens moeite met het nemen van beslissingen? Lees dan ook “Help! Ik kan niet besluiten!“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X