Geluk Relaties

Een nieuwe relatie blokkeren? Zo doe je dat nooit meer

daten,datingapp, Plekk, relatie, relatie verbreken, tekenen dat je nieuwe relaties blokkeert, eerlijk , nieuwe relatie blokkeren , patroon doorbreken , relaties, signalen, slechte gewoontes ,slechte gewoontes doorbreken, vermijden ,vluchtgedrag , eerste stap , moeilijk, wantrouwen, relax,tekenen dat je nieuwe relaties blokkeert
Geschreven door Redactie

Een nieuwe relatie blokkeren of saboteren, hoe je het ook noemt, als het je vaak overkomt word je daar niet gelukkig van.

Bijna iedereen heeft naast positieve ook negatieve ervaringen met de liefde. Je bent gekwetst, afgewezen of beschadigd. Veel mensen komen er weer overheen, maar voor sommige blijft het een negatief effect op hun relaties hebben.

Misschien herken je het: in plaats van je te binden voelt het beter om weg te lopen, niet te investeren of te vechten voor een relatie en het liever zelf na verloop van tijd weer uit te maken. En dat allemaal uit zelfbescherming, omdat je bang bent dat de relatie uiteindelijk toch niet gaat werken, uit angst voor afwijzing en beschadiging van je ego.

Maar wil je het patroon van die slechte gewoontes doorbreken dan is het belangrijk dat je de signalen herkent van jouw ‘vlucht’-gedrag en begrijpt waarom jij dat gedrag vertoont. Want steeds je eigen relaties saboteren heeft nooit iemand gelukkig gemaakt.

Dus wat zijn die signalen?

1. Je zet nooit de eerste stap

Of het nou gaat om zijn telefoonnummer vragen bij een eerste ontmoeting, elkaar bellen, een nieuwe date regelen, een berichtje sturen of je liefde voor hem uitspreken, je doet het nooit als eerste. Het voelt als een risico voor je om dat te doen. Hij moet jou maar achterna jagen, je gaat het niet omdraaien. Je weet dat als hij geen initiatief neemt het snel over zal zijn tussen jullie twee. Vooral vanwege het feit dat jij elke kans zal aangrijpen om weg te lopen.

2. Je reageert niet op berichten

Je reageert niet op berichtjes en telefoontjes. En als je dat soms wel doet doe je dat op de ‘hard to get’ manier, omdat je het belangrijk vindt om stoer en zelfverzekerd over te komen. Zo houd je de controle over de situatie en denk je aantrekkelijk voor hem te zijn (wat lang niet altijd het geval is).

3. Je zegt nooit wat je echt van hem vindt

Stel, je geeft toe dat je hem leuk vindt en een relatie met hem wilt, maar hij wil dat niet. Dat zal dat voor jou als een enorme afgang voelen. Dat wil je koste wat het kost vermijden. En waar je ook niet aan moet denken is als mensen medelijden met je gaan hebben, omdat ze weten dat jij een blauwtje hebt gelopen. Dat zou een teken van zwakte zijn. Dus om jezelf te beschermen heb je (misschien onbewust) besloten jezelf nooit open te stellen.

4. Ook tegen jezelf ben je niet eerlijk

Je geeft aan jezelf nooit toe hoe je je echt voelt, omdat je doodsbang voor gevoelens van liefde bent. Het geeft je niet het fijne gevoel dat het je zou moeten geven. Dus je gaat je gevoelens ontkennen en overtuigt jezelf ervan dat het je eigenlijk allemaal niks kan schelen. Dit doe je omdat het het makkelijkste is om het onderwerp liefde maar beter helemaal uit de weg te gaan.

5. Je maakt het zo snel mogelijk uit

De eerste de beste kans die zich aandient om de relatie uit te maken, grijp je aan om dat ook daadwerkelijk te doen. Misschien cancelt hij een afspraak en wil je het vervelende gevoel dat dat oproept in de toekomst voorkomen of hebben jullie een discussie over iets onbenulligs en zie jij dat als het begin van het einde. Om dit soort nare situaties te voorkomen spring je direct uit de relatie. Opgelucht dat je er onbeschadigd uit bent gekomen.

6. Je vermijdt relaties helemaal

Maar het kan nog extremer, je hebt het opgegeven en hebt besloten dat relaties niks voor jou zijn. Om elk gevoel van pijn door een geliefde te vermijden.

Herken je jezelf in deze signalen? Dan is het tijd om dat gedrag zo snel mogelijk te fixen als je diep van binnen toch ooit een gezonde liefdesrelatie wilt hebben.

Begin met meer initiatief nemen bij het daten. Stuur hem eens als eerste een bericht of doe een voorstel voor een afspraak. Laat van je horen als hij contact met je opneemt. Je weet zelf hoe vervelend het is als iemand niet reageert. Wees niet kinderachtig en schrijf een berichtje terug zodra je de kans hebt. Want wees eerlijk, wat heb je nou eigenlijk te verliezen?

Vind je het eng om een nieuwe relatie aan te gaan, dan is dat omdat je bang bent dat het je wordt afgenomen. Maar wees dan zo verstandig om die relatie niet bij voorbaat al van jezelf af te nemen door die relatie te blokkeren.

Wat heel belangrijk is is voor jezelf duidelijk proberen te krijgen wat je nou echt voelt. Wees zo eerlijk mogelijk. Als je dat eenmaal helder hebt, kun je voorzichtig je gevoelens overbrengen aan een goede vriend(in) en aan je date.

Maak het jezelf en de mensen om je heen niet te moeilijk. Probeer open te zijn over je gevoelens en bekijk het leven niet te negatief. Sta open voor nieuwe contacten en start niet meteen met wantrouwen als je iemand leert kennen. Dat is een slechte basis voor welke relatie dan ook. Relax en geniet van het leven! t

Maak je je zorgen? Laat je angsten je goede stemming niet bederven, spreek ze uit en bouw daarmee een goede basis voor een stabiele relatie. Je leest er meer over in “Deze zorgen bij een beginnende relatie zijn heel normaal“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X