Geluk Relaties

Hechte vriendschap: hoe doe je dat?

beste vriend, bff, betere vriend, datingapp, goede vriendschap , hechte vriendschap, Plekk, vriend , vriendin, vriendschap , vriendschap onderhouden
Geschreven door Redactie

Een echte hechte vriendschap, die gebaseerd is op liefde, samen ervaringen delen en elkaar ten allen tijde steunen, is geen kwestie van geluk, maar het resultaat van inzet en er voor de ander zijn. Jij creëert een wereld vol vriendschappen die wat verder of dichterbij je staan. En die hechte vriendschap zul je bij moeten houden, moeten verzorgen.

Waarschijnlijk merk je dat hoe ouder je wordt hoe kleiner de kring van vrienden wordt. Dat geeft niet, want alleen de hechte en dus belangrijkste vriendschappen blijven over. Je hebt geen tijd voor oppervlakkige vriendschappen, waar je eigenlijk niet zoveel aan hebt. Je bent je bewuster geworden in wie je energie wilt steken en in wie niet. En degenen die als hechte vrienden overblijven zijn niet automatisch de mensen waarmee je het langst bevriend bent.

Een hechte vriendschap is iets wat deels vanzelf gaat. Maar voor een groot deel leren we ook door fouten te maken, door naar anderen te kijken en door erover te lezen en horen.

Dit is een aantal punten die je kunnen helpen een hechte vriendschap te onderhouden en een nog betere vriend(in) te zijn:

1. Beloofd is beloofd

Hou je je niet aan beloftes, dan raken je vrienden teleurgesteld in je en hebben ze geen zin meer om in je te investeren. Je bent niet te vertrouwen en wordt daarom niet meer serieus genomen. Dus kom op tijd op afspraken en geef dat boek wat je geleend hebt weer terug zodra je het uit hebt.

2. Wees niet gierig

Ook al heb je nog zo weinig geld, je kunt er wel voor zorgen dat je af en toe iets deelt en gul bent (naar jouw mogelijkheden natuurlijk). Een drankje, een zelfgemaakt kadootje. Het is de mentaliteit die telt en niet de harde euro’s. Krijg je liever dan dat je geeft, dan zal dat je niet in dank worden afgenomen.

3. Het draait niet alleen om jou

Er zijn genoeg mensen die het liefst alleen maar over zichzelf praten. Maar zorg dat jij niet zo bent. Stel de ander vragen en wees oprecht geïnteresseerd in het leven van je vriend(in). Gebruik de ander niet als klaagmuur. Natuurlijk, soms moet je je ei kwijt, maar zorg dat er een balans is in je gespreksonderwerpen, anders gaan mensen je mijden.

4. Voeg waarde toe

Vraag jezelf niet alleen af wat je uit een vriendschap kunt halen, maar ook wat je aan de ander kunt geven. Wat voor waardevols je kunt inbrengen om de ander te helpen of die persoon (mentaal) rijker te maken. Je zult merken dat anderen dan ook hun best zullen doen om jou te helpen.

5. Wees jezelf

Mensen kunnen het eenvoudig merken als je niet oprecht bent. Misschien probeer je iemand te zijn die je eigenlijk niet bent, omdat je onzeker bent over jezelf of omdat je graag geliefd wilt zijn. Maar anderen hebben het door als je een rol speelt en vinden dit geen aantrekkelijke eigenschap. Zeker niet voor een oprechte vriendschap.

6. Maak tijd vrij

Natuurlijk, iedereen heeft het druk, maar probeer tijd vrij te maken voor vrienden, ook als het je soms niet zo goed uitkomt. Het is belangrijk en zou meestal prioriteit moeten hebben boven andere activiteiten. Als jij je inzet en tijd en energie steekt in een vriendschap zal de ander dat ook doen.

7. Laat je vrienden niet vallen als je een relatie krijgt

Leuk al die BFF’s als ze single zijn. Maar zodra ze een vriendje hebben ben je ze kwijt. En is de relatie uit, dan staan ze ineens weer op je stoep. Irritant! Dus verwaarloos je vriendschappen niet, ook al ben je nog zo verliefd. Vrienden zijn geen producten die je even in de kast kan parkeren als je hoofd er niet naar staat.

Denk eens na wat je eigenlijk van een vriendschap verwacht. Hoe zou jouw ideale vriend(in) eruit moeten zien, wat zou je graag samen willen doen en hoe en in hoeverre houden jullie elkaar op de hoogte van elkaars leven? Misschien kun je dan proberen die ideale vriendin voor een ander te zijn.

Ben je benieuwd welke type vriendschappen er bestaan? Je leest het in “Herken je deze vriendschappen?”.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X