Geluk Gezondheid

Hoe ga je om met een introvert persoon?

, dating app ,datingapp , denken, eigen gedachtes , introspectief, introvert , introverte persoonlijkheid , luisteren, nadenken , observeren , onzeker, Plekk , socializen , stil , tijd met mezelf , tijd met zichzelf, tijd voor mezelf , uit je schulp, verlegen, Hoe ga je om met een introvert persoon,
Geschreven door Redactie

Hoe ga je om met een introvert persoon? Dat is voor veel mensen een lastige vraag.

Kreeg je op school vroeger vaak de opmerking dat je een goede leerling was, maar dat je wel wat actiever mee zou mogen doen in de klas? Dan is de kans groot dat je een introverte persoonlijkheid hebt.

Dan kreeg je vast ook regelmatig goedbedoelde adviezen om minder onzeker en verlegen te zijn. En hoe vaak heb je wel niet de vraag gekregen: “Gaat alles wel goed met je?”.

Maar even voor de duidelijkheid: introverte mensen zijn meestal helemaal niet onzeker, verlegen of miserabel en het zijn zeker geen kluizenaars. Het zijn mensen die waarde hechten aan hun eigen gedachtes en dus graag tijd met zichzelf doorbrengen.

Maar dat betekent niet dat we er niet van genieten om met anderen om te gaan of dat we het moeilijk vinden om te socializen. Maar misschien lijkt dat soms zo, omdat we liever luisteren dan praten en eerst nadenken voordat we iets zeggen.

Dus, denk na wat je zegt tegen introverte mensen.

1. “Je bent zo stil”

Ja, dat is zo, maar wat is daar mis mee? Het is vervelend voor introverte mensen om te horen en meestal worden ze er alleen maar stiller van.

2. “Ik bijt niet”

“Oh echt, ik was inderdaad bang dat je zou bijten!”

Nee, introverts zijn meestal helemaal niet bang en verlegen. Misschien zijn ze niet altijd even ad-rem en reageren niet direct op volle kracht, maar dat komt omdat ze dan waarschijnlijk over iets nadenken.

3. “Waarom ben je zo zenuwachtig?”

Nee, ook dat zijn ze meestal niet. Ze luisteren graag, ze observeren en laten interessante gedachtes in hun hoofd de revue passeren. Want niet iedereen denkt hardop!

4. “Op een dag kruip je uit je schulp”

Er is niks mis met introverte mensen. Doe daarom geen suggesties hoe ze kunnen veranderen. Het idee dat introverte mensen extravert moeten worden om volledig tot bloei te kunnen komen zou voorgoed aan de kant geschoven moeten worden.

Het is gewoon goed als iemand introvert is. Ze hoeven zichzelf niet aan te passen om het voor andere mensen gemakkelijker te maken.

Ben je aan het daten met een introvert iemand, dan kun je veel hebben aan het artikel: “Uitdagingen waar je op stuit als je date met een introvert persoon“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X