Geluk Gezondheid

Hoe mentaal sterke mensen met afwijzing omgaan

Geschreven door Redactie

Afwijzing doet pijn. Of het nou gaat om een afwijzing van een date, een promotie die je niet krijgt of een feest waar je niet voor uitgenodigd bent.

Mentaal sterke mensen verwachten af en toe afgewezen te worden, dat hoort bij de lange weg die ze gaan om hun doel te bereiken.
Maar is het je weleens opgevallen dat de ene mens al snel opgeeft als hij of zij met afwijzingen te maken krijgt, terwijl de ander er juist sterker door wordt? Iedereen vindt een afwijzing vervelend, maar mentaal sterke mensen gebruiken het juist voor hun zelfontwikkeling. Het motiveert ze juist om door te gaan en ze worden er uiteindelijk beter en sterker door.

Wist je dat de manier waarop jij op afwijzingen reageert de loop van je toekomst kan bepalen? Daarom is het goed om te leren hoe andere mensen hier op een positieve manier mee om gaan. Hoe ze niet opgeven, maar een positieve draai aan een afwijzing geven:

1. Ze accepteren hun gevoelens

In plaats van hun emoties te onderdrukken of te negeren, geven mentaal sterke mensen toe dat de negatieve gevoelens er zijn. Ze geven toe dat ze zich schamen, dat ze verdrietig, teleurgesteld, ontmoedigd of boos zijn. Ze hebben er vertrouwen in dat ze op een gezonde manier kunnen omgaan met deze nare emoties.

Maak je jezelf wijs dat het eigenlijk allemaal niet zo erg is en dat het je niks doet, dan zorgt dat er alleen maar voor dat de pijn nog langer duurt. Je kunt die vervelende gevoelens dus maar beter onder ogen zien. Dan ben je er sneller over heen.

2. Ze leren van afwijzing

Mentaal sterke mensen vragen zichzelf af wat ze kunnen leren van de afwijzing. Daarmee wordt het iets positiefs, omdat het ze misschien waardevolle informatie geeft. Ze maken er een kans van om als persoon te groeien en er sterker van te worden.

Of je nou leert op welke vlakken in je leven je beter zou kunnen worden of dat je gewoon leert dat afwijzing helemaal niet zo verschrikkelijk is als je dacht, het kan in ieder geval een goede les voor je zijn. Gebruik het om met meer wijsheid verder te gaan in je leven.

3. Ze zijn lief voor zichzelf

Geestelijk sterke mensen hebben compassie met zichzelf in plaats van zichzelf te veroordelen. Ze zeggen eerder: “Goed dat ik het geprobeerd heb” dan: “Stom dat ik dacht dat ik dat zou kunnen”. Ze houden niet van negatieve praatjes en moedigen zichzelf liever aan, op een vriendelijke, bevestigende manier.

Of je nou gedumpt wordt door een jarenlange liefde of ontslagen wordt van die leuke baan, hard voor jezelf zijn heeft geen zin. Spreek jezelf bemoedigend toe, net zoals je zou doen met een goede vriend(in).

4. Ze blijven de afwijzing in perspectief zien

Deze sterke mensen generaliseren niet zo snel. Als ze afgewezen worden door een geliefde denken ze niet meteen dat ze nooit van hun leven liefde zullen vinden. Als ze een specifieke baan niet krijgen, beweren ze niet dat ze nooit werk zullen vinden. Ze houden hoop.

Blijf altijd bedenken dat het maar om één afwijzing gaat, van één persoon. Dit ene incident mag niet bepalen wie jij bent. Zorg dat je eigenwaarde niet afhankelijk is van de mening van iemand anders. Alleen omdat die ander op een bepaalde manier over jou denkt, betekent nog niet dat dat waar is.

5. Afwijzing is voor hen het bewijs dat ze hun grenzen opzoeken

Stabiele mensen kijken op een positieve manier naar afwijzing, ook al doet het pijn. Voor hen is het namelijk een teken dat ze écht leven. Ze verwachten af en toe afgewezen te worden, dat hoort bij de lange weg die ze gaan om hun doel te bereiken.

Wanneer je nooit afgewezen zou worden, zou alles te makkelijk gaan. Kennelijk blijf je dan binnen je comfort zone en probeer je nooit eens iets nieuws, iets moeilijkers of iets anders. Als een project van jou verworpen wordt, als je die baan niet krijgt of als je een blauwtje loopt bij die droomman, dan weet je tenminste dat je het uiterste geprobeerd hebt en je je grenzen opgezocht hebt. En ook al is de afloop niet zoals je hoopte, het kan je dan toch een goed gevoel geven.

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X