Geluk Onderzoek

Hoe reageer je op een compliment?

Hoe reageer je op een compliment,compliment , complimenten , dating app, datingapp , datingapp Plekk , Plekk
Geschreven door Redactie

Veel mensen vinden het ingewikkeld, hoe reageer je op een compliment? Het antwoord is simpel.

In het kader van Nationale Complimentendag deed Parship onderzoek onder 1.267 leden naar het geven en ontvangen van complimenten. Daaruit blijkt dat 97% regelmatig complimentjes geeft aan een geliefde, collega, vriend(in) of familielid. En hoewel de complimentjes ons regelmatig om de oren vliegen, heeft 27% van de Nederlanders toch nog steeds moeite om hier goed mee om te gaan. Dus, hoe reageer je op een compliment?

Nederlanders onhandig met incasseren compliment

“De meest eenvoudige manier om een compliment te ontvangen is met een simpel ‘dank je wel’. En hoewel dit zo voor de hand ligt, blijkt uit het onderzoek dat slechts de helft op deze manier met een compliment omgaat. Veel Nederlanders weten toch niet zo goed hoe zij moeten reageren op het krijgen van een mooie opsteker”, aldus Femke van der Hoeven, Country Manager van Parship. De meest voorkomende onhandige reacties zijn:

 • Verlegen worden en daardoor niet weten wat te zeggen.
 • Het compliment afdoen met een grapje.
 • De opmerking bagatelliseren onder het mom van ‘nee joh, het valt wel mee’.
 • Snel een complimentje teruggeven om ervan af te zijn.

‘Lekkere billen hoor’: vaak compliment over uiterlijk

Een compliment is over het algemeen natuurlijk goed bedoeld, maar toch kan het door de reactie van de ontvanger onbedoeld voor een ongemakkelijke situatie zorgen. In het onderzoek is ook gekeken naar de onderwerpen waarover we de meeste complimentjes geven (en dus soms ook struikelen bij het uitdelen):

 • Mooie lach, ogen of billen: 58% gaat over het uiterlijk.
 • Ik vind je lief, grappig of goed: 51% gaat over de persoonlijkheid.
 • Topper van een collega: 41% gaat over werk.
 • Natuurtalent: 28% gaat over een vaardigheid zoals beheersing van sport, taal of andere skill.
 • Smaakvol: 21% gaat over smaak van een persoon zoals kledingstijl of interieur.
 • Wat ben jij slim: 17% gaat over intelligentie.
 • Goed gedaan: 12% gaat over het gekozen levenspad zoals huis, opleiding of financiële situatie.
 • Leuke kinderen: 9% gaat over het kroost.

Vrouwen vaker compliment over uiterlijk, mannen over persoonlijkheid

Hoewel beide geslachten ongeveer even complimenteus menen te zijn, zijn het wel de vrouwen (98%) die vaker een compliment ontvangen dan de mannen (90%). Wellicht is het cliché toch waar dat mannen weten te scoren met hun humor en charme en vrouwen met hun verschijning, want ook het onderwerp waarover zij een compliment ontvangen verschilt aanzienlijk: vrouwen krijgen vaker een liefkozende opmerking over hun looks (26% versus 12%) en mannen over hun persoonlijkheid (27% versus 22%).

Van der Hoeven: “Dit verschil komt mogelijk omdat vrouwen iets vaker geneigd zijn om elkaar onderling een complimentje geven, maar het verschil kan ook te verklaren zijn omdat vrouwen een betere voelspriet hebben voor een compliment, die mannen vaker missen.”

We vinden het heerlijk om complimenten te krijgen, het geeft ons zelfvertrouwen. Maar wist je dat het bij mannen net zo werkt? Geef je er één aan een man, dan is dat iets bijzonders voor hem en een echte ego boost. Wil je de aandacht van een man, geef hém dan ook aandacht! In dit artikel vind je zeven voorbeelden van complimenten, waarmee je zeker zijn aandacht trekt (en misschien krijg je wel een compliment terug): “Complimenten waar mannen gek op zijn“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X