Geluk Onderzoek

Je ergens op verheugen is goed voor je!

dating app, datingapp, eten, gastblog, geluk, gelukkig, iets leuks, heden, mindfulness, naar uitkijken, Plekk, positief, toekomst, vakantie, verheugen, verleden
Geschreven door Redactie

Gastblog van Demy over je verheugen. 

Iemand vertelde me ooit het geheim voor geluk: “Je moet je altijd op twee dingen verheugen.”

“Waarom twee?”, vroeg ik.

“Je hebt er één nodig om naar uit te kijken, je weet dat er iets leuks gaat gebeuren in de nabije toekomst. Maar je moet een tweede hebben voor als die eerste is afgelopen, zodat je dan niet in een gat valt.”

“Mensen die gelukkig lijken zien de toekomst positiever in, of het nou om meer succes gaat, meer romantiek, meer lol of meer spannende avonturen.”
Ik weet zeker dat er niet één algemeen geheim voor geluk bestaat, maar dit advies is me al die jaren bijgebleven. Waarschijnlijk omdat het overeenkomt met wat ik zie in mijn eigen leven: gelukkige mensen hebben altijd iets positiefs om naar uit te kijken in de toekomst.

Als ik nu zou moeten bedenken waar ik naar uit kijk, dan zouden het deze dingen zijn:

  • Vanavond ga ik met mijn beste vriendin naar een mooie (hoop ik) Franse film in het filmhuis. Na afloop doen we zeker nog een drankje om de film na te bespreken en gewoon gezellig bij te kletsen.
  • Deze zondag ga ik voor het eerst meedoen aan een run, 10 kilometer rennen met honderden anderen. Maar misschien verheug ik me vooral op het moment dat de run voorbij is…
  • Eind juli heb ik een bruiloft van een vriendin in de Belgische Ardennen. Mooie omgeving, leuke mensen (want er komen veel goede vrienden) en een mooi feest.

De wetenschap bevestigt mijn gevoel dat het belangrijk is om naar iets positiefs uit te kijken.

De theorie, volgens Psychologies magazine, is dat we de neiging hebben om intensere gevoelens te ervaren bij gebeurtenissen in de toekomst dan bij die in het verleden. Dit komt door de verwachting dat toekomstige gebeurtenissen ons meer emotioneren dan gebeurtenissen uit het verleden.

In een onderzoek in het Journal Of Experimental Psychology vonden de onderzoekers Van Boven and Ashworth (2007) dat de emotionele reactie heftiger was wanneer mensen dachten aan een skivakantie die ze gepland hadden dan wanneer ze dachten aan een skivakantie uit het verleden.

Ik kan me er wel iets bij voorstellen.

Mensen die gelukkig lijken zien de toekomst positiever in, of het nou om meer succes gaat, meer romantiek, meer lol of meer spannende avonturen. En de meer depressieve mensen hebben het idee dat ze hun beste dagen al achter de rug hebben.

Maar hoe zit het eigenlijk met ‘leven in het nu’? Hoe zit het met mindfulness, waarbij je leert te leven in het heden, elk moment te waarderen en de toekomst en het verleden te vergeten? Ik ben een fan van mindfulness, maar dit aspect vind ik lastig. Want ik verheug me zo graag op iets leuks.

Het gevaar van altijd met de toekomst bezig zijn is natuurlijk de gedachte: “Als dit en dit gebeurt, ben ik eindelijk gelukkig”. Zie ook het artikel: “Hét excuus om niet gelukkig te zijn! Gebruik jij het ook?

We zeggen tegen onszelf: “Als ik die reis naar Australië maak, ben ik pas echt gelukkig.” Maar als we dan na jaren sparen eindelijk het vliegtuig pakken en voet op Australische bodem zetten, valt het wellicht een beetje tegen. Het is er zo warm en er zijn zoveel muggen… Dit zou toch het moment van het echte geluk moeten zijn?!

De oplossing die ik heb gevonden is om het genieten niet uit te stellen. Het is gewoon het actief genieten van ergens naar uitkijken. Je leeft in het heden, en in dat heden neem je af en toe even tien minuten de tijd om je te verheugen op de vakantie die eraan komt, even op te zoeken welke restaurants daar zijn en alvast iets klaar te leggen wat je mee wilt nemen. Zo geniet je van het nu, waarin je je verheugt op iets in de toekomst.

Er zit een groot verschil tussen: “Als ik dat later bereikt heb, voel ik me vast gelukkiger” en “Ik word helemaal blij als ik denk aan wat ik later ga doen.”

Je kunt je verheugen op vakanties, maar ook op bijvoorbeeld een etentje met een vriendin later die dag, waarbij je de rest van de dag lekker aan het werk kunt zijn, omdat je weet dat je straks iets leuks gaat doen.

Het leven verandert constant, het brengt je nieuwe ervaringen. Als je je dit realiseert kun je het heden meer waarderen en ervan genieten.

Misschien een goede oefening om te doen:

Bedenk drie dingen waar je naar uit kunt kijken:

  • een voor deze of komende week.
  • een voor de komende maanden.
  • een die te maken heeft met vrienden, familie of een doel dat je wilt bereiken.

Laat me weten waar jij je op verheugt!

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X