Geluk Relaties

Wees authentiek, wees jezelf!

wees jezelf, datingapp , Janet, Plekk , verbonden
Geschreven door Janet

Justin Baldoni. Een naam die misschien niet direct herkenning oproept, maar eentje die voor mij veel is gaan betekenen. Ik ken hem van ‘Jane the Virgin’, een hilarische maar ook ontroerende en originele tv-serie. Eerder dit jaar sprak hij op een TED-conferentie over wat het betekent om man te zijn in de Amerikaanse cultuur.

“Wat ik tussen de regels door lees is dat mannen – net als vrouwen – vaak het gevoel hebben een rol te moeten spelen. Uit angst niet geaccepteerd of gewaardeerd te worden om wie ze zijn.”
Hij spreekt over hoe zijn uiterlijk bepalend is geweest voor de rollen die hij heeft gekregen en hoe ver dit staat van wie hij als man in het echte leven is. Hij spreekt openlijk en ontroerend mooi over wie hij is, met zijn talenten en onzekerheden. En hij vertelt over hoe de wereld bepaalt wat mannelijk en wat vrouwelijk is. Wat gewaardeerd wordt, en wat afgewezen wordt. Een quote die mij heel erg is bijgebleven is deze: “I don’t just want to be a good man. I want to be a good human.”

Zeker een aanrader om die twintig minuten durende speech te gaan kijken, want mij inspireerde hij mateloos.

Ik ontdekte dat Justin Baldoni een missie heeft. Eentje die bijna eng veel op die van mij lijkt. Hij wil de grootsheid in mannen weer naar het oppervlak brengen, zoals ik dat wil voor vrouwen. Of tenminste, zo heb ik het geformuleerd. Hij promoot authenticiteit en raakbaarheid of kwetsbaarheid. Raakbaar klinkt een stuk fijner dan kwetsbaar, vind ik. Want zeg nou zelf: je wordt toch liever geraakt dan gekwetst?

Dat dit een onderwerp is dat leeft bij mannen is duidelijk als je de website www.wearemanenough.com ontdekt. Daar zijn inmiddels al vier filmpjes te zien met inspirerende tafelgesprekken van, voor en over mannen. Gesprekken over body image, over waarom mannen niet praten over wat er echt in hun hoofd en hart omgaat, en waarin ze spreken over het inmiddels alom bekende #metoo. Dit keer geen machopraat, maar oprecht, authentiek en liefdevol. De filmpjes betekenden voor mij: herkenning, erkenning, verwondering en verbazing.

Via de Facebookpagina blijken veel mannen het lastig te vinden om te gaan met deze raakbaarheid. Opmerkingen dat deze mannen te vrouwelijk zijn en ze weggehouden moeten worden van kinderen vanwege het effect dat hun kijk op de wereld heeft. Eén man gaf aan te gruwelen van mannen die hun zachte kant laten zien. Sommigen vinden het gênant, verstorend of onzinnig. En een ander geeft aan dat deze manier van zijn juist mensen wegjaagt of dat er misbruik van hen gemaakt zal worden.

Maar wat zonde! En tegelijkertijd… zo herkenbaar. Wat ik tussen de regels door lees is dat mannen – net als vrouwen – vaak het gevoel hebben een rol te moeten spelen. Uit angst niet geaccepteerd of gewaardeerd te worden om wie ze zijn. Wij vrouwen mogen gevoelig zijn, maar vooral niet té mannelijk. Want dan zijn we intimiderend. En mannen moeten dapper en sterk zijn. Ze moeten kunnen leiden. Zij moeten laten zien dat ze weten wat ze doen. Wat staan we dan snel klaar met een oordeel als een man huilt of als hij het even niet meer weet.

Jouw grootsheid naar buiten laten komen, volledig in je kracht staan, volledig zijn wie jij bent… Laten zien dat je precies goed bent zoals je bent… dat is waar het mijns inziens om gaat in het leven. Dat is wat ik iedereen gun.

In een gesprek dat Justin met zijn vader had, zei hij iets ongelooflijk waardevols:

“You never took me fishing or hunting. You never did anything manly with me. But now I realize you’ve taught me the most manliest of all: you’ve taught me to love.”

En liefde… dat is toch waar het allemaal om draait? Liefde vertaalt in acceptatie, waardering, vergeving en vertrouwen. Dat is toch wat we allemaal zoeken en waar we allemaal naar verlangen? verbonden verbonden verbonden verbonden  wees jezelf wees jezelf wees jezelf

Dit vind je vast ook interessant: “Wees jezelf! Durf jij dat?”.

 

Over de auteur

Janet

Mijn naam is Janet, inmiddels 37, single maar nooit alleenstaand. Ik heb immers altijd mezelf. En steeds vaker realiseer ik me dat ik best blij ben met mezelf. Mijn passies in het leven zijn liefde, positiviteit en persoonlijke groei. Ik geloof dat dit het mooiste is wat ik de wereld kan bieden. Voor mij is schrijven daarin van onschatbare waarde. Door te schrijven kom ik in contact met wie ik ben. Ik hou van hoe woorden je kunnen ontroeren, hoe ze je stof geven tot nadenken, hoe ze je kunnen helpen te ontdekken wat je voelt.
In het dagelijkse leven kan ik erg genieten van gezelschap van vrienden onder het genot van een kopje koffie, of lekker thuis op de bank met een leuk boek. Ik ben een natuurliefhebber en zoek graag de stilte op. Als er dan toevallig een katje naast me ligt te spinnen, dan geniet ik het meest van het moment.
Nieuwsgierig geworden naar mij? Neem dan gerust eens een kijkje op mijn website: www.ikkiesgeluk.wordpress.com. Ik vind het altijd leuk om van je te horen!

Schrijf een reactie

X