Geluk In huis

Ruim op, want je wordt er gelukkiger van!

chaos, chaos in je hoofd, dating app, datingapp, decluttering , mimimalists , minimalist, minimalists , opgeruimd hoofd , opgeruimd huis , opruimen ,Plekk , rommel , rommeltje , ruim op
Geschreven door Redactie

Ruim op, want de rotzooi in je huis maakt je hoofd ook rommelig. Het is tijd om serieus op te ruimen!

“Maak er een feestje van. Alles wordt leuker als je er ‘feest’ achter zet”
Kenje dat, het is een rommeltje in huis en je krijgt een telefoontje, er komt bezoek! Geen tijd om op te ruimen, dus je schuift die stapel post snel in een keukenla, de broeken die je pas één keer gedragen hebt prop je onderin je kledingkast en de stapel tijdschriften schuif je snel in je tv-kastje. Je huis lijkt keurig opgeruimd, maar het is maar schijn. Je verstopt je rommel gewoon. En het ergste is, het blijft weken zo liggen, want het bevalt je eigenlijk wel, die lege tafel en dat opgeruimde bureau. En dan vergeet je het en herhaal je dit trucje nog een paar keer. Tot je kasten uitpuilen van de troep.

Sjaaltjes,glazen, telefoonkabels, uit tijdschriften gehaalde monstertjes met crèmes, vazen, briefjes met aantekeningen, haarspeldjes, pennen; het zwerft rond, verstopt je kasten en vangt stof. De rommel wint. Nicodemus en Millburn van de Minimalists geloven dat je zonder deze rommel van materiële bezittingen vrij bent om voorrang te geven aan wat er echt toe doet: familie en vrienden, hobby’s en passies. Hun TED-talk werd meer dan een miljoen keer bekeken op Youtube.

Deopruimtrend viel goed samen met de recessie, waarin we minder te besteden hadden en wilden verkopen wat we toch niet meer gebruikten. In het Engels heet het ‘decluttering’ en het is nog steeds razend populair. Sommige mensen hebben een obsessie ontwikkeld voor opruimen. Kijk maar eens bij “storage solutions” op Pinterest. Daar vind je voor zo ongeveer elk product een opruimidee. Marie Kondo zorgde natuurlijk ook voor een hype met haar boek “The life-changing magic of tidying up”.

DeMinimalists helpen je in vijf stappen om jouw leven op te ruimen.

Stap 1. Besluit om een minimalist te worden

Vraag jezelf af of je echt gelukkiger wordt van die nieuwe kleding, een mooiere auto, dat leuke tafeltje of die glimmende oorbellen. Misschien voor even, maar dan is de lol eraf. En wat dacht je van veel en hard werken met als doel een hogere status en een dikkere portemonnee? Is dat niet zonde van je tijd en energie?

De reden waarom het loont om terughoudend te zijn met materiële aankopen? Je kunt je kostbare tijd beter besteden aan mensen die je dierbaar zijn dan aan het kopen en schoonhouden van onpersoonlijke spullen. En: hoe meer spullen, hoe moeilijker het is om iets terug te vinden.

Stap 2. Speel het 30-dagen minimalistenspel

Bij dit spel werk je dagelijks aan jouw opruimproject. Op de eerste dag gooi je één item weg. Je kunt het ook verkopen of naar de kringloopwinkel brengen. Op dag twee doe je hetzelfde, maar dan met twee dingen. Op dag drie drie dingen, enzovoort. Na 30 dagen heb je dan 564 items opgeruimd. Weet je niet zo goed wat je weg wilt gooien of heb je inspiratie nodig? Kijk dan eens op Twitter onder #minsgame. Tienduizenden mensen hebben het spel al gespeeld en tweeten erover. Nicodemus raadt aan het spel met een vriend of collega te spelen en er een weddenschap van te maken. Het zal je helpen om door te zetten.

Stap 3. Gooi ook de spullen weg die je voor de zekerheid bewaart

Het lijkt handig, die Spaanse grammaticaboeken, die grappige hoge vaas of dat oude mobieltje. Ze zouden misschien ooit nog van pas kunnen komen. Maar wees eerlijk, heb je zo’n item ooit weer nodig, dan kun je iets soortgelijks zo weer kopen, nieuw of tweedehands. En waarschijnlijk voor niet eens zoveel geld. Het lijkt weggegooid geld. Maar die telefoon waar je ooit 200 euro voor betaald hebt, is nu vrijwel niks meer waard. De ‘Minimalists’ houden de 20/20 regel aan: gooi weg wat je binnen 20 minuten kan vervangen voor 20 euro of minder.

Stap 4. Maak er een feestje van

Alles wordt leuker als je er ‘feest’ achter zet. Wil je het echt serieus aanpakken? Stop alle spullen uit één kamer dan in dozen. Noteer op de dozen wat er in zit. Vraag hulp aan wat vrienden en serveer er drankjes en hapjes bij. De dagen erna pak je uit wat je nodig hebt. Wat na een maand nog in dozen zit heb je waarschijnlijk niet nodig en kun je weggooien of -geven. Al ingepakt in dozen staat het klaar om de deur uit te gaan. Wat overblijft zijn de essentiële dingen. Werkt het goed, dan kun je de volgende kamer aanpakken.

Stap 5. Digitaal opruimen

En dan bedoelen we niet alleen je e-mails opruimen, in mapjes ordenen of deleten. Maar het gaat ook om werk en privé gescheiden houden. Het klinkt ouderwets, maar werkmails sturen tijdens het avondeten of whatsappen tijdens je werk kan tot een ongeorganiseerde warboel leiden. Wil je efficiënt met je tijd omgaan, plan dan tijd in voor privéberichten en tijd voor werk. Dat betekent niet dat je overdag geen privéberichten mag lezen of sturen, maar je bent echt productiever als je je daarvoor aan bepaalde tijden houdt. Zo leidt het je niet af van je werk.

Hetis niet makkelijk om rigoureus op te ruimen, maar orde om je heen levert je inwendig rust op. Daarnaast bespaart het je uiteindelijk tijd en geld die je aan belangrijker zaken kunt besteden. En wat dacht je van je volgende verhuizing? Die zal ook veel eenvoudiger zijn. Dus het is echt de moeite waard. Heb je eenmaal een mooi, opgeruimd huis, probeer het dan vol te houden. Denk continu na of je die nieuwe spullen echt nodig hebt en check wat je weg kunt gooien. Je zult je bevrijd voelen, dat beloven we je. Ruim op Ruim op Ruim op Ruim op Ruim op Ruim op

Heb je moeite de inhoud van je kledingkast op te ruimen? Lees dan “Creëer je eigen ‘Capsule Garderobe’“.

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X