Geluk Onderzoek

Wees nieuwsgierig, dat maakt je gelukkig

,dagelijkse routine, datingapp, dating app, geinteresseerd, geluk, nieuwsgierig, Nieuwsgierigheid, ontdekken, ontdekking, Plekk, uit je comfortzone, verveling, vriendschap, zinvol
Geschreven door Redactie

Iedereen is wel nieuwsgierig, maar niet iedereen evenveel! Nieuwsgierig zijn vanuit onze luie stoel, dat zijn we allemaal als we bijvoorbeeld iets op televisie kijken. Maar actief nieuwsgierig zijn, dat doen we niet allemaal. Wist je dat nieuwsgierigheid en geluk met elkaar te maken hebben?

We streven allemaal naar geluk, maar dat is een erg breed begrip en meestal onhaalbaar. “Je kunt je veel beter focussen op nieuwsgierigheid”, volgens hoogleraar klinische psychologie Todd Kashdan. Deze karaktereigenschap is een sterke drijfveer om meer te weten. Nieuwsgierig zijn geeft je veel voldoening, het brengt je namelijk wijsheid, compassie en een zinvol leven. Een gelukkig leven zonder nieuwsgierigheid bestaat eigenlijk niet. Het betekent jezelf ontwikkelen, je laten verrassen, om je heen kijken, leren van jezelf en anderen en open staan voor nieuwe dingen. Nieuwsgierige mensen die openstaan voor mensen uit andere sociale klassen hebben ook een minder conservatieve levenshouding en zijn socialer. Ze begrijpen mensen beter en hebben veel mensenkennis. Tenslotte vertraagt nieuwsgierigheid ook nog eens het proces van veroudering, is uit onderzoek gebleken. Genoeg redenen om een nieuwsgierige levenshouding aan te nemen!

Nieuwsgierigheid kun je trainen

We hebben goed nieuws: je kunt het oefenen en er beter in worden. We hebben een aantal kenmerken van nieuwsgierigheid op een rijtje gezet, met daarbij steeds een oefening. Wanneer je deze oefeningen doet, train je jezelf een echt nieuwsgierig aagje te worden.

1. Wees niet bang om uit je comfortzone te stappen

Zie je op tegen risico’s van nieuwe activiteiten en durf je geen nieuwe uitdagingen aan te gaan? Klamp je je liever vast aan het oude vertrouwde en heb je graag controle en zekerheid over de toekomst? Dan is het goed om eens uit je comfortzone te stappen en toch iets nieuws te starten. Je zult zien dat het je veel oplevert. “Zaken die bekend en voorspelbaar zijn geven ons maar weinig levensvreugde”, volgens Kashdan. “Routine zorgt ervoor dat we indutten en verveeld raken, terwijl onzekerheid en verrassingen onze positieve gevoelens juist versterken en verlengen.” De eerste keer dat je iets nieuws doet is het eng, maar vecht niet tegen je angst, omarm het. Zie jezelf als ontdekkingsreiziger en ontdek, leer en groei. En hoe vaker je iets nieuws start, hoe makkelijker het je af zal gaan en hoe meer plezier je erin zult krijgen. Het leven is niet eng, het leven zit vol verrassingen!

Oefening 1: kies een nieuwe uitdaging en probeer ervan te genieten. Probeer angsten en onzekerheden niet weg te duwen, maar accepteer deze gevoelens. Bijvoorbeeld: ga iets nieuws leren, zoek een cursus of workshop bij jou in de buurt of doe eens een gratis proefles van een sport of activiteit die je altijd al boeiend leek, maar totaal anders is dan je normale activiteiten.

2. Wees oprecht geïnteresseerd in wat er om je heen gebeurt

De dagelijkse routine kan saai zijn, maar je hebt meer kans dat het leuk wordt als je openstaat voor je omgeving. Denk aan boodschappen doen, een telefoongesprek voeren met je moeder, de afwas doen of naar je werk fietsen. Verzet je niet tegen je saaie alledaagse activiteiten, ze moeten nou eenmaal gebeuren. Probeer je juist te laten verrassen door kleine dingen. Besteed aandacht aan alles wat er in je omgeving gebeurt en geniet van de nieuwe dingen die je zult ontdekken.

Oefening 2: zie het ongewone in het gewone. Zelfs achter de meest banale activiteiten kunnen verrassingen schuilgaan! Rijd je naar je werk, fiets je naar de supermarkt? Laat je niet afleiden door je gedachten, maar gebruik je zintuigen, de hele weg ernaartoe. Kijk om je heen, luister naar de geluiden en snuif de geuren op (zolang het geen uitlaatgassen zijn).

3. Nieuwsgierigheid zorgt voor nieuwe vriendschappen

“Hoe nieuwsgieriger mensen zijn, hoe meer plezier ze hebben in de interactie met vreemden en hoe nauwer de band is die ze aan het einde van het gesprek voelden”, zegt Kashdan. “Nieuwsgierige mensen stellen veel vragen, maar geven de ander ook intieme informatie over zichzelf. Ze zijn betrokken en attent en zijn open-minded ten opzichte van andere meningen en levenswijzen. Dat is de basis voor een goede vriendschap.” Wanneer je een gesprek met een vreemde begint, heb je natuurlijk geen idee hoe de ander gaat reageren. Je kent de persoon niet en hebt kans dat hij of zij een gesprek niet waardeert. Maar waar de meer voorzichtige mensen dan maar liever geen gesprek aanknopen, nemen de nieuwsgierigen juist het risico. Openstaan voor nieuwe mensen en hun visies kan tot verrassingen en nieuwe inzichten leiden en kan heel leerzaam zijn. Én tot nieuwe vriendschappen leiden bovendien.

Oefening 3: spreek een vreemde aan. Probeer niet alleen goeiedag te zeggen, maar er echt een gesprek van te maken. Misschien valt het tegen en komt het gesprek niet echt op gang. Maar je weet het nooit, het kan onverwacht een boeiende conversatie worden. Probeer het regelmatig om er meer handigheid in te krijgen. De vreemde hoeft niet helemaal vreemd te zijn. Het kan ook om de buurman gaan, een andere ouder op het schoolplein of een studiegenoot. Het gaat erom dat je deze persoon nooit eerder gesproken hebt. Dit is een ook een handige vaardigheid als je op zoek bent naar een relatie!

4. Ontdekkingen verrijken je leven

Als je jezelf wilt ontwikkelen, dan is nieuwsgierig zijn echt een vereiste. Door nieuwe activiteiten te proberen, te variëren en dingen uit te zoeken doe je nieuwe ontdekkingen. En die geven voldoening. Het is niet alleen leuk, maar je leert er ook van. Je zult ook zin krijgen om nog meer te ontdekken. Daar groeit je kennis weer van en je krijgt er meer levenservaring door. Het levert je ook creativiteit, intelligentie en mentale groei op.

Oefening 4: varieer! Ga bij het boodschappen doen op zoek naar interessante waren die je anders niet koopt, exotische vruchten, een bijzonder kaasje, een mooie vis of een groente die je normaal gesproken vermijdt omdat de bereidingswijze je ingewikkeld lijkt. Zoek thuis meer uit over dit product, waar komt het vandaan, wat is de voedingswaarde, hoe word het normaal gesproken gegeten? En gebruik een eenvoudig recept om het te verwerken in een lekkere snack of maaltijd.

5. Verveling: de grootste vijand binnen relaties

Wist je dat niet spanningen en ruzies de belangrijkste oorzaken van het verbreken van een relatie zijn, maar juist verveling? Je bent teveel aan elkaar gewend en niks is meer nieuw, uitdagend of gevarieerd. Voor mensen in langere relaties geldt: probeer de spanning van het begin terug te brengen.  Maar ben je single, dan kun je hier vooraf al rekening mee houden. Zoek niet per sé iemand die precies hetzelfde is als jij, maar juist in bepaalde opzichten anders! Dat garandeert meer afwisseling en spanning in jullie toekomstige relatie. Het geldt in zekere zin ook voor je relatie met je ouders of je broer of zus. Ook de band die je hebt met een goede vriend of vriendin kan misschien wel saai worden en een frisse wind nodig hebben. Wees nieuwsgierig naar de ander en vraag door naar details. Er zijn vast zaken uit het verleden die je nog niet wist.

Oefening 5: onderneem eens andere activiteiten met elkaar dan je normaal doet. Of stel elkaar eens andere, meer diepgaande vragen om elkaar te herontdekken en jullie band met elkaar weer nieuw leven in te blazen. Laat daarbij weten dat je oprecht geïnteresseerd bent in de ander, zodat hij of zij het begrijpt.

Wil je echt baat hebben bij een nieuwsgierige levenshouding, dan is het belangrijk om deze oefeningen regelmatig te doen. Je zult merken dat het je steeds makkelijker afgaat en dat nieuwsgierigheid je tweede natuur wordt! nieuwsgierig nieuwsgierig nieuwsgierig nieuwsgierig

Wil je meer tips om gelukkiger te worden? Lees dan “Hoe word ik gelukkig met kleine dagelijkse gewoontes?“.

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X