Geluk Reizen

10 dingen die ik toen had willen weten!

Rogier, advies voor 20-ers
Geschreven door Rogier

Ik ben 30 en ondertussen al aardig gewend aan het idee.

“Sommigen zullen zeggen dat ze nou eenmaal chronische laatkomers zijn. Accepteer dat niet”
En ik heb zitten denken. Wat een fouten heb ik gemaakt toen ik twintiger was. Maar gelukkig heb ik ook veel geleerd. Ik wil niet klinken als een oude, wijze man, maar wil de Rogier als twintiger advies geven. En andere twintigers mogen dit natuurlijk ook lezen. Zo genereus ben ik dan ook wel weer.

1. Eigen visie

Besteed niet teveel tijd aan het werken aan visies van anderen of aan het uitzitten van vergaderingen van anderen. Besteed je tijd nuttig door erachter te komen wat jouw eigen visie is en welke kant je op wilt met je eigen leven.

Note to self: Vergaderingen zijn plekken waar ideeën dood slaan.

Als je in een baan zit waarvan je zou willen dat je er weg zou kunnen gaan, doe dat dan. Vertrek (als het maar enigszins mogelijk is).

2. Lees

Lees elke dag. Lees alles wat je kan. Lees niet alleen over dingen die je al weet. Lees boeken, fictie en non-fictie. Lees kranten. Lees over hoe de wereld in elkaar zit. Lees over mensen. Lees.

3. Stop met tv kijken

Echt. Stop met tv kijken, nu. En ook met Tiktok. Je wordt er niet beter van. Het maakt je passief en het is zonde van je tijd.

4. Reis

Je hebt nog weinig verantwoordelijkheid, dus ga reizen. Als je dertig bent ga je anders reizen. Je geeft meer uit, doet duurdere dingen en eet in betere restaurants. Minder authentiek waarschijnlijk. Als twintiger ben je flexibeler en pas je je makkelijker aan. Dus ga een jaar werken en spaar genoeg geld om de wereld over te gaan.

Note to self: Hoe weet je wat je met je leven wilt als je niet weet wat er te koop is in de wereld?

Reis niet naar de vanzelfsprekende plaatsen. Reis naar moeilijke plekken. Reis om te leren, om te ontdekken, naar plekken die je uitdagen.

5. Vertrouwen

Vertrouw mensen totdat ze je een reden geven om ze niet te vertrouwen. Wees natuurlijk ook niet naïef, sommige mensen bedoelen het echt slecht. Maar vertrouwen in andere mensen zorgt ervoor dat je je openstelt voor een variatie aan mensen. En een openmind is leerzaam.

6. Mensen

Sommigen helpen je verder, anderen trekken je naar beneden. Maar de meesten zijn ok.

Note to self: Enkele mensen veranderen je leven voor altijd. Probeer ze te vinden.

Je hebt niet veel vrienden om je heen nodig. Veel middelmatige vrienden zorgen ervoor dat je je alleen voelt als je goede vrienden nodig hebt, vrienden die echt om je geven.

7. Tijd is kostbaar

Tijd verprutsen aan mensen waar je moe van wordt: zonde. Tijd verdoen in een relatie waarin je niet gelukkig bent: zonde. Tijd verkwisten aan middelmatige vrienden: zonde.

Note to self: Verspil je tijd niet en wees op tijd.

Tijd van anderen is ook waardevol. Respecteer je de ander, kom dan niet te laat. Sommigen zullen zeggen dat ze nou eenmaal chronische laatkomers zijn. Maar accepteer dat niet. Zie punt 6.

8. Faal

Faal vaak, faal in de liefde, in seks, bij het vrienden maken, op het werk, met familie.

Note to self: Faal. Doe het snel en leer ervan.

Je leert er altijd iets van, daardoor ontwikkel je jezelf en weet je beter hoe je verder moet.

9. Succes

Verwacht geen succes als twintiger. Het is de tijd dat je leert, dingen opbouwt, jezelf leert begrijpen en langzamerhand je richting gaat bepalen. Wees dus niet teleurgesteld als je niet bereikt wat je had willen bereiken. Zie volgende punt.

10. Geduld

Je hebt geen haast, wees geduldig. Want je moeder zei het al: “Haastige spoed is zelden goed”. Alle goede dingen hebben tijd nodig. Waardevolle zaken worden niet in één minuut opgebouwd.

Twintigers hebben te maken met diverse dilemma’s: welke an hoe ga je er mee om?

Over de auteur

Rogier

Ik heb recentelijk twee belangrijke dingen bereikt in mijn leven: ik ben 30 geworden, en ik ben net single geworden. Voor beiden heb ik eigenlijk niks hoeven doen! Ik ben dus weer terug bij af: vriendinloos en weer op datingpad.
41magazine heeft me gevraagd om mijn date-ervaringen voor jullie op te schrijven. Niet dat ik een schrijver ben, maar ze wilden zo graag een mannelijke blogger. Nou, ik vind het fantastisch om mijn verhalen hier kwijt te kunnen, ik doe het met alle plezier! Hopelijk vinden jullie het ook leuk om eens verhalen ‘van de andere kant’ te lezen.

1 reactie

Schrijf een reactie

X