Geluk Gezondheid

Authentiek zijn: dat maakt je pas echt geliefd

aantrekkelijk gevonden worden, authentiek, datingapp, geliefd, hou van jezelf, jezelf zijn, mindfull, mindfulness, Plekk, populair
Geschreven door Redactie

Authentiek en jezelf zijn is niet makkelijk als je ‘erbij wilt horen’. Maar het brengt je uiteindelijk veel verder dan iedereen proberen te pleasen.

Vaak wordt een mooi uiterlijk onbewust geassocieerd met populair en gewild zijn. Veel jonge mensen willen er qua uiterlijk en gedrag bij horen en passen dat zo aan dat ze opgaan in de groep. Liefst zijn ze dan natuurlijk wel de meest aantrekkelijke van de groep.

Er wordt heel wat gemanipuleerd aan persoonlijkheden en uiterlijk om maar veel vrienden te hebben en door iedereen leuk gevonden te worden.

Maar dat is jammer, want de unieke kenmerken verdwijnen zo naar de achtergrond en mogen zo min mogelijk opvallen.

Natuurlijk kun je niet iedereen pleasen. Dus ga bij jezelf eens na wat jij nou eigenlijk belangrijk vindt. En, wat jouw unieke eigenschappen zijn die je maken tot wie je bent.

Je zult merken dat als je authentiek bent, dat mensen dat waarderen. Wees jezelf en accepteer dat je nooit ieders vriend kunt zijn.

Bij authentiek zijn kun je aan de volgende dingen denken:

1. Wees jezelf

Accepteer dat jij niet perfect bent (anderen zijn het net zo goed niet) en probeer je eigen rare trekjes en schoonheidsfoutjes op een positieve manier te bekijken.

Kijk ook eens goed naar populaire mensen in je omgeving, op tv, enz. Als je goed kijkt zie je dat hun uiterlijk helemaal niet zo perfect is als je misschien eerst dacht. Maar die grote neus, sproeten of flaporen horen gewoon bij die persoon. En die rare karaktertrekjes? Hij/zij schaamt zich er niet voor, probeert ze niet te verbergen, is er trots op en daardoor ervaren we die trekjes als charmant.

Je kunt aparte karaktereigenschappen ook als talent beschouwen, dat je met de wereld zou moeten delen. Want ben je bang dat anderen je erop gaan beoordelen en verberg je ze daarom krampachtig, dan vernietig je daarmee je eigenwaarde. Je kunt er zelfs psychische klachten van krijgen.

Wil je weten wie je echt bent, wat je talenten zijn en wat je dromen voor de toekomst, dan moet je jezelf tijd gunnen om jezelf te leren kennen.

2. Schaam je er niet voor jezelf leuk te vinden

Het kan best moeilijk zijn om van jezelf te houden als je altijd gewend bent kritisch naar jezelf te kijken. Maar je kunt er elke dag mee beginnen. Je hebt misschien fouten gemaakt in het verleden, je hebt gelogen, was een waardeloze vriendin, bent vreemdgegaan of wat dan ook. Maar je hebt er vast veel van geleerd.

Oefen regelmatig om aardig voor jezelf te zijn en je zult steeds authentieker worden.

3. Doe aan mindfulness

Misschien vind je het zweverig klinken, maar mindfull zijn betekent niet met het verleden bezig zijn (schaamte over fouten die je hebt gemaakt bijvoorbeeld) en niet met de toekomst (zoals zorgen over of angst voor de toekomst), maar in het heden leven.

Authentieke mensen accepteren hun ervaringen uit het verleden en staan alle emoties toe die op dat moment opkomen. Ze onderdrukken hun gevoelens niet en kroppen ze niet op.

Angst en schuldgevoel kunnen zich ontwikkelen door niet in het ‘nu’ te leven.

Dus wees jezelf, hou van die persoon en leef in het nu. Dat maakt je authentiek en daardoor geliefd. Probeer het maar.

Wil je leren assertiever te worden, je grenzen te stellen en jouw mening duidelijk te maken aan anderen, lees dan “In 5 stappen beter voor jezelf opkomen!“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X