Geluk Relaties

Hoe ga je om met moeilijke mensen?

compassie, conflict, dating app, datingapp, impulsief, mindfull, mindfulness, moeilijke mensen, Plekk, ruzie
Geschreven door Redactie

Als je niet bekend bent met het fenomeen ‘moeilijke mensen’ heb je geluk, want de meesten van ons kennen wel zo iemand. Op het werk, in de familie, bij de buren, in de vriendenkring… Deze mensen weten je altijd weer op een negatieve manier te raken.

Wat de meeste mensen doen in het bijzijn van een moeilijk iemand? De ander verbaal de les lezen, wat vaak negatieve consequenties heeft. Of zich inhouden en beleefd blijven, totdat ze weg kunnen vluchten. Maar dat is ook niet echt gezond. Fight or flight dus.

Misschien gaat het om een collega, die jou vijf dagen per week het leven zuur maakt. Een ex, die je blijft achtervolgen. Een familielid, die steeds expres ruzie lijkt te zoeken. Of een vreemde die brutaal voordringt in een koffiebar. Je kunt op allerlei manieren in aanraking komen met een giftig persoon. Maar het is aan jezelf op welke manier je kiest te reageren. Jij hebt daar controle over.

De oplossing is om ‘mindfull’ te zijn. Dat wil zeggen dat je herkent wat jouw boosheid of frustratie precies veroorzaakt. Is het een bepaalde opmerking of bepaald gedrag? Je gevoelens erkennen hoort daar ook bij. En vervolgens kies je dan heel bewust de juiste actie.

Kiezen voor zo’n mindfull methode heeft vele voordelen ten opzichte van een impulsieve reactie.  Hieronder vind je vijf methodes van reageren op een moeilijk persoon.

1. Observeer de situatie

Reageer niet op je gevoel, maar probeer als een derde persoon bij de situatie aanwezig te zijn. Doe niet mee, maar kijk wat er gebeurt, als een getuige. Alleen op die manier krijg je de kans om te begrijpen wat er nou eigenlijk echt gebeurt. Waarschijnlijk is het allemaal maar tijdelijk en gaat de vervelende situatie snel voorbij. Laat je daarbij niet uitdagen om snel te reageren. Kennelijk heeft dat in het verleden niet goed uitgepakt. Geef aan dat je er nu niet op in wilt gaan of antwoord op een neutrale manier.

2. Doe alsof je het niet weet

Vaak hebben we de neiging om in een vervelende discussie gelijk te krijgen. Maar verzet je tegen de neiging om gelijk te hebben in conflictsituaties. Laat het rusten, dat is op zo’n moment de verstandigste reactie. Als je echt gelijk hebt, blijkt dat later wel. Dat hoef je op zo’n moment niet te bewijzen.

3. Heb compassie

Compassie voor jezelf, maar ook voor de ander. Dat betekent niet dat je het met de ander eens bent, maar dat je je focus legt op de persoon in plaats van het conflict. Natuurlijk is het niet makkelijk, omdat er kennelijk telkens iets is dat een emotionele reactie bij je oproept. En dan reageer je al gauw impulsief. Maar als je je focust op je medeleven voor die persoon zelf, kun je makkelijker jullie meningsverschil een plek geven, zonder te oordelen.

4. Richt je aandacht naar binnen

In plaats van je bezig te houden met de moeilijke situatie werkt het goed om je te focussen op een rustige en diepe ademhaling. Hierdoor kom je tot rust, waardoor je beter met de stressvolle situatie om kunt gaan.

5. Glimlach en relax

Voor jezelf is het goed om te glimlachen, je zult je er minder boos en gefrustreerd door voelen. Maar meestal heeft het ook een positief effect op de moeilijke persoon waar je mee te maken hebt. Die zal minder de neiging hebben zichzelf te verdedigen. Je kunt daarmee een conflict dat je aan voelt komen vermijden.

Tot slot

Het vereist wat oefening, deze mindfull manier van aanpakken van lastige situaties met moeilijke mensen. Een mens heeft normaal gesproken de neiging om in oude patronen te vervallen en die moet je zien te doorbreken. Zo kun je bewuster en minder emotioneel reageren. Het zal absoluut een positief effect hebben. Mindfulness is een vaardigheid die je met regelmatige training kunt leren.

In het artikel “Herken je deze vriendschappen?” vind je ook de categorie ‘De waarom-zijn-we-eigenlijk-vrienden vrienden’. Soms is een vriendschap meer een sociale verplichting. Is je vriend(in) een moeilijk persoon, dan kun je je afvragen of het aanhouden van de vriendschap zinnig is.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X