Geluk Werk

Voor jezelf opkomen in 5 stappen!

voor jezelf opkomen, Plekk, datingapp, dating app, daten
Geschreven door Redactie

Voor jezelf opkomen, ben jij er goed in?

Vrouwen hebben vaker dan mannen de neiging om te ‘pleasen’. Ze worden graag aardig gevonden, mijden liever confrontaties en willen niet graag iemand teleurstellen. Dat zijn goede, sociale eigenschappen. Maar er zijn momenten waarop je je gefrustreerd kunt voelen. Een vervelende grap over jou, of een stapel werk dat naar jou toegeschoven wordt: waarom jij en niet iemand anders? Op zulke momenten zou je willen dat je beter voor jezelf op kon komen en kordaat je mening zou kunnen geven. En dat is mogelijk, zelfs zonder ruzie te krijgen of onaardig gevonden te worden!

Vaak is de neiging om niet te reageren ingegeven uit angst voor een conflict, omdat je verlegen bent of niet ad rem genoeg om snel te reageren. Maar heb je niet de natuurlijke gave om duidelijk je mening te verkondigen, dan is dat heel goed aan te leren! In een paar stappen kun je leren assertiever te worden, je grenzen aan te geven en jouw mening duidelijk te maken aan anderen. Lees deze stappen door en daarna is het een kwestie van oefenen!

1. Denk eerst na

Het is niet altijd nodig om direct ad rem uit de hoek te komen. Als er dingen gebeuren waar je het niet mee eens bent, kun je het ook ter sprake brengen nadat je er goed over nagedacht hebt. Dan ben je beter voorbereid en niet meer boos over een specifieke aanleiding. De kans is dan veel groter dat je je boodschap beter overbrengt en anderen die zullen accepteren.

2. Leer vragen te stellen

Dit is een belangrijk wapen! Vragen stellen is erg krachtig: je hoeft niet meteen een eigen visie te verkondigen, maar je vraagt de ander uit. Vooral dóórvragen is belangrijk: ‘Waarom vind je dat?’, ‘Waarom maak je die grap?’, ‘Waarom zeg je het op die manier?’, ‘Waarom moet ik dat doen, en waarom nu?’. Alleen al door zulke vragen te stellen kan iemand tot een ander inzicht komen.

3. Toon begrip

Om conflicten te vermijden is het goed je ook in te leven in de ander. Assertief zijn betekent dat je jezelf én de ander respecteert. Als je veel vragen stelt zul je zeker dingen horen waar je het wél mee eens bent. Geef dat ook aan, de ander zal dat waarderen. Wanneer je toe komt aan die dingen waar je het niet mee eens bent, zal de ander hier nu meer open voor staan.

4. Beschrijf gedrag en praat in de ik-vorm

Je kunt beter niet zeggen ´Jij schuift altijd al het werk af op mij´. Daarmee beschuldig je iemand meteen en kan de ander in de verdediging gaan. Je kunt beter zeggen ´Gisteren gaf je dat dossier aan mij om half 5 en toen ging je naar huis´. Het is belangrijk daarna in de ik-vorm te vertellen wat dat met je deed: ´…en dat geeft mij het idee dat jij snel naar huis wilt en ik met het werk achterblijf´. Het gedrag dat je beschrijft noch wat het met jou doet kan door een ander betwist worden. Zo vermijd je een conflict of een negatieve sfeer, en zeg je toch duidelijk wat je vindt.

5. Vertel hoe je het wél wilt!

Heb je eenmaal op een correcte manier verteld wat je dwarszit, dan is het heel makkelijk om daarna uit te leggen hoe je het dan wel graag zou willen: ´…en dus zou ik het fijn vinden als we eerst bespreken wie welk werk doet´ of: ´…en dus heb ik liever dat je niet meer zulke grappen over mij maakt´. Je zult zien dat als je de eerste stappen op een goede manier brengt, anderen veel begrip voor jouw visie zullen hebben en het waarschijnlijk met je eens zijn.

Als je moeite hebt met voor jezelf opkomen, en je jezelf soms wegcijfert, kan het als een enorme bevrijding voelen om assertiever te worden. Je voelt je als herboren en je zelfvertrouwen neemt toe. Er zijn veel cursussen op dit gebied, zowel online als praktijkcursussen. Het belangrijkste is: oefenen! Gewoon uitproberen in je dagelijkse omgeving. Er is elke dag wel weer een aanleiding! En je zult zien: lang niet altijd zullen mensen je onaardig vinden omdat je je mening geeft. En als ze dat wel doen? Jammer dan! Je hoeft echt niet door iedereen aardig gevonden te worden! voor jezelf opkomen voor jezelf opkomen voor jezelf opkomen voor jezelf opkomen

Dit vind je vast ook boeiend: “Leer ‘nee’ zeggen tegen deze dingen om de kwaliteit van je leven verbeteren“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X