Geluk

Je intuïtie volgen: wel of niet doen?

je intuitie volgen, chocola , ex , huilen, janken , liefdesverdriet, masturberen, Plekk, Red Hothead
Geschreven door Redactie

Je intuïtie volgen: durf jij het? Stel je de volgende situaties eens voor. Wat zou jij doen?

  • Je staat op het punt om het koopcontract te tekenen van dat prachtige huis (want: in goede staat, perfecte locatie en schappelijke prijs), maar iets in je onderbewuste zegt je dat je het niet moet doen.
  • Je hebt een paar keer gedate met die geweldige man (want: knap, lief, goede baan, grappig), maar je krijgt buikpijn bij het idee om een relatie met hem te hebben.
  • Je wilt een contract afsluiten met een handige klusjesman. Je laat er twee langskomen om de situatie te tonen, zodat ze een offerte kunnen opstellen. Dan blijkt één van de twee duidelijk goedkoper te zijn en hij kan ook nog sneller starten, je keuze is snel gemaakt. Maar dan begin je toch te twijfelen, je gevoel geeft aan dat die andere aannemer betrouwbaarder is.

In alle drie de gevallen heb je de voors en tegens uitgebreid tegen elkaar afgewogen en was je eigenlijk overtuigd van je goede keus. Maar dan probeert je intuïtie je iets duidelijk te maken. Ga jij dan op je onderbewuste af?

Je intuïtie volgen: een belangrijke aanvulling op je logica

Intuïtie lijkt een zweverig begrip. Wanneer we een belangrijke beslissing moeten nemen, voelen we ons vaak beter bij logisch redeneren. En logisch redeneren is natuurlijk ook heel belangrijk. Maar wat als alle opties even goed of slecht lijken? Dan moet je wel op je gevoel af gaan. Of je neemt een beslissing, maar je voelt dat er iets niet goed zit. Dan is het belangrijk om naar die innerlijke stem te luisteren. Want intuïtie en analyse lijken elkaars tegenpolen, maar in werkelijkheid vullen ze elkaar aan. Je ratio en intuïtie zijn beiden nodig om goed te kunnen functioneren en beslissingen te nemen.

Dit ‘innerlijke weten’ heeft te maken met het vermogen om in te schatten hoe een situatie in elkaar steekt om snel een besluit te kunnen nemen. In feite scan je pijlsnel een situatie of persoon en vergelijk je die informatie met eerder opgeslagen gevoelens en ervaringen. Dit resulteert in een ‘onderbuikgevoel’. Het speelt dus een grote rol als je een beslissing moet nemen, maar ook om goed met anderen om te gaan, om gevaar in te schatten, oplossingen te bedenken en een visie te ontwikkelen.

Je intuïtie doet vaker zijn werk dan je denkt

Het blijkt dat intuïtie veel vaker een rol speelt in onze besluitvorming dan we denken. Zelfs al ben je iemand die altijd haar beslissingen probeert te baseren op logisch nadenken, dan nog geeft je onderbewuste je stiekem een duwtje in je rug met wat extra informatie.

Vaak staat het ons tegen om naar onze intuïtie te luisteren. Het probleem is dat we het niet goed kunnen beargumenteren. Als iemand zou vragen waarom we die keuze hebben gemaakt, en we antwoorden met “Het voelde gewoon goed”, dan wordt dat meestal raar en ongefundeerd gevonden. Zeker als het gaat om situaties op het werk. Wees er dus voorzichtig mee en zorg dat je ook altijd de feiten goed analyseert. Maar daarbij kan je gevoel je besluitvorming wel een bepaalde richting op sturen.

Waarom zou je je intuïtie volgen?

  • Je intuïtie is gevormd door ervaringen uit het verleden en je kennis die je daarbij opgedaan hebt. Dus hoe meer ervaren je bent op dat specifieke gebied, hoe preciezer je intuïtie je kan vertellen wat het beste besluit is. Het kan nuttig zijn om met anderen te praten over jouw issue, dat is vooral handig als zij meer ervaring op dat vlak hebben. Gaat het om beslissingen die veel met gevoel en emoties te maken hebben, zoals relaties, dan is het goed om naar je hart te luisteren en niet alleen naar je hersenen. Uiteindelijk weet je in zo’n situatie toch meestal zelf het beste wat goed voor je is.
  • Je intuïtie is in je brein geprogrammeerd als een web dat je lichaam en je geest met elkaar verbindt met behulp van miljoenen zenuwcellen. Bij sommige emoties hoort een lichamelijk gevoel, daarom heet het ook wel je onderbuik gevoel. Voel je bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn of misselijkheid bij een bepaalde beslissing, dan geven je hersenen eigenlijk aan dat het niet het goede besluit is. Als je een nieuwe uitdaging aangaat en het voelt goed dan krijg je een opgewonden en energiek gevoel, met een gezonde spanning. Maar voelt het niet goed, dan levert dat een lusteloos, leeg en angstig gevoel op. Zo kun je dus beter een beslissing nemen, luisterend naar beide kanten, je ratio én je gevoel!

Oefening baart kunst

Hoe meer aandacht je aan je intuïtie schenkt, hoe krachtiger en preciezer het wordt. Meditatie wordt soms ingezet om je te helpen beter naar je intuïtie te luisteren, omdat het verbindingen legt tussen je lichaam en je geest. Je kunt ook besluiten om een paar keer per dag even de tijd te nemen om iets nog eens rustig te overdenken in een relaxte setting. Want vaak ben je in het dagelijks leven te druk met het afwerken van je actielijstjes om naar je intuïtie te luisteren. Het kan je flink vooruit helpen om je intuïtie meer te laten spreken en daarmee tot betere beslissingen te komen.

Meer inzicht in wanneer je je intuïtie juist wel of juist niet moet raadplegen? Lees dit artikel. Of wil je wat oefeningen doen om beter naar je intuïtie te leren luisteren? Kijk dan eens hier

je intuïtie volgen, je intuïtie volgen, je intuïtie volgen, je intuïtie volgen,

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X