Creatief Geluk

Leef speels, je maakt er vrienden mee!

app, charisma, daten , dating app, datingapp , incheck app, Plekk , Plekk datingapp, Plekk-app, speels leven, speelsheid, spelen, Trendin Checkin , Trending Checkin, vrienden, leef speels
Geschreven door Redactie

Leef speels, je hebt er veel voordelen van!

Stel, je hebt een groep vrienden en als je er een keer niet bij bent praten ze over je: “Het is altijd zo gezellig als zij er is”. “Ze heeft gewoon iets, ik kan het niet uitleggen”. “Ik krijg altijd energie van haar”.

Hoe zou dat zijn, zulke positieve reacties?

“Voordat je met je ogen gaat rollen en “duh…” roept: speelsheid houdt meer in dan je denkt. Het gaat om de energie en creativiteit”
Leuk natuurlijk. Het is een echt compliment. Kennelijk heb jij iets waardoor mensen jouw gezelschap waarderen. Je hebt een zekere energie, mensen voelen zich prettig bij je, je schudt ze wakker en geeft ze het gevoel echt te leven. Iedereen voelt zich tot je aangetrokken omdat iedereen zich wel ‘alive’ wil voelen.

Waar komt die energie dan vandaan?

Je kunt het charisma noemen, maar vaak gaat het om speelsheid. Voordat je met je ogen gaat rollen en “duh…” roept: speelsheid houdt meer in dan je denkt. Het gaat er niet alleen om een leuk, extravert mens te zijn die moppen vertelt en overal een geintje van maakt. Een speelse manier van in het leven staan maakt dat mensen zich door jouw aanwezigheid vrolijk en energiek voelen, de sfeer is vrijwel nooit te serieus of bedrukt.

Speelsheid hoeft echt niet altijd samen te hangen met de meest extraverte persoon in de ruimte, de grootste schreeuwer, de aandachttrekker. Rustige, verlegen personen kunnen, als ze eenmaal over hun verlegenheid heen zijn, anderen ook heel veel energie geven. Vaak gaat het om creatieve mensen met unieke en speelse ideeën.

Maar wat als ik niet zo’n speels persoon ben?

De meesten van ons hebben die eigenschap helaas niet van nature meegekregen. Gelukkig is het goede nieuws dat speelsheid een vaardigheid is. Iets dat je kunt leren. Je kunt het ontwikkelen als een levenslange karaktereigenschap, niet voor één enkele gelegenheid. Dat betekent dat een speelse levenshouding je tweede natuur wordt.

We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ~George Bernard Shaw

Hoe word ik dan speelser?

Eén van de manieren om speelser en creatiever te worden is door je je te vervelen of door saaie dingen te (moeten) doen. Dat nodigt je namelijk uit om de situatie van een andere kant te bekijken en er iets leuks van te maken (een spel of avontuur) en de mogelijkheden te zien om te ‘spelen’. Ga je bijvoorbeeld elke dag met de auto naar je werk? Bedenk dan ’s ochtends voor je vertrekt waar je tijdens de rit op gaat letten. Het kunnen blauwe volvo’s of buitenlandse nummerborden zijn, maar je kunt het ook leuker maken door onderweg bijvoorbeeld hardop zingende, gapende of neus peuterende bestuurders te tellen.

Waar haal ik de tijd vandaan?

Misschien zeg je wel: “Ik heb helemaal geen tijd om te spelen. Ik heb het druk, ik heb een oneindige actielijst en een stormvloed aan e-mails die afgewerkt moeten worden. Spelen, ahum, sorry hoor, ik heb wel wat beters te doen!” Maar heb je er weleens over nagedacht dat je juist met spelen beter en sneller (en leuker) dingen voor elkaar kunt krijgen? Probeer het in je leven te integreren en je elke dag af te vragen hoe je je dag zo leuk mogelijk kunt maken.

Iets voor jou?

Twijfel je nog of het hele ‘speelser leven’ thema iets voor jou is? Denk dan ook eens hieraan: “alleen intelligente dieren spelen”. Wat we bedoelen? Dat niemand te intelligent of te serieus is en niemand een te hoge status heeft om te spelen. Je moet er alleen achter komen hoe je in de speelmodus raakt en dan maar oefenen, oefenen, oefenen. Het is echt te doen en te leren.

Heb ik er wel iets aan?

Een speelse levenshouding is natuurlijk niet alleen prettig voor de mensen om je heen, maar ook voor jezelf. Je krijgt er zelf ook energie van, doordat je even uit de probleemoplossende, volwassen werkelijkheid stapt en je je dag vanuit een heel ander perspectief bekijkt. Dus denk eens na hoe jij je dag speelser kan maken, wat je kunt doen om het te oefenen.

Hoe kan ik het dan oefenen?

Het kan zo onnozel zijn als gekke bekken trekken naar je spiegelbeeld als niemand kijkt, flirten met die leuke collega of even een radslag maken in het park. Of fantaseer rare hoedjes op de hoofden van de mensen die je op straat passeert, gooi even een bal over met vrienden of speel met je huisdier. Het goede is dat jij zelf bepaalt HOE je wilt spelen.

Hebben jullie nog bonustips?

Jazeker, nog vier goede ideeën:

  • Maak een speelafspraak met vrienden. Leg bordspellen klaar, verkleedspullen of schilderspullen en een lege muur en leef je uit.
  • Breng tijd door met jonge kinderen. Wil je echt een band met ze aangaan en op één golflengte komen, dan zul je wel mee móeten spelen.
  • Saaie avond thuis? Zet je lievelingsmuziek op en ga dansen!
  • Maak kunst met een kleine k, oftewel knutsel zonder na te denken of het wel mooi, verantwoord, succesvol of bruikbaar is. Geniet van het maken. Zet een collage in elkaar door plaatjes uit tijdschriften te knippen, schrijf een grappig verhaaltje, teken fantasiepoppetjes. Heb je daar altijd één bepaalde stijl voor? Probeer die los te laten en het op een hele andere manier te doen.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X