Geluk Gezondheid

Moet je je intuïtie volgen?

angststoornis, bedreigd, dating app ,datingapp , dreiging ,eerste indruk , gevaar, gevoel , gut feeling , intuitie , leugen, liegen , onderbuikgevoel , paniekstoornis, Plekk, intuïtie
Geschreven door Redactie

Je intuïtie volgen klinkt zweverig, maar is het niet. Het is gebaseerd op jaren levenservaring. In feite scan je onbewust pijlsnel een situatie of persoon en vergelijk je die informatie met eerder opgeslagen gevoelens en ervaringen. Dit resulteert in een ‘onderbuikgevoel’.

Het speelt dus een grote rol als je een beslissing moet nemen, maar ook om goed met anderen om te gaan, om gevaar in te schatten, oplossingen te bedenken en een visie te ontwikkelen.

Wanneer je wel je intuïtie moet volgen

Helaas heeft je onderbuikgevoel niet altijd gelijk, maar in deze gevallen is het zeker verstandig om ernaar te luisteren:

Bedreigende situaties

Je loopt over straat en er komt een persoon aanlopen. Hij ziet er normaal uit, maar toch voelt er iets niet goed. Je krijgt de neiging om met een grote boog om hem heen te lopen of even een andere route te nemen. Het is verstandig om dat dan ook te doen.

We hebben snelle reacties ontwikkeld op gevaar, die we niet allemaal bewust zijn. Op zo’n moment kun je niet uitleggen wat er niet klopt. Misschien besef je later pas dat hij op een bepaalde verdachte manier liep of keek of dat hij een voorwerp bij zich droeg wat niet op die plek hoorde. Op het moment zelf heb je niet de tijd om dat allemaal te bedenken of weet je vaak simpelweg niet waarom je lichaam aangeeft dat er gevaar dreigt.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je intuïtie het niet bij het juiste eind heeft, maar het is goed het zekere voor het onzekere te nemen.

Indruk van mensen

Wist je dat ons brein in een tiende van een seconde een eerste indruk ontwikkelt van iemand? En die indruk blijkt vaker goed dan fout te zijn. Na vijf minuten kunnen we al met 70% kans voorspellen hoe iemand is – in grote lijnen dan. Heb je vanaf het begin het gevoel dat iemand introvert is, of warm, of onbetrouwbaar? De kans is groot dat je onderbuikgevoel het goed heeft.

Het hangt natuurlijk van de situatie af wat je met die ‘kennis’ doet. Ben je aan het onderhandelen met iemand en geeft je gevoel aan dat die persoon onbetrouwbaar is, dan kun je daar direct op inspelen door bijvoorbeeld de onderhandelingen te stoppen. Maar leer je iemand kennen, bijvoorbeeld tijdens het daten, verbindt dan niet direct conclusies aan zo’n eerste oordeel. Ieder mens verdient het om een kans te krijgen. Neem de tijd om die persoon echt te leren kennen.

Wat je beter niet kunt eten

Het woord ‘onderbuikgevoel’ heeft te maken met de hechte connectie tussen je ingewanden en je hersenen. Als je het gevoel hebt: ‘Dit had ik beter niet kunnen eten’ is het verstandig daarnaar te luisteren. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je letterlijk buikpijn krijgt van eten. Dan gaat het niet om intuïtie, maar ligt de link directer. In beide gevallen zou je naar je ‘gut feeling’ moeten luisteren.

Wanneer je niet je intuïtie moet volgen

Bij leugens

Heb je het gevoel dat iemand aan het liegen is? Denk dan even goed na of je wel op de juiste dingen hebt gelet, want vaak heeft je onderbuikgevoel het hier fout. Waarom? Je kijkt misschien naar hoe nerveus iemand zich voelt, naar hoe ongemakkelijk hij of zij er bij staat, terwijl dit eigenlijk niet altijd correcte aanwijzingen zijn van liegen. Je zou beter kunnen letten op ontwijkend taalgebruik.

Verder moet je opletten dat je niet te naïef bent. We hebben immers de neiging om eerder mensen te geloven die zelfvertrouwen uitstralen en welbespraakt zijn. Het blijkt zo te zijn dat iemand die een vraag soepeltjes ontwijkt vaker geloofd wordt dan iemand die een beetje op een moeilijke manier de waarheid vertelt.

Wanneer je een angst- of paniekstoornis hebt

Heb je last van angsten of paniekaanvallen dan geven je hersenen veel sneller door dat er gevaar dreigt, terwijl dat vaak niet zo is. Je kunt niet goed op je gevoel rekenen. Je vecht- of vluchtreactie wordt geactiveerd, terwijl je eigenlijk helemaal niet in gevaar bent. Probeer zoveel mogelijk situaties op een rationele manier te bekijken, zover dat gaat met je angst- of paniekstoornis.

Gevaar van objecten herkennen

In de stad wordt je overweldigd door geluiden, geuren, kleuren. Dat kan best stressvol zijn, want je zintuigen worden er op de proef gesteld. Gelukkig zijn we genoeg geëvolueerd om te kunnen functioneren op dit soort plekken (dat hadden onze voorouders echt niet gekund!). Maar ergens denken onze hersenen nog dat we jagers-verzamelaars zijn, waardoor we het gevaar van bepaalde objecten (lees: voertuigen) vaak niet op correcte wijze kunnen inschatten. Ons vermogen om gevaar daarin te herkennen is nog niet helemaal goed ontwikkeld en ons onderbuikgevoel beseft vaak niet dat een auto eigenlijk een groter gevaar vormt dan dieren.

Wist je dat je je intuïtie kunt trainen? Je leest het in Je intuïtie volgen: wel of niet doen?. intuïtie volgen intuïtie volgen intuïtie volgen intuïtie volgen  intuïtie volgen

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X