Geluk Gezondheid

Quarterlife crisis, de tijd van de grote beslissingen

beslissingen, datingapp, fomo, keuzes , Lieve , Plekk , quarterlife crisis , verwachtingen
Geschreven door Lieve

Het schijnt steeds vaker voor te komen: twintigers die in een quarterlife crisis belanden. Dat is net even anders dan toen je vader plotseling zijn motorrijbewijs wilde halen vanwege een midlife crisis. Er wordt nu eenmaal veel van twintigers gevraagd. Ineens lijkt de tijd aangebroken om definitieve beslissingen te nemen. Daarnaast ligt er een hoge druk om te presteren en kan de onzekerheid en twijfel toeslaan.

Bepaalt elk groot besluit de rest van je leven?

Ik las een artikel over de quarterlife crisis en voelde me, tot mijn grote opluchting, niet aangesproken. Natuurlijk realiseer ik me dat ook ik op een leeftijd ben beland waarop grote beslissingen moeten worden genomen. Voor mij voelt het alleen niet alsof ik met elk besluit dat ik maak de rest van mijn leven bepaal.

Ik voel daarnaast ook niet de drang om werkelijk overal bij te moeten zijn en ben niet bang dat ik iets mis. Dat heeft overigens een naam: fear of missing out (FOMO). Maar ook daar schijn ik niet gevoelig voor te zijn. Gelukkig maar.

De verwachtingen zijn hoog

Het lijkt me heel vermoeiend als je iedere dag onzeker bent over de keuzes die je moet maken. Mijn keuzes gaan vooral over wat ik zal gaan lunchen en of ik vanavond op de bank blijf liggen of toch nog even de stad in ga. Ik realiseer me dat er grotere beslissingen aan zullen komen. Vooralsnog hoef ik alleen beslissingen voor mezelf te maken en luister ik daarbij ook altijd naar mijn gevoel. Voelt iets niet goed, dan doe ik het niet. En zo kom ik mijn tijd wel door.

Even terug naar die quarterlife crisis. Want hoezeer ik mezelf ook gelukkig prijs dat ik daar geen last van heb, ik begrijp dat het een serieus probleem aan het worden is. De druk van buitenaf ligt hoog en die laten we meestal onbewust toe. Er wordt verwacht dat we 24/7 bereikbaar zijn, alle ballen hoog houden, daarnaast tijd voor onszelf nemen en tegelijk alle dagen met een glimlach rondlopen. Want hoe wil je anders die carrièreladder beklimmen, om maar iets te noemen.

Dit maakt je leven makkelijker

Haal even diep adem, het leven is namelijk korter dan we onszelf voorhouden. Ik ben geen hoogopgeleide professor met wetenschappelijk onderbouwde adviezen, maar als ik naar mijn gezonde verstand luister (en tegelijk naar mijn gevoel, dat dan weer wel) hoeft het niet zo moeilijk te zijn. Mijn advies: stel prioriteiten. Alles wat je teveel negatieve energie kost, laat je voor wat het is. En alles wat je positieve energie geeft, dat pak je op, daar ga je dieper op in en daar ga je mee aan de slag.

Zou het leven er dan niet een tikkeltje makkelijker op worden?

 

Bekijk ook de derde aflevering van Plekk’s Double Blind Datingshow!

Over de auteur

Lieve

Mijn naam is Lieve, 27 jaar en ik woon in Breda. Na jarenlang een relatie te hebben gehad, ben ik nu single. Mijn leven ziet er dus ineens anders uit en dat zorgt voor genoeg stof om te schrijven. Van een nieuwe woning tot aan het ontmoeten van anderen en van alleen op vakantie gaan tot aan de feestdagen doorkomen. Single zijn lijkt een begrip geworden. Alsof je leven een bepaald soort status heeft bereikt. Ik ben er nog niet over uit of deze positief of negatief is.
Inmiddels ben ik in de leeftijdsfase beland waarbij de ene helft van mijn leeftijdsgenoten al jaren samenwoont, de eerste kinderen om me heen geboren worden en ik nieuwe jurkjes moet scoren voor de bruiloften. De andere helft benut de laatste studiefinanciering, staat nog wekelijks in de kroeg of verdwijnt een jaar van de radar door de wereld over te reizen en 'tot zichzelf te komen'.
Ik balanceer tussen twee werelden en daar moet ik mijn weg in vinden. Dat zorgt soms voor hilarische taferelen, maar kan ook een pijnlijke confrontatie zijn. Maar ik geniet van het leven en deel mijn ervaringen graag!

Schrijf een reactie

X