Geluk Gezondheid

Nee zeggen: dat is pas leuk!

daten met Plekk ,jezelf zielig vinden , nee, nee zeggen , negatief denken , negatieve mensen , Plekk, twijfelen aan jezelf , vergelijken met anderen,een nieuw leven beginnen, daten met Plekk, jezelf zielig vinden, nee, negatief denken, negatieve mensen, Plekk, twijfelen aan, jezelf vergelijken met anderen
Geschreven door Redactie

Nee zeggen: als peuters eenmaal het woord ‘nee’ hebben geleerd, kunnen ze er geen genoeg van krijgen. Het is een woord dat ze macht geeft en dat ze te pas en te onpas gebruiken. Vaak gecombineerd met stampvoeten, schreeuwen of over de grond rollen van boosheid. Maar hebben we eenmaal een bepaalde leeftijd bereikt, dan gaan we het steeds minder gebruiken.

En dat is jammer, want dit simpele, korte woordje kan je heel handig van pas komen in het leven. Als je eerlijk bent tegenover anderen over wat je wel en niet wilt doen, weten ze wat ze aan je hebben.

Maar ‘nee’ zeggen kan je ook helpen van je negatieve gedachtes af te komen. Van die gedachtes die zwaar wegen, veel energie van je opslokken en veel tijd kosten. Wil je daarvan af om je gelukkiger te voelen, pas dit woord dan toe op de volgende punten:

1. Nee zeggen tegen twijfelen aan jezelf

Vooral als je iets nieuws probeert is het logisch dat je aan jezelf twijfelt. Kun je het wel? Maar wees dapper en zet door. Alle begin is moeilijk. Er zijn altijd obstakels, maar laat die je niet weerhouden om door te gaan. Als je het echt wilt is de moeite die je ervoor doet het zeker waard.

Dus moedig jezelf aan om dat nieuwe project te starten en door te zetten en zeg ‘nee’ tegen de twijfels die je hebt. Je zult zien dat het je lukt. Of dat je er in ieder geval weer iets van leert.

2. Nee zeggen tegen jezelf zielig vinden

Blijven hangen in gedachtes waar je je slecht bij voelt en die je ongelukkig maken werkt alleen maar averechts. Na een tijdje weet je niet meer hoe je aan die gedachtes kunt ontsnappen.

Probeer de moeilijke situatie eens objectief te bekijken en zeg ‘nee’ tegen de gedachte dat je in een onvermijdelijke, vernietigende situatie terecht bent gekomen.

3. Nee zeggen tegen vergelijken

Je hebt het waarschijnlijk al vaak genoeg gehoord: wees blij met jezelf, want dat is alles wat je hebt.

Natuurlijk kun je iemand die het verdient een compliment geven en tegen hem of haar opkijken. Maar dat betekent niet dat je op jezelf neer moet kijken. Iedereen leeft zijn leven op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo. Het zou maar saai zijn als we allemaal hetzelfde deden en er even goed in waren.

Dus zeg ‘nee’ tegen jezelf vergelijken met anderen. Iedereen heeft weer zijn eigen kwaliteiten.

4. Nee zeggen tegen negatieve mensen

Mensen die met opzet iemand anders naar beneden halen zijn de ergste. Als iemand echt je vriend is dan gunt hij of zij jou het beste.

En is er iemand in je omgeving die zichzelf heel zielig vindt, pas dan ook op. Probeer te troosten en met oplossingen te komen, maar laat die persoon je niet (weer) terugwerpen in het dal van je eigen negatieve gedachtes. Daar ben je net uitgeklommen.

Dus zeg ‘nee’ tegen mensen die jou je geluk niet gunnen of mensen die altijd negatieve gedachtes hebben en je schuldig laten voelen als jij daar niet in mee gaat.

5. Nee zeggen tegen je wensen negeren

Vaak denken we niet genoeg na over wat ons gelukkig maakt en wat ons in een slechte bui brengt. We blijven met de stroom meegaan, werken onze actielijstjes af en doen wat anderen van ons vragen.

Maar we hebben allemaal reflectie nodig om onszelf beter te begrijpen. Dus neem de tijd om er eens goed over na te denken en kom er regelmatig op terug om het lijstje bij te stellen.

Dus zeg ook ‘nee’ tegen het negeren van je eigen wensen. Zeg ‘ja’ tegen goed naar jezelf luisteren en daadwerkelijk iets met die wensen en verlangens doen.

Meer tips voor een gelukkig leven vind je in het artikel: “Ben jij nieuwsgierig genoeg om gelukkig te zijn?”.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X