Geluk Relaties

Ruzies: heel gewoon of een slecht teken?

gewoon ruzie, ruzie, Plekk, Eerlijk, ruzie maken, ruzie maken, ruzien ,datingapp , Plekk, ruzie , relatie verbreken , uitmaken, conflict
Geschreven door Redactie

Zijn het gewoon ruzies?  Of signalen van een slechte relatie? Er zijn zoveel verschillende manieren van ruzie maken. Het kan gaan om subtiele kritiek, berichtjes die op een passief-agressieve manier worden geschreven of om luidkeels schreeuwen, vloeken, tieren, met deuren slaan en servies kapot gooien.

Soms zijn ruzies gewoon ruzies, andere keren is het een overduidelijk signaal dat er iets echt niet goed zit binnen je relatie. Maar hoe kun je nou het verschil weten?

Natuurlijk zijn niet alle ruzies slecht. Ruim driekwart (76%) van de stellen heeft weleens een crisis gehad in zijn huidige relatie, je kunt het lezen in “Ruzie of relatiecrisis, bijna alle stellen hebben ermee te maken”. Een woordenstrijd kan juist goed voor je relatie zijn, zolang je maar effectief kan communiceren en je het gevoel hebt dat je gehoord wordt.

Bij ruzies zijn er twee belangrijke componenten: de inhoud en het proces. De inhoud is het onderwerp waar de strijd over gaat en het proces ligt eronder en bepaalt grotendeels hoe je je voelt.

Het probleem met ruzies is dat het proces de inhoud in de verdrukking brengt. Soms weet je niet eens meer waar de ruzie precies over ging, maar voel je je vooral boos of verdrietig. Omdat de ander niet naar je luistert of omdat hij onredelijk wordt bijvoorbeeld.

Op die manier zorg je dat de ‘proceskant’ van de ruzie goed verloopt. De gevoelens zijn onder controle. Nu de inhoud nog.
Het is belangrijk om de inhoud en het proces niet met elkaar te verwarren. Want laat je je gevoelens de overhand hebben dan kun je niet meer rationeel nadenken, goed communiceren samen tot een oplossing komen.

Loopt een ruzie uit de hand, zijn jullie witheet van woede en hebben jullie geen idee hoe dit verder moet, ga dan eerst eens rustig zitten (als je dat al niet deed), maak oogcontact met je partner en geef elkaar de tijd om te zeggen wat er te zeggen valt. Is je partner uitgesproken, probeer dan samen te vatten wat hij heeft gezegd en herhaal dat nog eens. Zo check je of je hebt begrepen wat hij gezegd heeft. Op die manier zorg je dat de ‘proceskant’ van de ruzie goed verloopt. De gevoelens zijn onder controle. Nu de inhoud nog.

Luisteren, samenvatten en checken betekent overigens niet dat je het met hem eens bent. Het is een manier om respect te tonen voor hem als mens en om effectief met elkaar te communiceren. Als hij dat ook doet, voelen jullie je beiden gehoord en dat is al het halve werk.

Merk je dat een ruzie tussen jullie twee steeds verkeerd loopt en is goed communiceren, redelijk blijven en samen tot een oplossing proberen te komen niet mogelijk, praat er dan een keer over als jullie geen ruzie hebben. Niet op een beschuldigende manier, maar zeg meer iets in de trant van: “Ik zou het prettig vinden om wat afspraken te maken voor als we een keer een onenigheid hebben. Zullen we afspreken dat we dan goed naar elkaar luisteren en elkaar laten uitspreken? En als dat lukt beiden wat water bij de wijn doen, zodat we het goed kunnen maken en snel weer met ons normale leven door kunnen gaan?” Je kunt hem ook dit artikel laten lezen als je dat gemakkelijker vindt.

Zijn jullie beiden bereid om je best te doen om het te laten werken, dan kun je zeggen dat het conflict niet bedreigend is voor jullie relatie. Althans, niet direct.

Werkt het goed luisteren en samenvatten wel, maar lukt het niet om de ruzie uit de wereld te helpen, dan kan het zijn dat de inhoud te ingewikkeld is of (één van) jullie is niet bereid compromissen te sluiten. Relatietherapie kan dan wellicht een oplossing bieden. Werkt dat vervolgens ook niet, dan kunnen jullie je afvragen of jullie conflicterende meningen belangrijk genoeg zijn om de relatie te beëindigen.

Om te bepalen of je het steeds terugkerende conflict reden vindt om de relatie te verbreken, zou je jezelf af moeten vragen: “Voel ik me slechter als we samen zijn? Ben ik het grootste deel van de tijd met hem boos of verdrietig en mis ik een gelukkig en tevreden gevoel? Zou het een opluchting zijn om geen relatie meer met hem te hebben?” Zijn de antwoorden ‘ja’, dan is dat duidelijk een waarschuwingsteken.

Er zijn natuurlijk rode kaarten die aangeven dat de relatie geen kans van slagen heeft: pesten, beledigen, verbaal of fysiek geweld zijn altijd een reden om hem vaarwel te zeggen.

Komen jullie steeds terug op dezelfde ruzie en zit er geen vooruitgang of verandering in, zien jullie beiden geen andere opties meer en komen jullie niet tot een oplossing, dan is het tijd om jullie relatie eens te evalueren.

Andere tips over goed ruzie maken lees je in “Ruzie maken: zo doe je dat!”.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X