Geluk Gezondheid

Pas op voor teveel geluk!

teveel geluk, blij, egoistisch, gelukkig zijn, mindfulness, oppervlakkig, te veel geluk, trots, teveel geluk, Plekk, datingapp
Geschreven door Redactie

Vroeger hadden we weinig tijd en aandacht voor ons welbevinden. We waren met niet met veel meer bezig dan onze primaire behoeften: veiligheid, voedsel en voortplanting. Tegenwoordig zijn dit vanzelfsprekendheden, we hoeven er niet meer dagelijks voor te strijden. Onze aandacht is dus veelal op andere dingen gefocust. Door de groei aan welvaart en vrije tijd willen we het vooral leuk hebben en gelukkig zijn. Daarmee is ‘geluk’ zo’n beetje het hoogst haalbare geworden in ons leven. Loop je een willekeurige boekhandel in, dan vind je er een volledige kast gevuld met boeken over hoe je gelukkig wordt. Of wat dacht je van de talloze websites, cursussen en workshops over dit onderwerp. En misschien ben je ook al eens naar een gelukscoach geweest??

“Hoe meer je er mee bezig bent, hoe groter de kans op teleurstelling”
Delaatste jaren zijn er tientallen wetenschappelijke studies gedaan naar de voordelen en de positieve invloed van geluk en blijdschap. En die zijn er zeker! Maar recentelijk zijn er ook onderzoekers die willen weten of al dat geluk nou wel zo goed voor ons is. En ja hoor, het blijkt dat positieve emoties zoals geluk, wanneer je ze te veel hebt, ook weer niet goed voor je zijn! Het klinkt oersaai, maar waarschijnlijk werkt het met geluk net zoals met alcohol: geniet, maar wees gelukkig met mate!

We onderzochten wat zoal de schaduwzijde van teveel geluk kan zijn:

Te veel streven naar geluk leidt tot minder geluk

We zijn soms zó hard bezig met gelukkig zijn, dat we te grote verwachtingen creëren. Met als resultaat dat we soms een beetje teleurgesteld zijn, omdat we ons toch niet zo gelukkig voelen als we hoopten. Hoe meer je er mee bezig bent, hoe groter de kans op teleurstelling. Dus, onder dezelfde omstandigheden voel je je minder gelukkig als je teveel bezig bent met gelukkig zijn!

Niet elk moment leent zich voor geluk

We hebben niet voor niets meerdere emoties in ons lichaam zitten. Naast gelukkig kunnen we ook boos zijn, of angstig, of gewoon ongelukkig! Dit brede palet aan emoties hebben we niet voor niets. In verschillende situaties hebben we verschillende emoties nodig. Zo helpt angst ons om te vluchten en bereidt boosheid ons voor op vechten. Er zijn dan ook diverse studies waaruit blijkt dat mensen die zich erg vaak gelukkig voelen meer riskant gedrag vertonen. Ze negeren signalen uit hun omgeving en de bijhorende emoties die ze alert moeten maken. Een te groot geluksgevoel overstemt deze andere broodnodige emoties en brengt mensen in riskante situaties. Geluk brengt overmoed! Er zijn zelfs onderzoeken waaruit blijkt dat de levensverwachting van erg gelukkige mensen korter is!

Extreem geluk leidt tot onverantwoordelijk gedrag

Geluk is goed voor je, maar in extreem gelukzalige omstandigheden gaan we ons minder verantwoordelijk gedragen. Zo is onderzocht dat mensen die regelmatig in euforie leven vaker excessief alcohol drinken, drugs gebruiken of promiscue seksueel gedrag vertonen. Ook hier kwam naar voren dat té veel geluk leidt tot riskant gedrag. Nou ja, er zijn natuurlijk ook mensen die dit lezen en denken: ‘wat is hier het probleem??

Geluk maakt ons oppervlakkig

Als bijvoorbeeld boosheid ons helpt en voorbereidt op vechten, wat hebben we dan eigenlijk aan een ongelukkig gevoel? Wat is daar het evolutionaire doel van? Uit onderzoek komt naar voren dat als we ons slecht voelen we meer systematisch kunnen denken. We hebben meer oog voor detail, zijn genuanceerder en meer weloverwogen. Wanneer je je erg gelukkig voelt, blijk je sneller oppervlakkig en zelfs in stereotypen te denken. Kom je ooit voor de rechter te staan omdat je een foutje begaan hebt, is het dus écht zinvol om te hopen dat de rechter die dag lekker in zijn vel zit! Ben je in staat mensen een geluksgevoel aan te praten, dan kun je een meester in het manipuleren worden.

Geluk maakt ons egoïstisch

Uit verschillende experimenten blijkt dat mensen zich, wanneer ze zich gelukkig voelen, egoïstischer gedragen dan wanneer ze zich niet gelukkig voelen. Droefheid maakt ons juist weer eerlijker! Het lijkt er in deze studies op dat onder gelukkige omstandigheden we meer intern, op ons zelf gericht zijn. Zijn we droeviger, dan zijn we meer op onze omgeving gericht en hebben we meer aandacht voor sociale normen en eerlijkheid.

Niet alle soorten geluksgevoel lijken goed

Geluk is een breed begrip en omhelst eigenlijk verschillende vormen van emoties. Eén van die mogelijke vormen van geluksgevoel is trots. Trots zijn is een goede emotie, refererend aan een prestatie of iets dat je bereikt hebt. Maar het blijkt dat teveel trots, vooral ‘geveinsde’ trots of vormen van trots zonder zelf geleverde prestatie, tot minder sociaal gedrag kan leiden, zoals narcisme, agressie en zelfs racisme. Het verhindert onze capaciteiten om empathisch en meelevend te zijn of je in te kunnen leven in iemand anders.

De conclusie?Laten we vooral blij zijn dat we in een tijd leven waarin we de luxe hebben om onszelf te vermaken. Maar wees voorzichtig met teveel nadenken over hoe gelukkig je wilt worden, want dat werkt averechts. En wees gelukkig met mate, want ook hier geldt kennelijk: overdaad schaadt! Onze droevige of angstige momenten zetten juist de gelukkige in een mooi perspectief, waardoor we geluksmomenten meer weten te waarderen en we geen risico’s lopen op de bijwerkingen van teveel geluk!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X