Creatief Geluk

Sparen: tips die je net even nodig had!

sparen
Geschreven door Redactie

Sparen: altijd verstandig. Want misschien wil je op een gegeven moment een mooie reis maken, een auto kopen, trouwen of kom je voor onverwachte kosten te staan. Je weet wel dat sparen slim is, maar het lukt lang niet altijd. Je kunt de 50-20-30 regel aanhouden: 50% van je inkomen gaat naar je vaste lasten (huur / hypotheek, boodschappen, telefoonkosten, verzekeringen, etc). 20% spaar je. Zet dat geld op een spaarrekening, waar je normaal gesproken niks afhaalt. De 30% die dan overblijft is voor jou, voor leuke dingen: hobby’s, uit eten gaan, winkelen, je Netflix-abonnement, vakantie….

20% sparen dus? Dat doe je zo:

1. Geef af en toe een weekend geen geld uit

Het meeste geld geven we in het weekend uit. Het is verleidelijk om te gaan winkelen, nieuwe schoenen of een leuke gadget te kopen, uit eten te gaan. Leuk en gezellig! Maar het kan ook anders. Want wil je echt zoveel consumeren? Af en toe is het goed om te ‘consuminderen’. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Als je met een vriend(in) iets bijzonders thuis gaat koken kan het net zo gezellig zijn.

En je hoeft echt niet binnen te blijven zitten. Je kunt genoeg doen zonder (al te veel) geld uit te geven. Met mooi weer is het het makkelijkst: een lange wandeling maken (strand/bos), picknicken, vliegeren of een gratis festival bezoeken. Maar je kunt ook denken aan een proefles van een sport-, schilder- of andere cursus. Of ga naar een gratis museum.

Zet het geld wat je dat weekend bespaart (ten opzichte van een normaal weekend) apart op je spaarrekening

2. Automatische overschrijving

Vind je het moeilijk om te sparen? Stel een maandelijkse automatische overschrijving naar je spaarrekening in. Zo weet je zeker dat je spaart. Begin met een klein bedrag. En als dat elke maand goed gaat kun je het bedrag vergroten.

3. Verspil niet teveel eten

Plan je maaltijden en eet die restjes op. Wees creatief en combineer ze met wat verse ingrediënten. Zo smaakt het niet als laf restje, maar kan het weer een heerlijke maaltijd worden. De beste koks doen het!

4. Stel het vervullen van je behoeftes uit

Het is verleidelijk om meteen te kopen of te eten wat je wilt hebben. Maar het geeft je veel meer voldoening als je je behoeftes uitstelt. Spaar er eerst voor, bewaar de aanschaf tot je het echt nodig hebt of tot het moment dat jij vindt dat je het echt verdiend hebt. Het naar iets uitkijken bepaalt een groot deel van de lol. En financieel gezien is het ook verstandig.

5. Financieel advies op je telefoon

Er bestaan allerlei apps om je te helpen sparen. Geef aan hoeveel je wilt sparen en wanneer je dat bedrag bij elkaar gespaard wilt hebben. Voor de aankoop van een huis, voor een hoge rekening die eraan komt of voor die mooie tafel die je wilt aanschaffen. Vul ook in wat je inkomsten zijn. De app laat je weten hoeveel je kunt uitgeven per dag en natuurlijk hoeveel je opzij zou moeten leggen om je doel te bereiken.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X