Geluk Gezondheid

Waarom ben ik niet gelukkig?

acceptatie, app, daten, dating app , datingapp , echt geluk , excuus, excuus om niet gelukkig te zijn, gelukkig zijn, incheck app , Plekk , Plekk datingapp, Plekk-app, tevredenheid , Trendin Checkin , Trending Checkin, wachten, waarom ben ik niet gelukkig
Geschreven door Redactie

Misschien denk je het ook weleens: “Waarom ben ik niet gelukkig? Ik ben nu niet helemaal happy, maar als ik die nieuwe baan heb, komt het vast goed. Of: als ik die 8 kilo kwijt ben, voel ik me vast een stuk zelfverzekerder. Als ik later meer verdien, dan pas kan ik meer doen en dus meer genieten. Als ik in dat huis met die leuke tuin kan wonen, wordt mijn leven veel leuker. En natuurlijk ook: als ik die man zou ontmoeten, dan…!”.

“Heb je veel van dit soort ambities, dan loop je het risico om het ‘ik ben pas gelukkig als…’ syndroom te ontwikkelen.”
Er is niks mis met het streven naar een beter betaalde of boeiendere baan, een ander huis, het vinden van een partner of werken aan je figuur. Maar té veel van dit soort gedachten kunnen je geluksgevoel aantasten. Heb je veel van dit soort ambities, dan loop je het risico om het ‘ik ben pas gelukkig als…’ syndroom te ontwikkelen. Je concentreert je helemaal op toekomstige situaties en doet het heden af als niet goed genoeg. Je hebt een excuus om op dit moment niet gelukkig te zijn en je gaat je daadwerkelijk minder gelukkig voelen.

Geluk blijkt juist vooral met tevredenheid te maken te hebben. Tevreden zijn met wat je wél hebt. Op dit moment, en niet in de toekomst. Interne rust krijg je vooral als je accepteert wat je nu al hebt en daar tevreden mee kunt zijn. En als je dus steeds jezelf wijs maakt dat je het pas fijn kunt hebben op een later moment, als al die ambities ingevuld zijn, maak je het jezelf onnodig moeilijk.

Het is goed om te dromen over de toekomst. Het is ook heel goed om ambities te hebben en te werken aan jezelf. Maar je échte geluksgevoel zal daardoor niet verbeteren. Dat hang niet af van externe successen en omstandigheden. Het zit in jezelf. Zolang je eigen geluk afhangt van vergelijkingen met de buitenwereld, zul je nooit helemaal tevreden zijn met je situatie. Je lichaam, je werk, je huis, je bankrekening: ze zullen nooit precies zijn zoals je wilt. En als er wel iets perfect is geworden, verzin je wel weer iets anders wat nog beter moet.

Het gaat dus om acceptatie en tevredenheid met wat je nu, vandaag, hebt. Inclusief alle zogenaamde tekortkomingen. Dat huis, die baan, die 8 kilo minder: die kunnen het daarna alleen nog maar mooier maken.

Deze video met Alanis Morissette, in een gesprek met Oprah Winfrey, vertelt je hetzelfde nog een keer, maar dan vanuit een real life ervaring. Zij dacht dat ‘beroemd zijn’ haar het echte geluk zou opleveren:

waaro

 Ook interessant voor jou: “Hoe word ik gelukkig met kleine dagelijkse gewoontes?”.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X