Geluk Gezondheid

Waarom word je verliefd in de lente?

afvallen, datingapp, energie , hooikoorts , hormonen, humeur , lente , lentekoorts , Levenslustig , liefde , meer energie, Plekk , verliefd , zelfmoord, zomertijd
Geschreven door Redactie

Waarom word je verliefd in de lente? Hebben we meer energie? Zijn we vrolijker? Na het officiële begin van de lente is nu ook de zomertijd ingegaan. En dat betekent nóg meer lentekoorts. Heb jij het ook al te pakken? Maar wat is dat nou precies, die lentekoorts? Een paar belangrijke ´lenteweetjes´ op een rij. Dit is wat de lente met ons doet:

Waarom hebben we meer energie?

Doordat er meer zon schijnt en de dagen langer worden produceren je hersenen minder melatonine. Melatonine is een belangrijke stof die je slaap regelt. Door het lagere melatoninegehalte heb je meer energie en wordt je minder snel slaperig.

Waarom zijn we levenslustiger?

In het voorjaar en de zomer is je serotoninegehalte hoger. Deze stof heeft veel invloed op je stemming. Het hogere gehalte zou zorgen voor het levenslustige en blije gevoel dat veel mensen krijgen in de lente. Het veroorzaakt waarschijnlijk ook een hoger energieniveau, wat zorgt voor een onrustig gevoel. Je bent sneller afgeleid en hebt zin om erop uit te gaan. Het enige medicijn: een dagje vrij nemen en genieten!

Waarom krijgen we een beter humeur?

Met het mooiere weer beweeg je vaker en kom je meer buiten. Als je meer lichaamsbeweging hebt, voel je je beter. Dat komt omdat flink bewegen endorfine vrijmaakt, een stof waardoor je een beter humeur krijgt. Soms wordt zelfs hardlopen voorgeschreven aan sombere mensen in plaats van anti-depressiva. Het buiten zijn verhoogt ook je vitamine D-gehalte, nog een stof die je een goed gevoel geeft.

Waarom word je verliefd?

Sommige studies beweren dat simpelweg het dragen van minder kleding één van de oorzaken is dat meer mensen verliefd worden en met de liefde bezig zijn in het voorjaar. Blote armen en benen doen wat met ons, ze zorgen voor lentekriebels! En het lijkt er ook op dat stoffen die de spermaproductie en de ovulatie bevorderen actiever zijn in dit jaargetijde. Maar, daar staat weer tegenover dat de seksuele activiteit toch echt het hoogst is in het najaar en de winter. Het binnen zitten stimuleert ons kennelijk nog net iets meer tot seks dan de lente!

Waarom vallen we vallen af?

In de winter komen we vaak aan in gewicht, in de lente en zomer vallen we weer wat af. Zorgt het voorjaar voor een verandering in je lichaam waardoor je afvalt? Nee, zeggen wetenschappers, daar is geen bewijs voor. In de winter eten we meer, vooral in december. Verder bewegen we minder in de koude maanden, omdat we meer binnen zitten. En we voelen ons dan soms minder vrolijk, waarbij we lekker eten als genoegdoening zoeken. Dat we afvallen komt dus vooral omdat we meer bewegen en actiever zijn, en waarschijnlijk ook omdat we ons met minder kleren aan meer zorgen maken over ons figuur.

Maar: meer zelfmoorden

Niet alles is mooi in de lente. Het aantal zelfmoorden is in het voorjaar het hoogst, vooral als er grote weersverschillen tussen de seizoenen zijn. Mensen die depressief zijn ervaren in de lente nog meer last van hun omgeving. De druk om het ‘leuk te hebben’ is nog hoger, terwijl dat niet lukt. Soms is dit seizoen daarom helaas de spreekwoordelijke druppel.

Meer hooikoorts

Ook voor mensen die allergische reacties vertonen zoals hooikoorts is de lente niet louter een pretje! Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft in meerdere of mindere mate last van hooikoorts en zij voelen zich een stuk prettiger in de winter!

Niet iedereen wordt heel makkelijk verliefd, zelfs niet in de lente. Je leest hier waarom verliefd worden soms niet lukt.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X