Geluk Gezondheid

Zoenen? Yuk! Dit wil je niet weten!

zoenen, Plekk, datingapp
Geschreven door Redactie

Alleen mensen zoenen.

Waarschijnlijk heb je jouw hond of poes nog nooit betrapt op een innige tongzoen met het huisdier van de buren. Hoewel er bij sommige dieren vergelijkbare rituelen plaatsvinden, zijn er geen dieren bekend die kussen zoals mensen dat doen. Wat hebben wij mensen dan met zoenen? Vraag aan een vrouw wat ze belangrijk vindt aan een man en “hij moet goed kunnen zoenen” zit er vrijwel zeker bij! In ons hele leven zoenen we ongeveer twee weken full time. Het lijkt lang, maar op een mensenleven valt dat best mee.

Tijdens een kus wisselen we ongeveer 10 miljoen tot 1 miljard bacteriën uit

Vergeet je even de romantiek dan is tongzoenen strikt genomen niet meer dan het uitwisselen van spuug. Als iemand op straat spuugt vinden we dat vies. Maar vind je iemand aantrekkelijk, dan wil je graag je speeksel uitwisselen. Vreemd toch? Kussen lijkt een essentieel onderdeel van ons voortplantingssysteem, ondanks de minder smakelijke aspecten die er aan verbonden zijn!

Als je iemand zoent heb je minder kans een verkoudheid op te pikken dan als je iemand een hand geeft!

Volgens experts moet zoenen een evolutionair ontwikkeld mechanisme zijn om partners uit te zoeken en te beoordelen. Daar komt weinig romantiek bij kijken! Het is een puur chemisch proces: speeksel is een soort chemische cocktail die je snel vertelt of iemand een goede partner is of niet. Ons speeksel zit vol met verschillende combinaties van hormonen en het kussen helpt ons om te checken of we een ‘match’ zijn of niet. Ook weleens meegemaakt dat je iemand leuk vond en het zoenen plotseling een einde maakte aan alle aantrekkingskracht? Hij was er niet goed in of hij smaakte niet lekker? Goede kans dat de speekseltest dus een negatief advies gaf!

In Frankrijk is het verboden om te zoenen in de trein

Sommige onderzoekers beweren specifieke biologische patronen ontdekt te hebben bij mensen en kussen zou een manier kunnen zijn om het passende patroon te vinden. Het is niet bekend welke patronen precies bij elkaar passen. Moet je bijvoorbeeld op zoek naar een zelfde soort patroon of blijkt juist het bekende ‘opposites attract’ te gelden?

Zoenen verhoogt het speekselgehalte in je mond en vermindert daardoor tandplak. Maar als je iemand zoent met een slechte mondhygiëne kunnen die slechte bacteriën ook overgedragen worden, waardoor je juist meer kans hebt op gaatjes

Verder zou het zo kunnen zijn dat het overbrengen van hormonen -door te zoenen- helpt om de essentiële functies voor onze voortplanting te stimuleren. Veel vrouwen zeggen bijvoorbeeld dat seks zonder zoenen onmogelijk is. Herken je dat? Welnu, het is bekend dat er bijvoorbeeld testosteron in mannelijk speeksel zit en door te kussen brengt de man het over naar de vrouw. En bij vrouwen helpt testosteron om zin te krijgen in seks. Door je te zoenen haalt hij je dus eigenlijk over het bed met je te delen! Er zijn ook onderzoekers die beweren dat het helpt om een koppel bij elkaar te houden. Zij vonden dat mannen na het zoenen een verhoogd oxytocine-niveau hebben. Dit hormoon zorgt ervoor dat mensen graag bij elkaar blijven.

Je lippen zijn 100 keer gevoeliger dan bijvoorbeeld je vingertoppen, ook zelfs gevoeliger dan je vagina of penis

Misschien maar beter om ondanks al deze feiten en wetenswaardigheden zoenen vooral lekker en plezierig te blijven vinden. Laat de natuur maar op de achtergrond haar werk doen en geniet van het romantische aspect van zoenen! Bovendien heeft zoenen nog meer voordelen:

  • Je verbrandt per minuut gepassioneerd zoenen ongeveer 6 calorieën. Dat zou dus drie kwartier zoenen zijn om die Mars weer kwijt te raken. Maar alle beetjes helpen!
  • Mannen die elke ochtend hun partner zoenen zouden ongeveer 5 jaar langer leven! (5 jaar lijkt ons erg lang, maar langer leven doe je zeker). Bovendien bleek hun zelfvertrouwen groter en verdienden ze meer. Doen dus, heren!
  • Je traint ongeveer 34 spieren als je zoent!
  • Zoenen verwijdt je bloedvaten en verlaagt je bloeddruk. Daardoor verlicht het ook bijvoorbeeld hoofdpijn en menstruatiepijn.
  • Bovendien: het versterkt je immuunsysteem en kan het verschillende allergische reacties verminderen.

Happy kissing! Trouwens, de betere erotsiche filmscenes bevatten zeker een uitgebreid stuk over zoenen!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X