Geluk Gezondheid

Hoe vertel je je date over je psychische problemen?

psychische problemen, Plekk, daten, date,
Geschreven door Redactie

Zo’n één op de vier volwassenen lijdt aan psychische klachten. Dat gaat van depressies tot angsten, paniekaanvallen, verslavingen, eetstoornissen, ADHD en dwangstoornissen. Heb je één van deze problemen en wordt je verliefd, dan komt er een moment dat je het de ander moet gaan vertellen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, en wanneer?

Uit onderzoek van PsychGuides.com blijkt overigens dat een deel van de mensen helemaal niks vertelt over zijn/haar psychische klachten aan een nieuwe partner: 26% van de vrouwen en zelfs 48% van de mannen.

Waarom het vaak niet of vrij laat verteld wordt? Mensen zijn bang ‘niet goed genoeg’ te zijn voor hun partner. Er rust helaas nog steeds een stigma op psychische stoornissen, ook al zijn beroemdheden als Gwyneth Paltrow and Miley Cyrus naar buiten gekomen met hun mentale problemen.

Maar het is belangrijk deze problemen te bespreken binnen een relatie, ze kunnen een relatie zelfs sterker maken. Er moet over allerlei imperfecties en pijnlijke ervaringen gesproken worden en er moeten grenzen gesteld worden. Kun je dat aan met zijn tweeën, dan maakt dat de band tussen twee geliefden supersterk.

Daarvoor is het wel nodig om te praten. Zo kun je beginnen:

1. Vertel het niet te snel

Natuurlijk is het belangrijk dat een mogelijk toekomstige partner op de hoogte is van jouw problemen, maar het moet ook niet een eerste indruk bepalen. Jij bent meer dan alleen dit mentale probleem. Dus bij een eerste date hoef je het niet direct op tafel te gooien. Merk je dat je date echt de moeite waard is en jouw persoonlijke ontboezemingen zal respecteren, dan kun je het met hem delen.

2. Verontschuldig je niet

Jij kunt er niks aan doen dat je met deze problemen zit, dus zeg in ieder geval geen ‘sorry’ en voel je er niet minder door. Dit zijn gewoon de omstandigheden en het is belangrijk dat je partner, geliefde of date ervan op de hoogte is.

3. Neem de reactie niet te letterlijk

Voor veel mensen is het moeilijk om op een mededeling over een psychisch probleem te reageren. Misschien antwoordt de ander heel luchtig dat het allemaal wel mee zal vallen bijvoorbeeld. Maar beoordeel hem niet te letterlijk op zijn woorden. Sommige mensen hebben tijd nodig om dit soort informatie te verwerken, te bedenken hoe het voor jou moet zijn om hiermee te leven en wat het zou betekenen voor jullie eventuele relatie. Geef hem dus de tijd.

4. De foute reactie

Een reactie die echt niet kan is wanneer je gekleineerd wordt. Hij maakt het belachelijk, pest je ermee of lacht je uit. Als hij geen respect voor je heeft, is het maar beter om hem zo snel mogelijk gedag te zeggen.

5. Focus op geluk en gezondheid

Richt je aandacht vooral op de toekomst. Deel niet teveel verhalen met je mogelijke geliefde over vervelende ervaringen uit het verleden, zolang ze niet relevant zijn voor jullie toekomst.

6. Hou in de gaten of de ander kan praten over het probleem

Hebben jullie al vaker met elkaar gesproken over jouw psychische klachten en merk je dat hij het onderwerp uit de weg probeert te gaan of blijft hij er op een verkeerde manier op reageren, dan is dat geen goed teken. Willen jullie de relatie echt doorzetten, dan moet je er wel van op aan kunnen dat je jouw problemen met hem kunt delen.

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X