Geluk Gezondheid

Lekker in je vel door je omgeving los te laten

lekker in je vel
Geschreven door Redactie

Lekker in je vel zitten, weinig stress, veel energie en zin in het leven hebben! Dat is een wat minder abstracte ambitie dan ‘gelukkig’ zijn. En ook helemaal niet onmogelijk. Je omgeving hoort niet te bepalen hoe jij je voelt, maar jijzelf! We hebben snel de neiging om onze gemoedstoestand op te hangen aan omstandigheden of andere mensen om ons heen. Bevrijd jezelf van wat er om je heen gebeurt en je voelt je véél beter! Maak een begin met behulp van de volgende vijf adviezen, maar let op, het is geen quick win: het is een houding die je jezelf aanleert gedurende langere tijd.

1. Je hebt van niemand toestemming nodig

Je hebt misschien snel de neiging om rekening te houden met wat anderen er van zullen vinden. Of je hebt in je omgeving negatieve mensen die je ideeën niet stimuleren, de ‘nee-zeggers’ en ‘ja, maarders’. Weg energie! Streef je eigen dromen na en doe wat je hart je ingeeft. Het is goed om naar anderen te luisteren, hun mening in overweging te nemen, maar trek je eigen conclusies en ga je eigen weg. Daarmee begint de weg naar lekker in je vel zitten!

2. Vergelijk jezelf niet met anderen

Jezelf vergelijken met anderen is heel verleidelijk, maar je wordt altijd de verliezer. Echte innerlijke rust krijg je vooral door hiermee te stoppen. Het enige waar je je mee zou moeten vergelijken ben je zelf: je eigen vooruitgang en ontwikkeling, je eigen doelen. Je mag best op zijn tijd boos of ontevreden met jezelf zijn. Dat motiveert je om er een schepje bovenop te doen. Maar als je je met anderen gaat vergelijken ga je nooit lekker in je vel zitten. Er is altijd wel weer iets waarin je jezelf tekort vindt schieten ten opzichte van mensen die je kent en je voelt je dan meteen minder goed.

3. Wees eerlijk 

Kleine leugentjes, liefst om bestwil, zijn leuk. Maar wanneer je niet de waarheid vertelt of zaken anders voorstelt dan ze in werkelijkheid zijn, zorgt dat voor een verhoogd stressniveau. Niet alleen op het moment dat je jokt: het kan dagen, weken of zelfs jaren aan je knagen. Innerlijke rust vind je als je voor jezelf permanent het gevoel hebt dat je eerlijk bent en nooit hoeft na te denken of angstig hoeft te zijn dat er iets ontdekt wordt. Je kunt je omgeving altijd open tegemoet treden, omdat er niets te verbergen valt en je niet steeds op je hoede hoeft te zijn.

4. Wees dankbaar voor wat je wél hebt

Als je jezelf niet te veel vergelijkt met anderen heb je een belangrijke stap gezet. Maar als je daarnaast ook nog eens blij en dankbaar bent met wat je wel hebt, en niet alleen maar nieuwe doelen nastreeft, zul je ook een lager stressniveau hebben en tevredener door het leven gaan. Het kan zelfs de moeite zijn om eens op te schrijven, voor je gaat slapen bijvoorbeeld, waarvoor je dankbaar bent die dag.

5. Praat positief over anderen

Als je dan toch met je omgeving bezig bent, hou het dan positief! Roddelen of negatief zijn over anderen is makkelijk en verleidelijk, maar het helpt jezelf niet. Je dompelt jezelf als het ware onder in negatieve emoties. Waarom is het eigenlijk nodig om negatief over iemand te praten? Wat bereik je ermee? Het is veel krachtiger om altijd de positieve elementen in een ander te zien. Die zijn er altijd. En je doet het voor jezelf, want je gaat je er zelf juist beter door voelen.

Lekker in je vel zitten is dus helemaal niet zo moeilijk! Minder is meer! En wist je dat nieuwsgierigheid gelukkig maakt?

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X