Gezondheid Vrouwen

De overgang (niet geschikt voor mannen!!)

dating app, datingapp, MooiRood, overgang, Plekk, menopause, opvliegers
Geschreven door MooiRood

Een half jaar geleden werd het me kort maar krachtig over de telefoon medegedeeld: u bent in het vroege stadium van de overgang, mevrouw… Ik realiseerde me niet zozeer wat dat betekende, mijn lief en ik waren op dat moment de mogelijkheden voor een eigen gezin aan het bekijken. Het feit dat ik langzaamaan in de overgang zat was van ondergeschikt belang. Het zou zo’n vaart niet lopen.

“Dan heb ik het niet over die zachte donshaartjes. Nee, echt van die harde heksenstiekels! Van die stokjes die me ineens doen nadenken of ik dan toch dat scheermes van mijn man moet pakken!”
Op dat moment dus. Want nu, een half jaar later, geeft mijn lichaam signalen af waarvan ik dacht of misschien wel hoopte, dat die zich pas zouden aandienen als ik 60+ zou zijn. Niet dus. Mijn lichaam doet ineens dingen waarvan ik niet wil dat ze het gaat doen. Zoals menig mens tegenwoordig doet, ga ik eens op het internet kijken wat de symptomen dan allemaal zijn… Niet doen dames, niet doen! Je raakt er gewoon depressief van! Wat ook één van de symptomen is trouwens…

Gelukkig zit ik nog maar in het vroege stadium en heb ik nog niet van alles last. Maar toch… Er groeien haren op plaatsen waar ik ze niet wil hebben, op mijn kin, neus, nek, armen, benen en god mag weten waar nog meer. En dan heb ik het niet over die zachte donshaartjes. Nee, echt van die harde heksenstiekels! Van die stokjes die me ineens doen nadenken of ik dan toch dat scheermes van mijn man moet pakken!

Dat liefde dik maakt weten we allemaal en nu ik nog in mijn wittebroodsweken zit kan ik die lekkere kaasjes en wijntjes niet zo maar laten staan. Nu hebben we de romantiek nog, wie weet hoe het over 10 jaar is? Maar ja, die extra kilo’s krijg ik er dus niet zomaar meer af in de overgang. Dat wordt weer een abonnement op de sportschool en op de fiets naar mijn werk, om die overtollige liefdes- en vakantiekilo’s eraf te krijgen en daarna ook eraf te houden!

Opvliegers. Er zijn momenten dat ik denk, is het hier nu zo warm? Of ben ik het? Ik was altijd de koukleum thuis, maar momenteel staat het raam of de deur open. Ik heb behoefte aan frisse lucht en bij tijd en wijlen een koude briesje. Het zweet breekt me af en toe uit, en dan hoop ik maar dat niemand het ziet of dat iedereen ineens bedenkt dat het wel lekker weer is, en dus warm.

Stemmingswisselingen. Hoe bedoel je? Ik ben helemaal niet chagrijnig! Jij hebt de vaatwasser weer niet uitgeruimd en dat is gewoon niet leuk! En het regent en ik heb het druk en pijn in mijn rug en oh ja, ik heb het warm! Dat dus! Maar liefje, alles is oké hoor, ik ga nu lekker koken. Lekker romantisch samen eten. Ik ga alleen NIET op die weegschaal staan… pffffff, ik word er zelf moe van!

Het betekent ook altijd en overal je tampons mee moeten nemen, want je weet maar nooit. Ik was altijd regelmatig, maar nu dient Opoe zich echt op ieder moment aan. Ja, zelfs op mijn trouwdag was mijn Opoe erbij, hoe kun je het uitkienen. Nou ja, wel zo gezellig. Het zorgde voor wat extra ondergoed en hilarische taferelen, die ik jullie zal besparen. En die ook de bruidsmeiden niet gaan delen!

“Was er een vrouwelijke God, dan waren we nu fitter dan ooit, groeiden onze haren alleen tierig op ons hoofd, waren de eieren nog altijd vruchtbaar en stopte de menstruatie gewoon wanneer we geen kinderen meer zouden willen.”
Haaruitval. Hmm, ik heb gelukkig nog een bos haar. Maar toen mijn zus me er heel lief op wees dat zij mijn hoofdhuid zag, daar bovenop mijn hoofd, zo bij de haargrens, kon ik haar natuurlijk wel wurgen! Toen werd het me duidelijk: the bitch has arrived!

Om nog maar niet te spreken van de slapeloosheid, geheugenverlies (hoewel dat soms best makkelijk uitkomt: ‘Sorry schatje, ben het écht vergeten, ja die overgang hè’), incontinentie, vaginale droogheid, verlies van libido, vermoeidheid, depressie, angst en veel andere klachten. Ik vind dat wij vrouwen het echt niet verdienen! We hebben al sinds ons twaalfde de maandelijkse bloedbende, scheuren vaak uit als we een kind op de aarde zetten, waardoor we niet meer lekker kunnen zitten of fietsen, houden er striae aan over en dan hebben we in de herfst van ons leven ook nog dit. Als er al een God bestaat, dan moet het wel een man zijn, want een vrouw had dit echt nooit verzonnen!

Nee, was er een vrouwelijke God, dan waren we nu fitter dan ooit, groeiden onze haren alleen tierig op ons hoofd, waren de eieren nog altijd vruchtbaar en stopte de menstruatie gewoon wanneer we geen kinderen meer zouden willen. Dan veranderden de hormonen in happy thoughts en werd de leeftijd van 50 een leeftijd waar je naar uit keek, in plaats van je dan bejaard te voelen.

Maar ja, dromen kan altijd. Wel word ik nu badend in het zweet wakker, om me te realiseren dat ik dan maar moet genieten van het leven dat ik nog voor me heb. En hopen dat alle overgangsklachten zich niet in de meest heftige vorm aandienen, en mijn omgeving begrijpt dat ik me af en toe met het hoofd onder de dekens een dagje ziek meld.

We gaan het zien, ik zal het ondergaan. Nog een paar jaren tot de 50. Als ik die heelhuids mag halen, dan gaan we dat vieren. Ik vier dan mijn vrouw zijn, die mooie rooie met iets minder haren, iets minder tandvlees en iets meer vlees. Hopelijk zonder depressie, maar juist vol in het leven en nog steeds met mijn liefde. Ha, ik kijk er naar uit! The bitch is here and I will kill it!

 

Over de auteur

MooiRood

MooiRood…. is niet lelijk, en mijn rode haren en honderden sproeten heb ik inmiddels weten te omarmen. De 40 gepasseerd en eindelijk een beetje mijn draai gevonden in de mallemolen van het leven.

Ik ben 43 jaar en woon in Vinkeveen, met pijn in het hart ben ik Amsterdam uitgegaan maar ja, alles voor de liefde…. Mijn werk heb ik gelukkig nog wel in Amsterdam, dus helemaal weg ben ik niet. Naast mijn werk, normale leven en vriendengroep heb ik ook een turbulent liefdesleven achter de rug.

Ik heb 14 jaar een relatie -inclusief drie stiefkinderen- gehad en toen deze eindigde en weer single werd heb ik de bloemetjes heerlijk buiten gezet. Alle datingsapps uitgeprobeerd en veel verschillende mannen ontmoet. Het was een klein feestje, ik heb er enorm van genoten en besloot ook zo verder mijn leven te leiden. Totdat ik HEM tegen kwam. Ja ja, ik weet dat de Prins op het witte paard niet bestaat, en toch komt deze aardig in de buurt. Met mijn huidige levens en- liefdeservaring ben ik ook geen heilig boontje en neem ik mijn eigen rugzak gewoon mee in deze nieuwe relatie. Het voelt zo goed dat we de dag en de liefde plukken en gaan TROUWEN, hoe spannend is dat?!

Mijn nieuwsgierigheid naar mensen, liefde en relaties en ingewikkelde levensvragen zorgt ervoor dat ik mezelf blijf ontwikkelen en daar wil ik graag over schrijven. Dus hoe ik mijn leven , mijn liefdes en vriendschappen allemaal ervaar, in combinatie met mijn werk- en sociale leven, mijn gekke gewoontes, mijn vrienden, familie en bonuskinderen, dat wil ik graag met jullie delen!

Meer lezen? Kijk dan op https://mooirood.me/

Schrijf een reactie

X