Gezondheid Onderzoek

Nachtmerries: heb jij ze en wat betekenen ze voor jou?

dating app, datingapp, dromen, droom, nachtmerrie, Plekk, nachtmerries, enge droom
Geschreven door Redactie

Nachtmerries: bijna iedereen heeft er weleens last van, de één vaker dan de ander. Je wordt schreeuwend, zwetend of huilend wakker en bent helemaal van slag. Dit gebeurt vaak in het tweede deel van de nacht. Nachtmerries kunnen erg intensief zijn en je lichaam reageert hierop: het wil vluchten, schreeuwen of vechten. Daardoor wordt je wakker en je ervaart de emoties van je nare droom als je wakker bent nog even heftig.

Nachtmerries kunnen meerdere oorzaken hebben:

  • De kamer waarin je slaapt is te heet of te koud.
  • Je hebt vlak voor het slapen gaan een enge film gekeken of een aangrijpend boek gelezen.
  • Je bent ziek (koorts) of krijgt medicijnen, die angstdromen kunnen veroorzaken.
  • Je hebt last van stress of angst, de belangrijkste veroorzakers van nachtmerries bij volwassenen.
  • Je hebt een traumatische ervaring opgedaan: iemand in je omgeving is overleden of ernstig ziek, je bent het slachtoffer van gewelddadigheden geworden of je hebt een ander ernstig trauma opgelopen, zoals een ongeluk.

Heb je regelmatig nachtmerries, dan kun je hier vaak wel wat tegen doen. Zorg dat je rustig bent voordat je gaat slapen. Kijk geen enge films, maak je hoofd leeg en gun jezelf een goede nachtrust. Probeer even je zorgen, angsten en verdriet aan de kant te zetten en doe iets rustigs en leuks. Denk aan iets fijns, lees een boek of kijk een relaxed televisieprogramma. Zorg dat je een goed bed hebt en dat de kamer niet te koud of warm is. En als laatste: hou een droomdagboek bij. Dit leert je je dromen te onthouden en te begrijpen. Als je het later terugleest kun je een patroon in je (angst) dromen herkennen. Het kan je ook helpen een nare gebeurtenis te verwerken. Wanneer je regelmatig terugkerende nachtmerries door een trauma hebt, is het goed om professionele hulp te zoeken.

Sommige nachtmerries komen vaak voor, in alle lagen van de bevolking, bij mannen en bij vrouwen en bij alle verschillende leeftijdsgroepen. We hebben de zeven meest voorkomende nachtmerries en hun betekenis voor je op een rijtje gezet:

1. Achterna gezeten worden

Je wordt achtervolgd of zelfs aangevallen! Vechten of vluchten is een primaire reactie die bij de mens ingebakken zit en komt als nachtmerrie heel veel voor. Vaak komt het voort uit angst, stress en druk van buitenaf. Het kan ook betekenen dat je in het echte leven iets vermijdt of je negeert problemen en weigert er een oplossing voor te vinden (vaak omdat ze te ingewikkeld of te moeilijk zijn).

2. Opnieuw examen doen

Zit je in je droom weer op de middelbare school en moet je bijvoorbeeld je examen opnieuw doen? Of je moet alwéér je theorie rijexamen doen? Misschien is je zelfvertrouwen dan niet zo groot. Je hebt het gevoel dat je niet goed voorbereid bent op het leven of dat je niet je volle potentie bereikt hebt. Slaag je niet voor je examen in je droom? Dan heb je misschien het idee dat je je baan of andere dingen die je bereikt hebt in je leven eigenlijk niet verdiend hebt.

3. Naakt in het openbaar

Droom je dat je naakt of bijna naakt rondloopt op je oude school, of een presentatie moet geven en ineens realiseer je je dat je bijna geen kleren aanhebt? Deze droom gaat over je eigenwaarde. Je voelt je soms letterlijk bloot in het echte leven, je schaamt je ergens voor, voelt je kwetsbaar of wordt door anderen belachelijk gemaakt. Je kunt ook het gevoel hebben dat je sociale vaardigheden niet voldoende zijn, zodat je niet goed weet hoe je je moet gedragen met andere mensen om je heen. Voelt het juist goed om naakt te zijn onder andere mensen in je droom, dan ben je erg zelfverzekerd, je hebt geen problemen om je gevoelens te tonen en hebt niets te verbergen.

4. Vallen

Je rent op het dak van een gebouw en ineens val je in een eindeloze diepte! Dromen over oneindig vallen komen erg veel voor. Je onbewuste vertelt je dat je iets niet onder controle hebt in je leven, je hebt het te druk en kunt niet alles doen wat je zou willen of je kunt niet de gewenste kwaliteit leveren. Het schijnt dat hoe intelligenter je bent, hoe meer controle je kunt uitoefenen op je eigen dromen. Probeer het eens! Wanneer je van vallen vliegen kunt maken, heb je de touwtjes weer in handen. Dit zal je een geweldig gevoel geven!

5. Vliegen

Je vliegt of probeert te vliegen in een droom. Heerlijk! Wanneer je in je droom vliegt en je hebt alles onder controle, dan betekent dit -vanzelfsprekend- een gevoel van controle en vrijheid. Wanneer je het vliegen niet onder controle hebt, lijkt het meer op vallen en betekent het dus juist een gebrek aan controle. Je bent bang dat je je eigen lot niet in de hand hebt en dat alles je door de vingers glipt.

6. Verdwalen of gevangen zitten

Je droomt dat je ergens loopt, en steeds verder verdwaalt. Je wordt alsmaar onrustiger en bezorgder en voelt misschien wel paniek. Dit kun je meestal letterlijk vertalen naar het ‘verdwaald zijn’ of gevangen zitten in een bepaalde situatie of positie in je wakkere leven. Misschien oefenen anderen druk op je uit om iets te doen. Of je hebt het idee dat je geen opties meer hebt en geen kant uit kunt.

7. Tanden verliezen

Je bent in een leuk gesprek verwikkeld en ineens realiseer je je dat je tanden loszitten of je haar aan het uitvallen is. Tanden en soms ook haren verliezen komt veel voor in dromen. Het betekent dat je onzeker bent over je uiterlijk of onzeker over het omgaan met andere mensen. Ook kun je overdag het gevoel hebben dat je hulpeloos bent.

Heb jij ook weleens erotische dromen? Dit betekenen ze!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X