Mannen Onderzoek

Mannen willen slimme vrouwen. Of toch niet?

Mannen willen slimme vrouwen,intelligente vrouw bedreigend, slim, IQ, intelligente vrouw, intelligente vrouwen
Geschreven door Redactie

Mannen willen slimme vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek dat recentelijk gepubliceerd is. Maar als puntje bij paaltje komt voelen ze zich toch minder aangetrokken tot vrouwen die intelligenter blijken te zijn dan zij. Hoe zit dat?

Als het romantische scenario realistisch wordt, haken de mannen af

“Ineens vonden de mannen het verschil in IQ een probleem, vonden ze haar minder aantrekkelijk en hadden ze minder behoefte om een date met haar te plannen”
Mannen voelen zich wel aangetrokken tot het idee om een intelligente vriendin te hebben, maar ze houden eigenlijk niet van de realiteit.

De onderzoeksresultaten verschenen in het ‘Personality and Social Psychology Bulletin’ en zijn uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Buffalo, de California Lutheran University en de University of Texas.

De intelligente vrouwen werden als meer gewenste partners beoordeeld

Aan 105 mannen werden twee scenario’s voorgelezen. Het eerste over een vrouw die intelligenter was dan zij, omdat ze beter scoorde met een wiskunde- en een taalopdracht. Het tweede over een vrouw die met deze opdrachten juist slechter scoorde dan de mannen. Vervolgens moesten de mannen zich deze vrouwen voorstellen als hun liefdespartner. De slimmere vrouw werd als een meer gewenste partner beoordeeld. Mannen willen slimme vrouwen dus?

Niet helemaal. Vervolgens werd de mannen in het tweede deel van de studie gevraagd of ze met haar wilden daten in real life. Veel mannen haakten af. Ineens vonden ze het verschil in IQ een probleem, vonden ze haar minder aantrekkelijk en hadden ze minder behoefte om hun contactgegevens uit te wisselen of een date met haar te plannen. Mannen willen vrouwen? In het echt misschien toch liever niet!

Gevoelens van verminderde mannelijkheid

Hoewel de onderzoekers waarschuwen dat er meer experimenten nodig zijn om de conclusie te bevestigen, geloven ze dat “gevoelens van verminderde mannelijkheid verantwoordelijk zijn voor het minder aantrekkelijk vinden van intelligente vrouwen.” De mannen voelden zich met slimme vrouwen dus in hun (kennelijk kwetsbare) mannelijkheid aangetast.

Gelukkig zijn er genoeg mannen die wel willen daten met een vrouw met hersenen, denk aan George Clooney. Er is dus nog hoop voor de mensheid. 

Wist je dat je IQ (intelligentie quotient) je hele leven ongeveer gelijk blijft, maar dat je je EQ (emotionele intelligentie) kunt verhogen? Je leest het in ‘6 manieren om je emotionele intelligentie te verhogen‘.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X