Mannen Werk

Zou jij ook wel zo’n groot mannelijk ego willen hebben?

mannelijke ego, ego, Plekk
Geschreven door Redactie

Zelfvertrouwen, dat klinkt beter dan ego. Heb jij het? Denk jij weleens: was ik maar net zo zelfverzekerd als die mannelijke collega? Misschien is dat minder vaak nodig dan je denkt. Zelfs op het werk lijken vrouwelijke invloeden positief te werken.

Plekk, dating app, dating, daten, date, app, inchecken

Zelfverzekerd

Mannen zijn anders dan vrouwen. Het ‘ego’ is één van de vele punten waarbij dat duidelijk naar voren komt. Mannen zien er goed uit, zijn slim en hebben veel ervaring, althans dat denken ze zelf. Zelfverzekerdheid is namelijk hun sterke punt. Vrouwen daarentegen hebben vaak bevestiging nodig dat ze knap, getalenteerd en goed bezig zijn, zelf weten ze het nooit zeker.

Misschien merk je het op je werk. Wanneer mannen iets geschreven hebben en het naar je toe mailen, lichten ze het toe met: “Ik heb de tekst toegevoegd. Het is geweldig, lees maar!’ Vrouwen doen dat anders: ‘Misschien vind je dit wat? Kun je het bekijken en me laten weten wat ik moet aanpassen?’

Het verschil is duidelijk: zelfvertrouwen. Mannen kunnen dat zelfvertrouwen subtiel of lomp uiten, maar je ziet het in allerlei facetten van het leven terug. Ze zijn ermee geboren of hebben het aangeleerd. Mannen zijn niet op zoek naar jouw goedkeuring, ze hebben het zelf al goedgekeurd (maar je bent vrij om te applaudisseren).

Onbaatzuchtig

Het is een houding die goed van pas komt in het bedrijfsleven of als je sabeltandtijgers van je af wilt slaan met een puntige stok. Waarschijnlijk is het genetisch geprogrammeerd en stamt het nog uit de tijd dat we in grotten leefden. Kerels hadden die zelfverzekerdheid nodig om hun grot te beschermen en het diner te doden. In de tussentijd richtten de vrouwen zich op een goede verstandhouding met hun stamgenoten en het onbaatzuchtig opbouwen van samenwerkingsverbanden. Iets waarbij een groot ego juist niet zo handig is.

Bitchy

Natuurlijk hebben we allemaal ego’s. Maar het is interessant om te zien hoe mannen hebben geleerd die in te zetten in het leven. Als vrouwen hun ego op dezelfde manier gebruiken, worden ze als mannelijk bestempeld, als bitchy of ´met haar op de tanden´. Termen die de culturele boodschap bevestigen dat je ego inzetten alleen geaccepteerd is voor mannen.

Er is veel veranderd sinds vrouwen een groot deel van de arbeidsbevolking innemen. Maar het is nog steeds een mannenspel en vrouwen moeten zich maar aanpassen, willen ze meedoen. Ze hebben dat zelfvertrouwen (fake of echt) nodig om gerespecteerde leiders te worden, hun waren te verkopen of hoger in de bedrijfshiërarchie te komen. Dit pakt niet altijd goed uit. Het grotere vrouwelijke ego kan zorgen voor een verstoring van persoonlijke relaties, vooral liefdesrelaties.

Als je twee ego’s hebt die met elkaar concurreren, is dat geen vruchtbare basis voor een gelukkige relatie. Misschien is dat nog een reden waarom het aantal single vrouwen blijft toenemen. Mannen weten dat ze met vrouwen moeten concurreren op het werk en hebben dan geen zin om ook nog eens de strijd aan te gaan in de slaapkamer. Maar misschien zijn vrouwen thuis wel anders dan op het werk, waar ze een zakelijk, afstandelijke en doortastende rol spelen? Misschien zijn zakelijk succesvolle vrouwen helemaal niet zulk slecht relatiemateriaal?

Multitasken

Wanneer vrouwen leren die twee kanten te onderscheiden en op verschillende momenten in te zetten, valt er heel wat te winnen. Switchen dus tussen ons ego inzetten en sociaal, meelevend en romantisch zijn. Alsof we al niet genoeg aan ons hoofd hebben. Het is maar goed dat vrouwen van nature handige multitaskers zijn!

Vrouwelijke werksfeer

Er is ook een andere mogelijkheid. We passen de sfeer op de werkvloer aan. Dit zie je al gebeuren bij bedrijven en instellingen waar het aantal vrouwen overheerst. De sfeer is vriendelijker, persoonlijker en socialer en deze bedrijven functioneren meestal net zo goed als hun ‘mannelijke’ concurrenten. Laten we ons best doen voor meer vrouwelijke invloeden op de werkvloer! Wist je trouwens dat vrouwelijke ondernemers veel minder vaak failliet gaan dan mannelijke ondernemers? Misschien is een minder groot ego beter voor de economie dan we weleens denken…

architecture-contemporary-colorful-office-interior-design-architecture-has-striking-orange-sofa-on-grey-floor-breathtaking-lovable-interior-design-architecture-ideas-b

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X