Geluk Mannen

Single mannen nemen ‘domme’ risico’s!

Geschreven door Redactie

Intuïtief weet je het vast al wel: mannen nemen domme risico’s! Maar ook serieuze onderzoeken geven aan dat mannen in het algemeen meer risico’s nemen dan vrouwen. Zo zijn ze geprogrammeerd. Vooral als ze geen vaste partner hebben: single mannen kunnen mannen riskant gedrag vertonen, soms zelfs met fatale afloop!

Waarom doen single mannen dat? En waarom doen vrouwen dat dan minder? We verzamelden de inzichten in riskant gedrag en de verschillen tussen geslachten, culturen en karakters.

Mannen versus vrouwen

Je kent het wel: mensen die zich uitsloven en daarbij ‘onverantwoorde’ risico’s nemen. Ongelukken op de weg, bij het vuurwerk afsteken, sky-diven of bergbeklimmen: ze komen grotendeels op het conto van de man. Wat is dat toch, die drang om grenzen te tarten, met soms zelfs fatale afloop? Het antwoord op die vraag is zoals vaker evolutionair. single mannen

Dat mannen in het algemeen meer risico’s nemen dan vrouwen is genetisch ingebouwd. Mannen hebben meer concurrentie onderling om seks te krijgen en moeten daarom meer moeite doen om hun fitheid en kracht te tonen. Ook is onderzocht dat mannen meer risico’s nemen wanneer er vrouwen naar hen kijken. En als een man met zijn vrienden is vertoont hij eveneens riskanter gedrag dan wanneer hij alleen is. Zo probeert hij zich te onderscheiden van zijn seksegenoten in de concurrentiestrijd om de gunst van de vrouw.
Vrouwen hebben minder concurrentie als het om seks gaat, zijn veel kieskeuriger dan mannen in het uitzoeken van een partner en mede daarom vertonen ze minder riskant gedrag en nemen meer verantwoorde, overwogen beslissingen.

Er zijn ook inzichten waaruit blijkt dat niet alleen de liefde een rol speelt. De genetisch ingebouwde verantwoordelijkheid bij mannen om voor voedsel en onderdak te zorgen zou ook een verklaring kunnen zijn voor hun risicogedrag. Zonder risico’s te nemen had je in vroeger tijden minder kans om te overleven.

Vrouwen blijken daarentegen meer sociale risico’s te nemen. Ze durven eerder op late leeftijd nog een baan op te zeggen om een carrière-switch te maken. Of bijvoorbeeld op het werk onder collega’s een minder populaire mening te verkondigen. Op sociaal gebied kiezen mannen juist weer vaker voor de anonimiteit van de groep.

Interessant is ook dat vrouwen met hun risicomijdend gedrag succesvoller zijn in het bedrijfsleven. Met name als ondernemer: vrouwen gaan aanzienlijk minder vaak failliet dan mannen als startende ondernemer. Mannen zien een gat in de markt en duiken er meteen in, vrouwen zijn meer weloverwogen. Ze wikken langer de voor- en nadelen af en creëren een realistischer beeld over de haalbaarheid van hun idee. Vrouwen zijn om dezelfde reden ook beter in beleggen. Onderzoek wijst uit dat mannen meer zelfvertrouwen hebben in hun beleggerskwaliteiten, maar dat vrouwen beter presteren door hun meer risicomijdende instelling.

Het risico nemende gedrag van mannen neemt overigens wel af wanneer ze een vaste relatie hebben en wanneer ze ouder worden. En daar is natuurlijk dezelfde evolutionaire verklaring voor.

Culturen en karakters

Niet alleen evolutie verklaart verschillen in ons risicogedrag. Er zijn ook vele andere sociaal-culturele factoren. Sommige culturen zijn risicomijdend: ze willen alles in regels vastleggen. Denk aan de mediterrane landen waarin veel wetten en regels bestaan in een poging alles onder controle te krijgen (dat betekent niet dat iedereen zich daaraan houdt). Angelsaksische landen zijn juist weer niet risicomijdend: denk aan Engeland en Amerika waar men vrijheid-blijheid predikt en een liberale inslag overheerst met betrekking tot regels en wetten. Ideaal voor ondernemers die een hekel aan regels hebben! ‘The American Dream’ komt niet voor niets uit Amerika.

Tot slot telt onze persoonlijkheid ook mee. Sommige wetenschappers hebben risico’s in soorten ingedeeld zoals ‘recreatief’, ‘financieel’, ‘ethisch’ of ‘veiligheid’. Hoe komt het dat iemand die wel durft te skydiven, niet durft te beleggen op de beurs? Of dat iemand die veel risico’s neemt met pokeren, altijd netjes 120 rijdt op de snelweg? Dat komt omdat elke persoon voor elke soort risico aan ander risicoprofiel heeft. Een mens is dus een complexe samenstelling van risicoprofielen! single mannen

Hoe zit het bij jou? Erger jij je weleens aan je eigen voorzichtigheid? Of ken je mannen die zich net iets té veel uitsloven naar jouw mening? Zou je weleens meer risico’s willen nemen?

 

Tip!

Ken je onze slimme en innovatieve app al, die ervoor zorgt dat je singles vindt met wie je écht iets gemeenschappelijks hebt? Plekk koppelt de locaties die je bezoekt aan je identiteit: waar je komt zegt iets over wie je bent. En dus ook wie bij je past! Met de app check je eenvoudig in op plekken die je graag bezoekt. Denk aan je favoriete museum, park, sportclub, koffiebar, winkel of restaurant. Die plekken vertellen veel over jou. Eenmaal ingecheckt vind je in je tijdlijn singles die op dezelfde plekken inchecken. Dan heb je dus meteen iets gemeen en start je makkelijk een gesprek. Dat je elkaar daar nog niet eerder tegengekomen was!

Probeer de app ook! Je kunt Plekk nu gratis downloaden in de app stores:

app-storenl_badge_web_generic

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X