Onderzoek Vrouwen

Meer aandacht aan je uiterlijk besteden leidt tot meer geld

aandacht aan je uiterlijk, aantrekkelijke vrouwen, beautyproducten, culturele normen, feministisch, geboortevlek, geld, haarkleur, haarstijl, kleding, make-up, nagels, no make up selfies, onderzoek, pluizige haar, rijker , rimpels, salaris, schoenen, schoonheid, seksistisch, sproeten, uiterlijk, uiterlijke verzorging, verzorgd
Geschreven door Redactie

Dat aantrekkelijke mensen succesvoller zijn in hun werk, studie en sociale leven wisten we al. Maar uit een nieuwe, Amerikaanse studie onder 14.000 volwassenen blijkt dat vrouwen die veel aandacht en tijd besteden aan hun uiterlijke verzorging gemiddeld $6.000,- per jaar meer verdienen dan vrouwen die minder verzorgd zijn.

En dat terwijl de no make-up beweging steeds populairder wordt. Je rimpels, geboortevlekken, sproeten en pluizige haar omarmen is juist een nieuwe trend! Kijk maar eens naar de krachtige ingezonden brief van Alicia Keys, een Instagram post van Gwen Stefanie met ‘naakt’ gezicht en de no-make-up selfies van niet-beroemdheden op Instagram.

Hoe zit het nou precies?

Volgens het onderzoek verdienden minder aantrekkelijke vrouwen die veel aandacht besteden aan hun uiterlijke verzorging behoorlijk veel meer dan aantrekkelijke vrouwen die minder moeite hadden gedaan voor hun uiterlijk (het onderzoek gaf niet aan hoeveel van die extra inkomsten naar dure beautyproducten gingen).

De onderzoekers geven aan dat schoonheid, vooral bij vrouwen, meer te maken heeft met je gedrag, iets dat je doet, dan met wie je bent. Schoonheid wordt vaak gezien als iets vaststaands, je bent mooi of je bent het niet, het is iets dat aangeboren is. Maar volgens de onderzoekers is het meer een combinatie van biologische eigenschappen, persoonlijks kenmerken en hoe je met je verzorging omgaat.

De reden dat uiterlijke verzorging zo’n grote rol speelt

Waarom de uiterlijke verzorging bij vrouwen belangrijker blijkt te zijn dan het uiterlijk zelf? Daar zijn de meningen over verdeeld. De eerste theorie is dat wanneer je zoveel tijd en geld aan je uiterlijk besteed, dit een aanwijzing kan zijn aan je collega’s dat je je bewust bent van sociale signalen om je heen. Je zou ermee uit kunnen stralen dat je je best doet in een sociaal netwerk te passen; een positieve eigenschap op de werkvloer.

Een andere theorie is dat jezelf goed verzorgen aangeeft dat je de heersende ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid in onze cultuur naleeft. Je past je aan aan de culturele normen en dat wordt vaak ook als positief ervaren.  

Verschil tussen mannen en vrouwen

Maar dan blijft nog steeds de vraag waarom dit allemaal belangrijker is voor vrouwen dan voor mannen. Het kan zijn dat het te maken heeft met het feit dat vrouwen meer mogelijkheden hebben om iets aan hun uiterlijk te doen, oftewel: om aan creatieve zelfexpressie te doen. Qua kleding, schoenen, haarstijl, -kleur, nagels en make-up. Mannen hebben veel minder mogelijkheden om met hun uiterlijk te spelen, die sociaal geaccepteerd zijn. Vooral als het gaat om beroepen waarbij het nog steeds gebruikelijk is om een pak te dragen.

Maar er zijn ook meer sinistere (feministische) theorieën. Dat mannen op die manier controle zouden houden over het uiterlijk van de vrouw. Mannen zouden daarmee vrouwen afleiden van waar het hen om gaat: macht.

Volgens de onderzoekers zit er in beide theorieën een kern van waarheid.

Seksistisch

Het lijkt er dus op dat het binnen veel bedrijven en instellingen nog steeds een seksistische bedoening is. Het is kennelijk geaccepteerd om vrouwen op hun uiterlijk te beoordelen.

Hoe denkt jij hierover? Prima, zo is het nou eenmaal? Of een trieste zaak? Laat het ons weten. aandacht aan je uiterlijk

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X