Onderzoek Relaties

Dit missen Nederlanders het meest aan single zijn

alleenstaand, dating app, datingapp, geen relatie, missen, missen aan single zijn, Plekk, vrijgezel, vrijheid
Geschreven door Redactie

Aanstaande zaterdag is het weer Internationale Singles Dag! Elk jaar op 11 november (de datum met de meeste enen: 11-11) vieren vrijgezellen dat ze trots zijn om single te zijn en verwennen ze zichzelf met cadeautjes of een dagje uit.

Dat het leven als single een ongewenst leven is, is anno 2017 echt achterhaald. Zelf een mooie reis maken, het eigen dagritme bepalen en het bed helemaal met niemand hoeven delen: single zijn lijkt zo gek nog niet. Parship onderzocht speciaal in aanloop naar International Singles Day hoe Nederlanders het vinden om single te zijn.

Helft Nederlanders Happy Single

Maar liefst de helft (49%) van de Nederlandse alleenstaanden vindt het leuk om single te zijn en heeft niet per se behoefte aan een relatie. Daar lijkt dan ook genoeg reden voor te zijn: meer dan de helft zegt vaker vrienden te zien wanneer ze single zijn. Daarnaast besteedt ruim een kwart meer aandacht aan zijn of haar uiterlijk en zegt bijna een kwart van de Nederlanders veel meer te experimenteren op het gebied van seks wanneer ze single zijn.

Een op zes mannen mist seks met anderen

Ondanks het experimentele seksleven dat je als vrijgezel kunt hebben, vindt slechts een op de tien personen dit een gemis in een relatie. Mannen en vrouwen denken hier overigens iets anders over: 17% van de mannen geeft aan dat ze het in een relatie missen om met anderen seks te hebben, tegenover maar 4% van de vrouwen.

Onafhankelijk: zelf beslissen

Wat de respondenten die in een relatie zitten wel missen van het single-leven is de onafhankelijkheid om keuzes te maken, zonder daarbij rekening te hoeven houden met een partner. Voor zowel vrouwen als mannen is dit de top drie van wat gemist wordt in een relatie:

  • Eigen dagritme bepalen
  • Eigen series en tv-programma’s bepalen
  • Eigen woninginrichting bepalen

Lees ook “8 mensen over wat ze missen aan hun vroegere singleleven” om ervaringsverhalen te lezen.

*Onderzoek uitgevoerd onder 1.005 Nederlanders door Multiscope (18 jaar en ouder), oktober 2017. missen

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X