Mannen Onderzoek

Wat doet een man als hij je leuk vindt?

wat doet een man als hij je leuk vindt, aantrekkelijk, aantrekkelijke vrouw, cognitieve vaardigheden, dom, dommer, intelligent, intelligentie, IQ, knappe vrouw, seks, slim, indruk, indruk maken, seksuele interesse, overschatten
Geschreven door Redactie

Als je aan mensen vraagt wat ze belangrijk aan een (toekomstige) partner vinden, dan beoordeelt vrijwel iedereen intelligentie hoger dan uiterlijk. Vooral als het gaat om een partner voor een langdurige relatie. Vrouwen hebben intelligentie ook hoog op hun lijstje staan als het gaat om kortdurende relaties. Wat opvallend is is dat heteroseksuele mannen en lesbische vrouwen nog meer waarde schijnen te hechten aan een goed stel hersens dan homoseksuele mannen en hetero vrouwen. Maar wat doet een man als hij je leuk vindt? Dan gebeurt er iets geks!

Wat doet een man als hij je leuk vindt? Hij wordt dommer. 

Oeps! Hij wordt tijdelijk een stukje dommer blijkt uit diverse onderzoeken! Dat is vreemd en niet handig, want juist als hij een intelligente indruk wil maken op een leuke vrouw, zal dat wat lastiger zijn op het moment dat hij haar ontmoet. Daar willen we meer van weten.

Kunnen we aan uiterlijk beoordelen hoe intelligent iemand is?

Ja. Verschillende onderzoeken bewijzen dat we snel en precies de intelligentie van een persoon kunnen beoordelen. Een studie uit 2002 toont bijvoorbeeld aan dat studenten goed het IQ van onbekende mensen in konden schatten, alleen maar aan de hand van enkele foto’s. In 2009 werd bewezen dat vrouwen, door het kijken naar korte filmpjes van mannen, goed konden beoordelen hoe slim de mannen waren. Wat ook uit de onderzoeken bleek is dat fysieke aantrekkelijkheid verband hield met de IQ scores. Of we iemand er goed uit vinden zien is dus meteen een aanwijzing over zijn of haar IQ.

Wat gebeurt er als mannen en vrouwen elkaar ontmoeten?

In 2009 werd er een Nederlands onderzoek uitgevoerd waarbij studenten gesprekken voerden over neutrale onderwerpen. De heteroseksuele studenten werden voor elk gesprek gekoppeld aan een onbekende gesprekspartner van hetzelfde geslacht of van het andere geslacht. De cognitieve vaardigheden werden zowel vóór als na afloop van de gesprekken getest, met behulp van taken die veeleisend waren voor het geheugen en de aandacht. De prestaties van de mannen gingen duidelijk achteruit na een gesprek met een vrouw, en werden nog slechter na een gesprek met een aantrekkelijke vrouw. De cognitieve prestaties van de vrouwen bleef gelijk voor en na de gesprekken. Recenter onderzoek suggereert bovendien dat mannen die weten dat ze in de toekomst een gesprek zullen hebben met een vrouw (waarvan ze nog niet weten hoe ze eruit ziet!) al een achteruitgang in intelligentie vertonen, alleen door aan het toekomstige gesprek te denken. Dus ja: wat doet een man als hij je leuk vindt? hij wordt dommer.

Waarom worden mannen dommer op zo’n moment?

De onderzoekers hebben het vermoeden dat de mannen in dit soort situaties in beslag worden genomen door hun seksuele interesse in de vrouw en dat ze wellicht proberen actief indruk te maken op deze potentiële partner. Andere studies laten zien dat een man de seksuele interesse van vrouwen in hem meestal overschat.

Dus wat kunnen mannen doen?

Ten eerste hoeven we normaal gesproken gelukkig geen taken die veeleisend zijn voor het geheugen en de aandacht uit te voeren tijdens een eerste ontmoeting met een date. Daardoor komt de intelligentie-daling niet zo snel aan het licht.

Ten tweede is het zeer waarschijnlijk dat de cognitieve vaardigheden van mannen weer op volle kracht terug zullen komen enige tijd na de ontmoeting met de vrouw. De handicap is dus maar tijdelijk en van korte duur.

Ten derde, wil een man toch intelligent overkomen, dan kan hij altijd proberen de real life ontmoeting uit te stellen totdat hij haar heeft overtuigd van zijn slimheid. Bijvoorbeeld in een chat of via sociale media. En dat hoeft echt niet alleen door zijn kennis tentoon te spreiden, het kan ook door middel van goed geschreven teksten, waarin zijn creativiteit en humor naar voren komen.

Mannen dus willen graag een intelligente vrouw. Althans, er zijn wel grenzen, lijkt het! In dit artikel lees je dat dit toch anders in elkaar zit dan je zou denken.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X