Daten online Datingtips

Online daten maakt van ons allemaal privé-detectives

ben ik te kritisch in de liefde, controle, dating app, datingapp, eerste date, Googelen, je date checken, online analyse, online stalken, Plekk, prékwalificatie, privé detective, privé-detectives, social media, stalken
Geschreven door Redactie

Jij doet het vast ook, even iemand Googelen voordat je ermee op date gaat. Het is een gewoonte geworden en zo makkelijk. Het is eerder verstandig, dan onverantwoord  stalkers gedrag. Je leest het  ook in het artikel “Check je date voordat jullie elkaar ontmoeten”.

Want je wilt toch weten met wie je te maken hebt? Bestaat hij of zij wel echt, is de persoon in kwestie wie die beweert te zijn, is hij betrouwbaar?

En dan krijg je bijna een hartaanval als je per ongeluk een foto liket van 123 weken geleden.
Dat, en we hebben geen zin om al die moeite te doen -ons haar in model brengen, extra make-up op doen, benen scheren- voor iemand die heel anders blijkt te zijn dan we verwachten.

Daarom is online stalken het antwoord.

Meestal heb je op dating apps summiere informatie over mensen: alleen een voornaam en de leeftijd. Maar als je eenmaal iets meer weet (woonplaats, werkplek, opleiding) kun je op Google gaan zoeken. Handig als je de achternaam vindt, want die opent deuren naar meer waardevolle informatie.

Facebook is een mooi begin. Hopelijk staan zijn of haar privacy instellingen niet al te strikt afgesteld, zodat je zoveel mogelijk over deze persoon kunt vinden. Aan de andere kant heb je misschien meteen je oordeel klaar als zijn hele Facebookprofiel voor iedereen zichtbaar is. Dat is natuurlijk ook weer niet zo verstandig!

Na alle profielfoto’s tot 2006 te hebben bekeken begin je vast wel door te krijgen wie goede vrienden zijn en wie naaste familie. Die zijn ook een mooi doelwit voor een Google zoektocht. En ex-vriend(inn)en?! Perfect! Tijd om uit te vinden wat die tegenwoordig zoal doen.

Vervolgens open je Instagram en zoek je je date op. Wel of geen privé-account, mooie foto’s, goed gekozen filters? En dan krijg je bijna een hartaanval als je per ongeluk een foto liket van 123 weken geleden.

Waarom je dit allemaal doet? Vooral om te zien wat iemand écht bezighoudt en écht doet in zijn vrije tijd. Want wie vertelt nou de volledige waarheid op een datingapp?

Misschien vind je op Twitter meer over de politieke en sociaal-maatschappelijke interesses van je date. Maar misschien ook niet. Want Tweets zijn lang niet altijd even diepzinnig. Maar altijd boeiend om te zien wie en wat die persoon volgt (toch geen foute racistische of seksistische sites, hè?).

Dan hebben we natuurlijk nog LinkedIn. Tijd voor je incognito scherm, want de ander zal maar achter jouw stalksessie komen!

Misschien vind je toevallig een blog van je potentiële date, of nog beter: zijn of haar eigen website met persoonlijke teksten en foto’s. Een goudmijn!

Ja, wij zijn een generatie van online stalkers, geslepen in het vinden van iemands levensverhaal aan de hand van een foto, voornaam en leeftijd.

Je weet niks van dat uit de hand gelopen weekend naar Londen met zijn twee beste vrienden laatst (“Ben je nog op vakantie geweest?”).
Maar elke privé detective heeft het weleens moeilijk. Want er zijn van die mensen die nauwelijks online te vinden zijn. Geen social-media profielen en een onzichtbaar LinkedIn profiel. Dan is het een kwestie van ouderwets vertrouwen op je intuïtie en de gok aangaan door gewoon met je match een kopje koffie te gaan drinken.

Maar meestal vind je natuurlijk wel wat boeiende info. Realiseer je wel dat je dan een probleem hebt. Want wat als die informatie je bevalt en je daadwerkelijk met hem of haar afspreekt? Dan wacht je een grote uitdaging: doen alsof je van niks weet.

Je weet niks van het groots gevierde huwelijk van zijn zus Maaike vorige maand (“Heb je broers of zussen?), je weet niks van dat uit de hand gelopen weekend naar Londen met zijn twee beste vrienden laatst (“Ben je nog op vakantie geweest?”) en je weet niks van zijn overleden hond (“Heb je huisdieren?”).

Best moeilijk! Of geef je toe wat je allemaal over je date gevonden hebt? Misschien is er een gulden middenweg te vinden, waarbij je aangeeft op wat basisinformatie van hem te zijn gestuit (“Ja, ik zag op je Facebookprofiel al dat je bij dat bedrijf werkt”).

Verwacht overigens dat je date jou ook online stalkt. Er zijn mensen die beweren dat het het beste is om iemand in het echt beter te leren kennen en niet via internet, maar de meerderheid van de mensen maakt zich wel schuldig aan een online analyse. Het is namelijk zo makkelijk en zo verleidelijk!

In het bedrijfsleven is prékwalificatie ook gewoon verstandig voordat men investeert. Het wordt zelfs door veel datingcoaches aangeraden. Het bespaart je namelijk tijd, geld en energie, dus is het helemaal zo gek nog niet! privé-detective privé-detectives

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X