Daten online

Online date experiment

online date experiment, 41magazine
Geschreven door Anne

Kennen jullie ook die ongeschreven regel bij het internet daten: als iemand je berichtje niet beantwoordt, betekent dat dat die persoon niet geïnteresseerd is.

“Mannen beweren vaak dat ze het récht hebben op een antwoord, ze hebben toch tijd en energie in een bericht gestoken?”
Klinkt simpel toch? De meeste mensen begrijpen het en kunnen ermee leven. Maar sommige mensen worden er pisnijdig van. En met ‘mensen’ bedoel ik mannen.

Het is geen geheim dat vrouwen online meer berichtjes ontvangen dan mannen. Zoveel soms dat het moeilijk bij te houden is. Ik wil niet arrogant klinken, maar zo is het gewoon. En mannen zijn vaak gefrustreerd dat veel van hun mails niet beantwoord worden. Ze beweren vaak zelfs dat ze het récht hebben op een antwoord, want ze hebben toch tijd en energie in een bericht gestoken? Daarom zouden vrouwen zo beleefd moeten zijn om even te reageren, al is het maar om te zeggen dat ze niet geinteresseerd zijn.

Zo kreeg ik laatst achtereenvolgens deze drie berichtjes van een jongen:

“Je bent echt leuk :)”

“Nou, dat is brutaal. Graag gedaan hoor, dat compliment”

“Brutale trut. Zelfs als je geen interesse hebt zou je iemand even moeten bedanken als die je een compliment geeft”

Maar weet je wat het is? We krijgen echt een enorme portie berichten. Het zou extreem veel tijd kosten om die allemaal persoonlijk te beantwoorden, waardoor we terugvallen op de ongeschreven regel die ik hierboven heb genoemd: geen reactie betekent geen interesse.

Ik heb het andersom ook weleens meegemaakt: ik heb mailtjes aan jongens gestuurd, die nooit beantwoord werden. En natuurlijk was dat flink balen. Balen omdat ze me niet de moeite waard vonden om terug te mailen. Het ging er niet om dat ik het asociaal vond dat ze niet antwoorden. Niemand houdt van afwijzing, dat is duidelijk. Maar ik probeer het te accepteren en weer verder te gaan. Ze zijn me niks schuldig.

Dus ik vroeg me af: wat zou er gebeuren als ik wel iedereen zou antwoorden? Als ze zo graag een reactie willen, zelfs als ik ze beleefd afwijs, dan kunnen ze die krijgen. Maar hebben ze er wel eens over nagedacht hoe het is om die woorden van afwijzing te lezen? Dat voelt vast niet goed, laten we eerlijk zijn.

Dus ik ben het daadwerkelijk gaan proberen. Ik heb iedereen geantwoord, op een hele nette manier. En dit is wat er gebeurde.

Sommige jongens vonden het ok:

Hij: “Hallo! Hoe is het? wil gewoon even zeggen dat je een prachtige lach op je knappe gezichtje hebt!”

Ik: “Dank je! En bedankt dat je contact met me opgenomen hebt, maar ik ben niet geïnteresseerd. Succes nog!”

Hij: “Ok”

Sommige waren me zelfs dankbaar:

Hij: “Hey hoe gaat het?”

Ik: “Hey. Bedankt dat je contact met me opgenomen hebt, maar ik ben niet geïnteresseerd. Succes nog!”

Hij: “Ok, bedankt voor het laten weten. Heel goed van je. Fijn weekend. XO”

Anderen baalden ervan:

Hij: “Hi, alles goed? Je lijkt me heel leuk van je profiel en heel mooi! Waar woon je? Ik zou je graag willen leren kennen als je interesse hebt :)”

Ik: “Hoi. Bedankt dat je contact met me opgenomen hebt, maar ik ben niet geïnteresseerd. Succes nog!”

Hij: “Dat is balen.”

Er waren mannen die uitgebreid in discussie wilden gaan over waarom ik geen interesse had:

Hij: “Je bent heel knap, je hebt een mooi figuur en een prachtige uitstraling. Je profiel is interessant en ik denk dat we veel gemeen hebben. Welke studie heb je gedaan? En wat doe je precies voor werk bij de gemeente? Ben je ooit weleens in Kroatie geweest, prachtig land! Ik ben advocaat in de publieke sector en ben heel blij met mijn werk. Ik besteed in de weekenden veel tijd met mijn kinderen en met vrienden. Ik ga ongeveer twee keer per week naar de sportschool en ik hou van buitensporten en koken. Ik ben trouwens een echte familieman en Top Gun is mijn favoriete film. Lol”

Ik: “Dank je voor de mooie complimenten! Maar ik ben niet geïnteresseerd. Succes nog!”

Hij: “Graag gedaan. Mag ik vragen waarom je niet geïnteresseerd bent?”

Ik: “Je woont te ver weg en je bent niet mijn type. Niks persoonlijks, we hebben gewoon allemaal een type. Het beste!”

Hij: “Dank je voor je reactie. Maar gewoon even uit nieuwsgierigheid, wat is dan jouw type en welk type denk je dat ik ben lol?”

Maar daar heeft toch niemand tijd voor?!

Sommige mannen gedroegen zich als kleuters:

Hij: “Wow, jij bent leuk! 🙂 heb je zin in een leuke avond zaterdag en zin om te praten”

Hij: “Zeg eens wat. Ik bijt niet. Wat is er zo moeilijk aan antwoorden?”

Ik: “Hoi. Dank je voor je bericht, maar ik ben niet geïnteresseerd. Succes nog!”

Hij: “Ik ook niet”

Weer anderen schopten onder de gordel:

Hij: “Hey, ik wil even hallo zeggen”

Ik: “Hoi. Bedankt dat je contact met me opgenomen hebt, maar ik ben niet geïnteresseerd. Succes nog!”

Hij: “Ik zie dat je al 34 bent. je kunt echt niet meer zo kritisch zijn. sterkte”

En de laatste groep bestond uit verschrikkelijke, enge, vuurspuwende moerasmonsters:

Hij: “Ik ben waterman, agnostisch en ik ben dol op verfijnde, elegante vrouwen Waarom zou je me NIET willen ontmoeten? Ik woon in een loft in Rotterdam. Waar woon jij?”

Ik: “Ik ben niet zo verfijnd en elegant als je denkt. Bedankt dat je contact met me opgenomen hebt, maar ik ben bang dat ik niet geïnteresseerd ben. Succes nog!”

Hij: “Fuck you!”

Hij: “Je hebt gelijk Je behoort tot een lage levensvorm, slet… je zou hard en diep in je kont gen*kt moeten worden!!!”

Nou, mijn vraag “Wat zou er gebeuren als ik wel iedereen zou antwoorden?” was beantwoord.

Nu dit experimentje afgerond was, leek het me het beste om weer terug te gaan naar mijn oude, vertrouwde ongeschreven regel. Sorry mannen, dat een paar rotte appels het voor de rest verpesten, maar ik antwoord niet meer als ik geen interesse heb. Waarom zou ik mezelf onderwerpen aan dit soort gescheld, omdat iemands ego te teer is?!

Mannen, jullie hebben geen recht op antwoord. We kennen jullie niet eens. We willen niet onbeleefd zijn, maar we proberen gewoon efficiënt met onze tijd om te gaan en we willen onszelf beschermen tegen onvolwassen en onredelijke beledigingen. Ik hoop dat jullie het begrijpen.

Over de auteur

Anne

Anne dus, 35 jaar en ik werk bij een kleine gemeente.
Ik heb geen kinderen en mijn gevoel zegt me dat ik dat zo moet houden. Dus daar luister ik naar, ook al zet het me soms zwaar aan het denken!
Ik schrijf graag over de gesprekken die ik met mezelf voer en de dilemma's die ik in mijn leven tegen kom. Mijn insteek is altijd positief, en daarom hoop ik dat anderen soms wat hebben aan waar ik over schrijf.
Ik hou niet alleen van schrijven, maar ben gek op uitgaan, reizen en duiken. Als ik thuis ben kan ik me vermaken met het maken van grote legpuzzels met een liter thee bij de hand!

3 reacties

  • hi Anne (leuke naam ) zooooo herkenbaar. Vanuit m’n werk ben ik gewend netjes iedereen af te wijzen dus doe dat ook in daten (en ja bij t eerste mailtje al). De kinderachtige en beledigende reacties zijn soms schokkend. Ik ga t expiriment andersom doen en niet meer een afwijzing versturen ☺️. Groetjes Anne

  • Wow zeg, wat een gedoe zeg om een antwoord. Goed dat je dit experiment bent aangegaan en dat je het deelt hier op deze website. Dat geeft mij (of zal ik zeggen alle singles die online daten) gelijk de motivatie om me te houden aan mijn principe; geen reactie = geen interesse. Ik heb in sommige gevallen zelfs mensen moeten blokkeren omdat ze zo in your face zijn en niet kunnen omgaan met een Nee en zo bewijzen ze keer op keer waarom de Nee terecht was. 🙂
    Groetjes, Petra

  • Prachtig experiment Anne. En ik kan begrijpen dat je door de vele reacties geen tijd kunt vinden om te reageren. Zeker omdat genoeg mannen negatief reageren. Zij kunnen eerlijkheid van vrouwen niet aan, maar verwijten nog wel eens dat vrouwen spelletjes spelen. De pot verwijt de ketel dat die zwart ziet! (Andersom geldt trouwens ook geregeld.)

    Het wordt tijd dat meer en meer mensen (g)een reactie niet zo persoonlijk opvatten. Leven en laten leven. En vooral aandacht schenken aan mensen die wèl de moeite nemen om leuk en geïnteresseerd te antwoorden…

Schrijf een reactie

X