Overig

De maakbare wereld

hardlopen, sportschool, bootcamp, yoga, joga, workout, sport, trainen, training, afvallen, goede voornemens, sporten, Plekk, datingapp , datingapp Plekk, sportroutine, sleur
Geschreven door Lieve

Het lijkt alsof we in een maatschappij leven waarbij we er op voorhand vanuit gaan dat alles in ons leven maakbaar is. Een vakantie boeken? We checken eerst alle recensies en mooiste foto’s. Solliciteren? Even contact leggen met die betreffende Linked-In persoon die er al jaren werkt om te vragen of het de moeite is. Een relatie aangaan? Jouw team van FBI vriendinnen heeft na 24 uur alles over hem nagetrokken en je hoeft maar naar vriendin X te kijken om te zien dat een tweede date niet slim zal zijn. 

Dat ogenschijnlijk perfecte leventje is terug te zien op social media. De perfecte foto’s inclusief drie filters eroverheen worden regelmatig gepost en aan het aantal reacties en likes te zien weet je direct waar je staat op de zogenoemde sociale ladder. Want die social media vrienden, daar kun je op bouwen. 

Ook ik maak me er schuldig aan door soms het leven niet gewoon op z’n beloop te laten. Ik plan mijn weekenden vol, terwijl ik net zo graag in mijn eentje op de bank een film kijk. Ik post foto’s voor de leuk, maar sta er niet altijd bij stil waarom.

Toch kreeg ik laatst te horen dat het fijn is dat ik niet zo vaak op mijn telefoon zit. En dat klopt dan ook weer. Wanneer ik met iemand heb afgesproken kan ik mijn aandacht slecht verdelen en wil ik me richten op het gesprek met de ander. 

Dat hele maakbare gedoe slaat wat mij betreft een beetje door. In de sportschool stond een groepje meiden van een jaar of zestien. Voor de duidelijkheid: ik zat op die leeftijd braaf op hockey in plaats van me enkel in een sport BH en legging in het krachthonk van de #gym te vertonen, maar dat terzijde.

De meiden hadden het over fillers, botox, wenkbrauwen epileren en laseren. En dat het liefst vóór de zomer begon. Nu vraag ik je. Zestien jaar en daar al mee bezig zijn? Moeten zij niet dit jaar voor het eerst alleen naar Renesse en stiekem zoete witte wijn slurpen door een rietje? Horen zij zich niet druk te maken over een aankomend proefwerk of waar die populaire jongen dit weekend uithangt?

Ieder zijn ding, maar dat hele maakbare kan ver gaan. Zolang je jezelf ervan bewust bent vind ik het prima. Maar het is nu eenmaal een afknapper als je er op foto’s ogenschijnlijk fantastisch uitziet en in het echt daar niets van terug te zien is. Dat je Tinder date je voorbij loopt of een opmerking maakt als ‘goh, op de foto’s zag je er, eh, ánders uit.’ Om maar iets te noemen. 

Jaren geleden wilde ik er ook graag bij horen, zoals we dat allemaal willen. Inmiddels maakt het me niet uit. Ik heb genoeg mensen om me heen verzameld die dezelfde dingen leuk vinden, met wie ik goede gesprekken kan voeren (over fillers, grapje) en bij wie ik mijn telefoon gerust weg leg. 

Ik ga genieten van dit nietsdoen. Mijn vakantie is ingeluid. De nodige zonnige kiekjes zullen ongetwijfeld gedeeld worden, maar ik kan je niet garanderen dat ze allemaal perfect zijn. Enfin, dat ben ik ook niet. En dat maakt het wel zo leuk.

Juist authentiek zijn maakt je geliefd! Lees verder hoe dat zit.

Over de auteur

Lieve

Mijn naam is Lieve, 27 jaar en ik woon in Breda. Na jarenlang een relatie te hebben gehad, ben ik nu single. Mijn leven ziet er dus ineens anders uit en dat zorgt voor genoeg stof om te schrijven. Van een nieuwe woning tot aan het ontmoeten van anderen en van alleen op vakantie gaan tot aan de feestdagen doorkomen. Single zijn lijkt een begrip geworden. Alsof je leven een bepaald soort status heeft bereikt. Ik ben er nog niet over uit of deze positief of negatief is.
Inmiddels ben ik in de leeftijdsfase beland waarbij de ene helft van mijn leeftijdsgenoten al jaren samenwoont, de eerste kinderen om me heen geboren worden en ik nieuwe jurkjes moet scoren voor de bruiloften. De andere helft benut de laatste studiefinanciering, staat nog wekelijks in de kroeg of verdwijnt een jaar van de radar door de wereld over te reizen en 'tot zichzelf te komen'.
Ik balanceer tussen twee werelden en daar moet ik mijn weg in vinden. Dat zorgt soms voor hilarische taferelen, maar kan ook een pijnlijke confrontatie zijn. Maar ik geniet van het leven en deel mijn ervaringen graag!

Schrijf een reactie

X