Geluk Overig

Help! Ik kan niet besluiten!

app , ben je over je ex heen, boos op ex , break-up , daten , dating app , datingapp , ex , ex missen ,incheck app ,kwetsbaar , liefdesverdriet, nieuwe liefde ,over je ex heen, Plekk , Plekk datingapp , Plekk-app, Trendin Checkin, Trending Checkin , verbroken relatie, verbroken relatie verwerkt , verwerkt. besluiteloosheid, keuzestress
Geschreven door Redactie

Heb jij er ook last van, besluiteloosheid? Je weet gewoon niet wat je wil, en hoe, met wie en waar. Je hebt een uitgesproken mening over een aantal belangrijke zaken, maar er zijn ook een heleboel kwesties die het niet halen. Bijvoorbeeld:

Je weet niet wat je wilt eten, nooit

Soms heb je zin in iets lekkers, maar in een halve minuut switch je van een stukje chocola, naar gebakken aardappelen, naar aardbeien en naar dorrito’s. Je hebt een hekel aan de vraag wat je wilt eten! En je hebt medelijden met de serveerster in het restaurant, je bent gewoon niet gemaakt voor deze druk.

Je kunt niet beslissen of je naar de sportschool moet gaan

Zelfs als je drie nieuwe bikini’s hebt gekocht om jezelf te dwingen aan je figuur te werken, kom je er niet uit. Wel of niet naar de sportschool fietsen, je omkleden, je in het zweet werken met loerende mannen om je heen, douchen en weer terug. Zonde van de tijd of misschien toch nuttig?

Je weet niet of je uit wilt gaan of niet

Je hebt net een nieuw topje gekocht, speciaal voor het uitgaan. Maar dan bedenk je dat je best moe bent. En dan denk je aan al die vrienden die er zullen zijn. Deze leuke avond wil je echt niet missen! Tot je erover nadenkt dat het vorige week eigenlijk helemaal niet zo leuk was…

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je kunt niet besluiten wáár je dan uit wilt gaan, wát je die avond gaat drinken, wat je aantrekt, wat je moet kopen bij het winkelen, hoe je je haar laat doen bij de kapper en welke posts je liket, deelt en retweet op social media. En dan hebben we het nog niet eens over meer belangrijke zaken in het leven, zoals beslissingen over je werk, je relatie, je woning en meer.

Besluiteloosheid werkt als een mentale blokkade
Besluiteloosheid heeft te maken met een innerlijke passiviteit en werkt als een mentale blokkade. Je wordt verlamd door de verschillende keuzemogelijkheden en flapt er iets uit om maar een keuze te hoeven maken, terwijl je geen idee hebt of het de goede beslissing is. Of je stelt je beslissing eindeloos uit. En heb je eenmaal een besluit genomen, na veel uitstel en hersenpijniging, dan vind je wel weer een nieuw probleem waarvoor een besluit moet worden genomen. Zo blijf je bezig.

Maar wees gerust, je bent echt niet de enige die last heeft van besluiteloosheid! Zelfs de grootste leiders hebben er weleens last van. Gelukkig kun je leren hoe ermee om te gaan. We geven je acht tips:

1. Wees niet te perfectionistisch

Misschien ben je bang om af te gaan. Hoe meer je bereikt hebt in je leven hoe meer die angst de kop opsteekt. Je wilt je reputatie beschermen en bent bang dat je een domme zet doet. Maar die angst is zinloos, zet hem aan de kant! Of misschien ben je zo perfectionistisch dat je absoluut geen tijd, energie en geld wilt verspillen. Je staat jezelf geen ruimte voor fouten toe en dat veroorzaakt de angst om een beslissing te nemen. De oplossing? Vervang je perfectionistische mindset voor het idee dat je van je fouten leert. Tegenslagen zullen er altijd zijn, welke beslissing je ook neemt. Hou er rekening mee, ze verschijnen toch wel.

2. Zet spijtgevoelens aan de kant

Blijkt het dat je toch de verkeerde beslissing hebt genomen? Wees dan niet te hard voor jezelf, maar vergeef jezelf. Je moest op dat moment een besluit nemen en je had waarschijnlijk niet meer informatie tot je beschikking, je kon dus niet weten wat de juiste beslissing zou zijn. Probeer spijtgevoelens te verdrijven, die hebben geen zin. Ze verlammen je elke keer als je weer een beslissing moet nemen. En vergeet dus ook jezelf niet een schouderklopje te geven als je wel een goede beslissing hebt genomen!

3. Vertrouw op je intuïtie

Je intuïtie is eigenlijk een rijkdom aan kennis die gestaafd is met veel ervaring. Weet je het echt even niet, ga dan op je gevoel af. Grote kans dat je dan de goede keuzes maakt.

4. Neem je tijd

Maak je je veel zorgen of je het goede besluit neemt, heb je echt keuzestress en vreet het aan je? Dan kunnen die gevoelens weleens je rationele denken overschaduwen. Je kunt niet meer helder nadenken en daardoor kun je verkeerde beslissingen nemen. Als dat het geval is, neem dan een time-out en ga iets doen wat je afleidt. Het beste is een activiteit waarbij je niet zoveel kans hebt om te piekeren. Onderneem bijvoorbeeld iets met vrienden, dan heb je minder tijd om na te denken.

5. Hoe minder keus, hoe makkelijker de beslissing

Geef je jezelf tien opties om uit te kiezen dan wordt de keuze erg ingewikkeld. Maak het jezelf niet te moeilijk, misschien kun je wat opties samenvoegen en de keuzemogelijkheid tot drie of vier opties terugbrengen. Ga ook niet aan iedereen advies vragen. Dan blijken er nog meer opties mogelijk dan jij al had verzonnen en maak je het jezelf nog moeilijker.

6. Je hoeft niet met alles en iedereen rekening te houden

Probeer vast te stellen wat je belangrijkste overwegingen zijn en wat van ondergeschikt belang is. Dat maakt het kiezen makkelijker. Als je met alles rekening moet houden wordt de beslissing moeilijker. Misschien neem je ook in je overwegingen mee wat anderen van je besluit zullen vinden, maar denk in de eerste plaats aan jezelf. Is het echt belangrijk dat je ouders trots op je zullen zijn of dat je vrienden bepaalde verwachtingen van je hebben? Doorgrond je eigen motivaties, zo zul je makkelijker het beslissingsproces doorlopen.

7. Accepteer dat er grenzen zijn aan wat je van tevoren kunt weten

Je probeert zoveel mogelijk te begrijpen en te voorspellen wat je keuze voor een bepaalde optie zal betekenen, je over-analyseert alles. Je hebt het gevoel dat dat je meer vertrouwen geeft en dat je dan beter kan beslissen. Dat is ook zo tot op zekere hoogte. Maar vermijd verlamming door te blijven analyseren. Neem op een gegeven moment een besluit, kijk hoe het uitpakt en ga verder (ook als het niet zo goed uitpakt). Er zit namelijk een limiet aan wat je van te voren kunt weten.

8. Gooi een muntje op

Weet je het gewoon echt niet en kom je er niet uit, wees dan niet bang om voor kop of munt te kiezen en gewoon een euro de lucht in te gooien! Want vaak is besluiteloosheid de keuze tussen twee vervelende alternatieven die je allebei liever niet kiest of twee bijna gelijke opties, waarvan het eigenlijk niet zoveel uit maakt welke je kiest. In dat geval komt een muntje helemaal niet slecht van pas!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X