Reizen

Reizen met CouchSurfing: perfect voor singles!

couchsurfing
Geschreven door Redactie

Wil je alleen op vakantie gaan, maar toch mensen ontmoeten, dan zijn er verschillende mogelijkheden. In het artikel Niet alleen op vakantie? Zo regel je dat! vind je een lijst met ideeën. Maar heb je ook weleens gedacht aan de websites waarmee je gratis bij mensen thuis kunt logeren? Het zijn communities van soms wel miljoenen mensen over de hele wereld, die een slaapplek aanbieden (in een bed, op de bank of op de vloer, in een logeerkamer, de woonkamer of een studentenkamertje) of aanbieden om tijd door te brengen met reizigers in hun woonplaats, omdat ze interesse hebben in internationale contacten.

“Als je geluk hebt neemt je gastheer of -vrouw je mee om de stad te laten zien of word je uitgenodigd voor een feest of een barbecue”
Hetis een geweldige manier om te reizen, niet alleen omdat je onderdak gratis is. Je ontmoet er tegelijkertijd open-minded mensen mee, die vast ook interessante reisverhalen te vertellen hebben en die misschien levenslange vrienden kunnen worden. En het zijn echt niet alleen maar backpackers, er doen ontzettend veel verschillende mensen aan mee. Als je geluk hebt neemt je gastheer of -vrouw je mee om zijn woonplaats te laten zien of word je uitgenodigd voor een feest of een barbecue. Hij of zij kan je misschien ook advies geven over mooie plekken om te bezoeken, evenementen die er plaatsvinden of helpen als je bijvoorbeeld taalproblemen hebt. Er kunnen allerlei bijzondere dingen gebeuren, die je niet kunt plannen. Maar dat maakt het juist zo boeiend. Je houdt er mooie verhalen aan over!

Dezecommunities zijn juist zo geschikt voor singles, omdat je op die manier zeker weet dat je mensen ontmoet. En dat zijn mensen die je van tevoren zelf uitkiest via de website. Natuurlijk weet je, net als op datingsites, nooit precies van tevoren hoe deze personen in het echte leven zullen zijn. Maar als het tegenvalt heb je natuurlijk gewoon de vrijheid om weer verder te trekken, naar de volgende ‘couch’ of naar een hotel of camping.

Enkelevan de websites die veel gebruikt worden (je kent ze vast wel) zijn: CouchSurfing, Hospitality Club en BeWelcome. Warm Showers is een soortgelijke website voor fietsers.

CouchSurfing de grootste online community, biedt nog iets anders: de website geeft je de mogelijkheid om evenementen en regelmatig terugkerende bijeenkomsten/etentjes/cafébezoeken te organiseren. In veel steden wordt dat gedaan. Zoek dus ook bij je reisbestemming wat de lokale CouchSurfers organiseren op het moment dat jij daar bent. Deze bijeenkomsten en evenementen worden vaak bezocht door een mix van locals en reizigers.

Maarwat je ook kunt doen: gastvrouw zijn hier in Nederland! Zo kun je gedurende je dagelijkse leven in Nederland je vriendenkring uitbreiden of gewoon met een internationale groep mensen in contact komen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt je opgeven als gastvrouw, als je het leuk vindt als er af en toe iemand bij je komt logeren. Op die manier kun je je eigen woonplaats eens ervaren door de ogen van een vreemdeling. Maar je kunt ook checken of er bij jou in de buurt iets georganiseerd wordt. Misschien voelt dat veiliger voor je. Je kunt natuurlijk ook zelf het initiatief nemen om iets te organiseren. Kijk eens naar de pagina’s van andere steden om ideeën op te doen. En misschien is dit voor jou wel dé manier om liefde te vinden, wie weet?! Vooral als je valt op donkere Spaanstalige types of juist blonde Zweedse goden!

Maarterug naar het reizen. Gelukkig hebben deze websites een goede reputatie en hoor je weinig negatieve verhalen. Toch is het belangrijk om je veiligheid in het oog te houden. Besluit je om op deze manier te reizen, denk dan in ieder geval aan de volgende dingen:

  • lees alle recensies over je (potentiële) gastheer of -vrouw goed door. Misschien vind je er subtiele hints, die aangeven waarom de ervaring niet zo geweldig was.
  • check van tevoren wat zijn of haar ideeën zijn als jij er bent en of er misschien al plannen zijn gemaakt. Overleg en geef aan als er activiteiten zijn die jou niks lijken. Laat weten hoe jij de dagen ongeveer voor je ziet, wat je zou willen doen, alleen of juist met je host.
  • check of het echt om een privépersoon gaat en niet om een guesthouse of hostel. Via zo´n online community (illegaal) reclame maken gebeurt vooral in Azië.
  • rapporteer de mensen die vragen om een vergoeding.
  • spreek met elkaar af in een openbare ruimte, net zoals je met daten doet.
  • vraag van tevoren een telefoonnummer, voor het geval je verdwaalt of later komt.
  • laat vrienden en familie weten waar je precies verblijft.
Houje je aan deze punten, dan heb je grote kans dat je reis een onvergetelijke ervaring wordt. Maar denk juist ook eens aan de optie om iemand thuis te ontvangen of de lokale activiteiten te bezoeken. Er is geen makkelijkere manier om nieuwe mensen te leren kennen! Het wordt zeker gezellig, je zult ongetwijfeld nieuwe vrienden maken en heel misschien…

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X