Relaties Single moeder

Als jullie kinderen niet met elkaar kunnen opschieten

Plekk, datingapp, dating app, gezin, gezin integreren, gezin samenvoegen, samengesteld gezin, kinderen, nieuwe vriend, samengesteld gezin, stiefmoeder, stiefouders, stiefvader, single moeder, vrijstaande moeder, kinderen, gezin, integreren
Geschreven door Redactie

Stel, je ontmoet als alleenstaande moeder een nieuwe vriend, die alleenstaande vader is. Jullie zijn stapelverliefd op elkaar en je voelt je geweldig. Wanneer jullie de kinderen met elkaar laten kennismaken, blijkt echter dat ze helemaal niet met elkaar op kunnen schieten. Het gebeurt vaak en het is best begrijpelijk. Als jullie kinderen niet met elkaar kunnen opschieten, wat doe je dan?

Waarom kunnen ze niet met elkaar opschieten?
“Het kan natuurlijk zijn dat ze andere interesses hebben of dat hun karakters botsen. Maar vaak is er meer aan de hand”
Naeen scheiding of een langdurige relatie die verbroken wordt, zijn de kinderen vaak extra gevoelig. Het is moeilijk voor ze als er weer iets gaat veranderen. Hoe jonger ze zijn, hoe makkelijker de integratie van jullie gezinnen zal zijn. Maar met kinderen van basis- en middelbare schoolleeftijd zijn er verschillende redenen mogelijk, waarom ze niet met elkaar door één deur kunnen. Het kan natuurlijk zijn dat ze andere interesses hebben of dat hun karakters botsen. Maar vaak is er meer aan de hand als jullie kinderen niet met elkaar kunnen opschieten:

  • Jouw kinderen hebben het gevoel dat ze gedwongen worden om met de kinderen van je vriend om te gaan. Op dat moment kunnen ze niet met hun eigen vriendjes spelen, hun hobby uitoefenen of hun favoriete game spelen, wat ze normaal wel kunnen doen. En dat vinden ze niet eerlijk.
  • Ze kunnen het gevoel hebben dat ze hun moeder verliezen aan een ander gezin. Oftewel: dat ze de controle verliezen.
  • Je kids hebben jou niet meer voor henzelf en de tijd die jullie met elkaar doorbrengen wordt minder. Dat kan ze gefrustreerd en onzeker maken.
  • Ze hebben misschien nog het idee dat je weer samenkomt met je ex, hun vader dus. En die andere kinderen blokkeren dan dat idee.
  • Ze ‘rouwen’ nog. Het gaat dus gewoon te snel. Kinderen maken een rouwperiode door als hun ouders uit elkaar gaan. Ze moeten dan wennen aan twee ouders die alleenstaand zijn en apart van elkaar wonen. Daar komt bij dat ze moeten wennen aan een leven in twee verschillende huizen, het constant heen en weer reizen, het afscheid nemen van de ene ouder en weer wennen aan het tijdelijk wonen bij de andere ouder. Ze moeten er eerst vertrouwen in krijgen dat de relatie met hun beide ouders sterk blijft. Best ingewikkeld als je nog zo jong bent.
Hoe vertel je je kinderen nou dat je weer verliefd bent?
“Ikheb iemand ontmoet die ik heel leuk vind”, is een goede manier om het gesprek te beginnen. Kinderen willen namelijk graag zien dat hun ouders gelukkig zijn. Meer over wanneer en hoe je je nieuwe vriend bij je kind(eren) introduceert vind je in het artikel “Je nieuwe vriend en je kind: waar moet je aan denken?”

Hetis belangrijk om te vertellen dat je nieuwe vriend nooit de rol van de echte vader over zal nemen en dat de nieuwe relatie nooit jouw liefde voor hen zal veranderen. Ga je over de kids van je nieuwe vriend praten, houd het dan neutraal. Noem de namen en leeftijden, hou je aan de feiten en prijs ze niet aan. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen: “Isa is zo leuk! Ze is grappig, lief en heel aardig”, kun je beter zeggen: “Isa is 11 jaar, ze zit op tennis en ze leest veel.” Wanneer je haar teveel aanprijst, kan je kind jaloers worden of denken dat Isa beter is dan hij/zij.

Wat als je kind weigert om de andere kinderen te zien?
Jemoet de juiste balans zien te vinden. Vertel ze kinderen van tevoren wat jou idee is over wanneer en hoe ze elkaar gaan ontmoeten. Jij hebt het recht om jullie gezin samen te brengen en een samengesteld gezin te gaan vormen. Maar aan de andere kant wil je je kinderen niet teveel pushen. Het is belangrijk om goed te luisteren naar hun zorgen. En hebben ze elkaar eenmaal ontmoet, vraag je kinderen dan hoe zij het ervaren hebben en prijs hun tolerantie.

Hetblijft belangrijk om geregeld tijd alleen met jouw kids te brengen, zelfs al ga je samenwonen of trouwen. Zorg ervoor dat je het belang ervan duidelijk uitlegt aan je vriend en zijn kinderen en dat jullie die tijd inplannen.

Blijf optimistisch
Zijner veel conflicten tussen jullie kinderen? Als jullie kinderen niet met elkaar kunnen opschieten dan betekent dat niet dat je de relatie maar moet verbreken. Soms kunnen een paar therapiesessies nodig zijn om te zorgen dat de communicatie verbetert. Maar het samenvoegen van gezinnen kan juist ook een hele positieve ervaring zijn, kinderen leren om met nieuwe leden in het gezin om te gaan en te onderhandelen over allerlei zaken die binnen het gezin spelen.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X