Onderzoek Relaties

Bestaat liefde op het eerste gezicht?

fabeltje, aantrekkelijk, aantrekken, aantrekkingskracht, daten, datingapp , datingapp Plekk, fabel, instant liefde , liefde, liefde op het eerste gezicht, niet wederzijds, Plekk, romantisch
Geschreven door Redactie

Bestaat liefde op het eerste gezicht? Je zou hopen van wel! Want wat is het toch een romantisch idee, liefde op het eerste gezicht! Twee mensen zien elkaar aan de andere kant van een ruimte vol met mensen en er is direct aantrekkingskracht. Ze worden verliefd, besluiten een stel te worden en krijgen er nooit spijt van. Vooral in deze tijd van online daten, waar teleurstelling, onzekerheid en afwijzing een wezenlijk onderdeel van zijn, verlangen we meer dan ooit naar liefde op het eerste gezicht.

Maar bestaat liefde op het eerste gezich wel echt?  

Het schijnt dat 60% van de mensen het weleens ervaren heeft. Misschien heb je vrienden die elkaar op zo’n manier ontmoet hebben of misschien ken je het wel uit eigen ervaring. Ook hoor je het regelmatig van celebrities ( Prince Harry en Meghan Markle, Ellen Degeneres en Portia de Rossi, Matt Damon en zijn vrouw Luciana).

Er is nauwelijks studie naar gedaan, maar een groep onderzoekers van de Universiteit van Groningen (Zsok, Haucke, De Wit, & Barelds, 2017) denkt dat er echt zoiets bestaat als het fenomeen ‘liefde op het eerste gezicht’.

Ze vroegen 400 mannen en vrouwen om een vragenlijst in te vullen over potentiële romantische partners, direct nadat ze foto’s van hen gezien hadden en ze hen ook in levende lijve ontmoet hadden. Eén van de vragen was: “Ervaar je liefde op het eerste gezicht voor deze persoon?”. Daarnaast moesten ze aangeven hoe fysiek aantrekkelijk ze hem of haar vonden en hoeveel passie (seksuele aantrekkingskracht) ze voelden voor die persoon.

Wat de onderzoekers hiervan opstaken?

1. Met mooie mensen heb je meer kans op liefde op het eerste gezicht

Uit het onderzoek bleek dat wanneer er een ontmoeting plaatsvond met fysiek aantrekkelijke mensen (aantrekkelijk volgens de onderzoekers) er eerder sprake was van dit fenomeen.

2. Liefde op het eerste gezicht is niet echt liefde

Liefde betekent: intimiteit, toewijding, passie. Die gevoelens zijn wel aanwezig op het moment dat men elkaar voor het eerst ontmoet en liefde op het eerste gezicht ervaart, maar in veel mindere mate dan bij mensen die al langer een relatie hebben.

3. Liefde op het eerste gezicht komt vaker voor bij mannen

De onderzoekers weten niet waarom, maar mannen ervaren dit gevoel vaker. Zouden vrouwen misschien selectiever en kritischer zijn?

4. Liefde op het eerste gezicht is geen geromantiseerde herinnering

Het lijkt een overtuigend tegenargument: onze herinneringen zijn niet zo accuraat en we romantiseren daarmee het verleden. Maar dat blijkt in de meeste gevallen niet te kloppen. Sommige mensen ervaren het echt op het moment dat ze iemand ontmoeten. Het is een sterke aantrekkingskracht, die uit kan groeien tot een relatie.

5. Liefde op het eerste gezicht is niet wederzijds

Meestal gaat het om een eenzijdig fenomeen, blijkt uit het onderzoek.  Dat betekent dat het concept dat twee personen op precies hetzelfde moment instant liefde voor elkaar voelen, zeldzaam is. Maar de onderzoekers denken wel dat het intense gevoel van de één invloed kan hebben op de herinnering van de ander, zodat het stel gaat denken dat beiden liefde op het eerste gezicht hebben ervaren.

Dat betekent dat liefde op het eerste gezicht wel degelijk bestaat, al is het niet echt liefde, maar meer aantrekking en lust. En dat maakt dat iemand die dat ervaart meer open staat voor de mogelijkheid van een relatie. Je kunt het gevoel meerdere keren in je leven ervaren, maar wellicht vergeet je de keren dat er uiteindelijk niks uit voortkomt (en onthoudt je alleen die keer dat je je huidige liefde ontmoette). Wanneer liefde op het eerste gezicht daadwerkelijk uitgroeit tot een stabiele, langdurige relatie hebben jullie natuurlijk een prachtig verhaal.

Misschien niet op het eerste gezicht, maar ware liefde is soms dichterbij dan je denkt!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X